9’uncu Sakine Cansız Kadın Festivali Zürih'te başladı

İsviçre’nin Zürih kentinde 9’uncu Sakine Cansız Kadın Festivali, “Kadın ve savaş” konulu bir panelle başladı.

Kadın Festivali 9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şeylemez anısına düzenlen festivalin 9’uncusu başladı.

9’uncu Sakine Cansız Kadın Festivali bu yıl "Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa” (Li ber xwe bide! Xwe bi rêxistin bike! Azad bijî!) şiarıyla düzenlendi.

Zürih kentindeki Kasernereal'da oldukça geniş bir alanda gerçekleşen festival, açılışını “kadın ve savaş” konulu bir panelle yaptı.

Halkın alana gelmesi sonrası sahne programına geçildi. Sakine Cansız başta olmak üzere Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Aralarında 28 kadın kurumunun yer aldığı festival tertip komitesi, festival katılımcılarını selamladı.

Açılış konuşması ardından İsviçre Kürt Kadın Hareketi YJK-S adına Zozan Serhat bir konuşma yaptı.

Serhat bu festivalin yapılmasının önemine değinerek, "Kürt kadın hareketinin öncü kadrolarından biri olan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylemez Avrupa'nın ortasında işgalci Türk devletince katledildi. Bugün de işgalci devleti Zap ve Avaşin’de özgürlük gerillasına yönelik vahşi bir saldırı yapıyor” dedi.

Serhat, “Unutmamak gerekir ki eğer Önder Apo ve gerilla direnmese biz bu alanda festival yapamayız" diye ekledi.

Daha sonra sanatçı Berfin Demir sahne aldı. Demir'in söylediği ezgiler eşliğinde kadınlar halay çekti. Folklor gruplarının etkinlikleriyle festival devam ediyor.