Çalağan: Büyük kongremizi sahiplenmeye çağırıyoruz

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan "Gün, inanç ve kararlılıkla büyük kongremizi sahiplenme günüdür. Tüm kadınları 15 Ekim'de gerçekleştireceğimiz büyük kongremize davet ediyorum" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Son dönemlerde artan siyasi soykırım operasyonlarına işaret eden Çalağan, bu sabah Kadın Meclisi üyesi Hacer Elçin’nin de aralarında olduğu kadınların gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Çalağan, “Eşitlik, demokrasi, özgürlük mücadelesi yürüten tüm muhaliflere yönelik bastırma ve sindirme operasyonlarından biriyle daha karşı karşıyayız. Baskı, gözaltı ve tutuklamalarla kadın mücadelemizin engellenemeyeceğini bu vesileyle bir kez daha ifade ediyor, gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

 İran devletinin katlettiği Jina Emînî’yi anan Çalağan, “Başta ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi etrafında birleşen tüm kadınları selamlıyorum. Libya’da yaşanan sel felaketinde ve Fas’taki depremde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum. Agrobay Seracılık’ta çalışan ve defalarca darp edilerek gözaltına alınmasına rağmen haklarını aramaktan vazgeçmeyen kadın işçilerin mücadelesini selamlıyorum. Gücüne güç katmak için ve emekçinin haklarını gasp eden patronlar, sermayedarlar değil ‘emeğimizin sömürülmesine izin vermeyeceğiz’ diyen kadın işçilerin kazanacağından şüphemiz yoktur. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak Agrobay Seracalık’ta direnen kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

'KDP KÜRT HALKINA SALDIRIYOR'

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) temsilciliğine dönük saldırıya işaret eden Çalağan, “Bir yandan paramiliter karanlık güçler tarafından katliamlar gerçekleştirilirken, diğer yandan KDP eliyle Kürt halkına yönelik saldırılar artarak devam etmektedir. Kürt halkının ve Kürt kadınlarının kazanımlarına, değerlerine saldıranlarla iş birliği yaparak, kendi çıkarlarını halkının çıkarlarının önüne koyarak yürütülen hiçbir politika bugüne kadar başarılı olmamıştır. Bu kirli saldırıları gerçekleştirenler tarihin sayfalarında kara bir leke olarak anılmıştır. Unutulmamalıdır ki; Güney’de gerçekleştirilen her saldırı Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesine saldırıdır. Yıllardır her türlü zulme karşı onurlu barış mücadelesinden vazgeçmeyen annelerin sesine kulak tıkamaktır. AKP-MHP iktidarının Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden yürüttüğü kirli savaş politikalarını onaylamaktır. Bakın, Güney’de KDP kendi halkına saldırıyor, bu saldırıyı protesto edenler burada AKP-MHP iktidarının kolluğunun şiddeti ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.

 KORUCU TECAVÜZÜ

Mêrdîn’de 22 yaşındaki bir kadına biri korucu olmak üzere 3 erkeğin tecavüz etmesine değinen Çalağan, şunları söyledi:

“Kadına karşı suç işleyenleri buradan bir kez daha teşhir ediyoruz. Bu olay iktidarın cinsiyetçi politikalarından güç alan erkek yargının, kadına karşı işlenen suçlarda failleri cezasızlık zırhı ile nasıl koruduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Erkek-devlet şiddetine, kolluk eliyle işlenen suçlarda cezasızlık politikalarına karşı adalet mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Mahkeme salonlarında kadınların değil, faillerin cezalandırılacağı, adil bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz. Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü diyerek mücadelemizi büyüteceğiz. Çünkü bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; bu ülkenin ‘adalet sarayları’ kadına karşı suç işleyen erkek faillerin korunduğu saraylardır. Bu iktidar kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yerine, kadınların kazanımlarını nasıl gasp ederimin politikalarını hayata geçiren bir iktidardır. Yılın sadece ilk 8 ayında 271 kadın erkekler tarafından katledildi. Mevcut iktidar bu katliamların önlenmesi için caydırıcı politikaları hayata geçirmek yerine kadınların kazanılmış haklarına göz dikiyor."

Üç bakanlığın imzaladığı protokolle hayata geçirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesine de değinen Çalağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Okullarda ‘manevi danışmanlık’ hizmeti aldı altında görevlendirilecek olan imam, müezzin ve vaizler aracılığı ile yürütülmesi planlanan bu proje ile demokratik, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim gibi en temel toplumsal talepler yok sayılmaktadır. Bugün binlerce çocuk eğitim sisteminden eşit koşullarda faydalanamazken, kız çocukları örgün eğitim sisteminin dışında bırakılmışken ve en temel insan hakkı olan anadilinde eğitim hakkına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı için binlerce çocuk anadilinde eğitim hakkından mahrum kalırken bu eşitsizliği gidermek yerine ÇEDES gibi projeleri hayata geçirmek, devletin din ve eğitim kurumları aracılığıyla toplumu dizayn etme çabasının bir göstergesidir. Bizler bulunduğumuz her yerde eğitimde fırsat eşitliğini savunacak, çocukların, gençlerin bugününü ve geleceğini teklik rejimi ile karartmanıza izin vermeyeceğiz.”

KONGREYE KATILIM ÇAĞRISI

 Yeşil Sol Parti’nin 15 Ekim’de Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda yapacağı kongreye katılım çağrısı yapan Çalağan, şöyle dedi:
“Gelin, hep birlikte kongre salonumuzu kadın sesinin, isyanının birleştiği yere çevirelim. Partimizin etrafında kenetlenerek kadın özgürlük mücadelemizi ve örgütlülüğümüzü büyütelim. ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganımızı kongre salonunun dışına taşıyarak bir kez daha tüm kadınlara ulaştıralım. Erkek egemen iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı kongremizi sahiplenelim. Çünkü bu kongre erkek egemenliğine karşı kadın özgürlükçü paradigmada ısrar edenlerin kongresidir. Kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı mücadele edenlerin kongresidir. Her türlü zulme rağmen ‘jin, jiyan, azadî yaşam felsefemizdir’ diyen kadınların kongresidir. ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyerek alanları, meydanları isyana çeviren kadınların kongresidir. Her türlü baskı, gözaltı, tutuklamalara rağmen ‘eş başkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir’ diyerek geri adım atmayan kadınların kongresidir. Sevgili kadınlar, gün, bu inanç ve kararlılıkla büyük kongremizi sahiplenme günüdür. Tüm kadınları 15 Ekim tarihinde Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştireceğimiz büyük kongremize sel olup akmaya davet ediyorum."