Çuhadar: Hamasi nutuklar istemiyoruz

KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, iktidardan hamasi nutuklar istemediklerini, beklentilerinin de olmadığını belirterek, “6284 Sayılı Kanun ile İstanbul Sözleşmesi’ni bile uygulamıyor” dedi.

KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, kadın istihdamının giderek azalmasının, iktidarın ideolojik bakışından kaynaklandığını söyleyerek, kadının eve hapsedilmeye çalışıldığını kaydetti.

ANF’ye konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK Üyesi Elif Çuhadar, hukuksuzluk, istihdam politikasının darlaşması ve sosyal politikalarla desteklenmemesi ile ideolojik anlamda bakışın, kadını eve hapsettiğini söyledi. Çalışmakta olan kadının da taleplerinin görmezden gelindiğini kaydeden Çuhadar, “Eşit işe eşit ücret, fabrikada kreş hakkı, sosyal haklarla ilgili sıkıntılar, sendikalaşma oranlarının bu kadar düşük olması ve kadının daha emek yollu iş kollarında çalışması da kadının istihdamını giderek azaltıyor” dedi.

SERMAYENİN MADDESİ KOD-29

KOD-29 ile işten atılmalara dikkat çeken Çuhadar, madde içeriğinin yozlaştığını şu sözlerle ifade etti: “Taciz, ahlaksız tutumlar gerekçesiyle hem erkek hem de kadınlar işten atılıyor. KOD-29 işçilerin bütünü açısından çok önemli. Eskiden beri işçiler bu maddenin iş yasasından kaldırılmasını talep ediyordu. Şu ana kadar çok başvurulan bir yöntem değildi, sadece varlığını koruyan bir madde ve çok istisnai durumlarda uygulanıyordu. Salgın koşullarında işten atmaların yasaklanmasıyla beraber sermayenin ve patronların sarıldığı bir madde haline geldi. Bu madde ile işten atılan işçilerin daha sonra işe girmeleri önünde engel olarak bu madde çıkıyor. Maddenin içeriği de sermaye ve patronlar tarafından giderek yozlaştırıldı.”

REFORM SÖYLEMLERİ OYALAMA

Hükümetin, cinsiyetçi, ayırımcı ve saldırgan tutumuna işaret eden Çuhadar, diğer yandan ‘hukuk reformu’, ‘ekonomik reform’, ‘insan hakları eylem planı’ gibi söylemlerinin çok inandırıcı olmadığını vurguladı. “Yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır” diyen Çuhadar, şöyle devam etti: “Tek adam rejiminin inşası olanca saldırgan ve hukuksuzluğuyla tahkim ediliyor. Buradan hukuk, reform veya insan hakları beklentimiz yok. Muhalefetin giderek yükseldiği ve kendi tabanında dahi eleştirilerin arttığı bir dönemde hükümetin yapmaya çalıştığı şey; hem kendi kitlesini he toplumun diğer kesimlerini bir beklentiye sokarak oyalamak.”

HAMASİ NUTUKLAR İSTEMİYORUZ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ‘kadın cinayetlerine karşı atılacak tüm adımları atmaya hazırız’ sözlerine işaret eden KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, şunları ekledi: “Parti içerisinde farklı söylemleri biliyoruz. Dolayısıyla ‘yapacağız, edeceğiz ve bundan geri adım atmayacağız’ gibi hamasi nutuklar istemiyoruz. Biz kadınlar var olan hukuku uygulayın, diyoruz. Ne 6284 Sayılı Kanun ne de İstanbul Sözleşmesi uygulanıyor. Eğer kadın cinayetlerini durdurmak gibi bir derdi olsaydı iktidarın, önce bu yasaları uygulayarak hukuksuzluğu ortadan kaldırırdı. Kadının toplumdaki yeriyle ilgili bir ideolojik duruş ve tutum var. Kadının kimliğiyle toplumda var olması değil, ailenin bir parçası eş; çocuk ve yaşlı bakımıyla ilgilenen ikinci bir yeniden üretim aracı olarak kullanılması söz konusu. Kadın emeğinin de kimliği ile birlikte görmezden gelinmesi durumu var. Kadına yönelik şiddet, cezasızlık politikalarıyla teşvik edilmekte.”