9 Ocak katliamı için Maxmur’da yürüyüş, Kerkük’te anma etkinliği

9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler için Maxmur kampında yürüyüş düzenlendi. Kerkük’te ise Paris şehitleri için anma etkinliği organize edildi.

Paris katliamında katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara) Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) için anma ve yürüyüş etkinlikleri Güney Kürdistan’da da gerçekleşti. Şehit Rustem Cudî (Maxmur) Kampı sakinlikleri Paris şehitlerini anmak için toplu olarak yürüyüşe geçti. Şehit Aileleri Kurumu önünde başlayan yürüyüşe Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevi eylemcileri de katıldı.

Kadınların öncülük ettiği yürüyüş Birleşmiş Milletler’in kamptaki merkezine kadar sürdü. Burada yapılan konuşmalarda hem Paris’te hem de Silopi’de katledilen Kürt kadın devrimcilerin anıldı. Gösteride konuşan İştar Meclisi Koordinasyonu’ndan Nuran Sezgin ise “Dem Dema azidiyê ye” hamlesinin önemine dikkat çekti. Gösteri “Bê Serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

KERKÜK’TE PARİS ŞEHİTLERİ ANMA ETKİNLİĞİ

Güney Kürdistan’ın Kerkük kentinde ise Paris şehitleri için Kürdistan Özgürlük Kadınlar Hareketi (RJAK)’nin organize ettiği bir anma etkinliği gerçekleşti. Etkinlik çerçevesinde Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî ya Civaka Kurdistanê) Meclisi Üyesi Sara Riza’nın konuşması olarak katıldığı bir semin düzenlendi.

Riza, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in mücadelesini anlatarak “Bu katliam Türk devleti tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu her üç kadın her ne kadar fiziki olarak aramızda olmasalar da onlar bizim için kadın devriminin öncüleridirler” diye konuştu. Seminer Sakine Cansız’ın hayatının anlatıldığı bir sinevizyonun gösterimiyle sona erdi.