Êzidî ve Çerkes kadınlar, kongreyi selamladı

Êzidî ve Çerkes kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Kongresi’nin önemine dikkat çekerek, DAİŞ'e karşı zaferin kadınları özgürleştirdiğini vurguladı.

Amude’de "Özgür Kadın Birliği Demokratik Suriye’nin Güvencesidir" sloganıyla düzenlenen Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Kongresi’nde yer alan farklı kesimler, kongrenin önemine ilişkin görüşlerini ANF ile paylaştı.

BRAHİM: HER ALANDA YER ALACAĞIZ

Cizre Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Leyla Brahim:

"Bugün kongrede Êzidî kadınlarını temsilen hazırlık komitesinde yer almaktayım. Êzidî halkı ve bütün halklar olarak ve özelde de Êzidî kadınlarının nasıl bir baskıya ve zulme maruz kaldığını bilmekteyiz. Êzidî kadınları olarak kendimizi bütün toplumdan ve halklardan sorumlu görmekteyiz.

Zulme uğramış bütün kadınlar ve yine belirtmek gerekir ki Êzidî kadınlar, her alanda kendimizi öncü görüyoruz. Düşmanlarımıza karşı her zaman direneceğimizi belirtmek isterim.

Bilindiği gibi, DAİŞ'in askeri olarak bitirildiği bir süreçten geçmekteyiz. Çektiğimiz acılar ve yaşadığımız sorunlardan sonra da ayakta duracağız. Bizler, 'düşmanlarımıza inat varız' diyoruz. Bugün her alanda yerlerimizi alıyoruz."

BAĞISTANİ: DAİŞ'İN BİTİŞİYLE HAKLARIMIZI KAZANDIK

Minbic Çerkes Birliği Eşbaşkanı Hened Bağıstani, kongreye ve oluşturulacak meclise yönelik şunları ifade etti:

“Burada delege olarak yer almaktayız. Kongreyi ve bütün delegelerini selamlıyorum. Özerk Yönetim oluşturulduktan sonra kadın hakkını alabilmekte ve eşbaşkanlığın ön plana çıkmasıyla da kadın, temsil hakkına sahip oldu. Çerkes kadınlar olarak tarihte hep erkekle beraber savaşta ve yaşamın bütün alanlarında yer alıyorduk. Yaşamda kadınlar da erkekler ile beraber sorumluluk alıyordu. DAİŞ’in çıkışından sonra bu durum tersine döndü ve büyük bir zulüm üzerimizde yürütülmek istendi. DAİŞ’in bitişinden sonra bizler yeniden haklarımızı kazandık ve bugün kongrede yerimizi almaktayız."