İstanbul Sözleşmesi Davası: Duruşmalar başladı, polis kadınlara saldırdı

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih işleminin iptali istemiyle açılan davalara dair duruşmalar görülmeye başladı. Polis, duruşmaya katılmak isteyen kadınlara saldırdı.

AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nin fesih işleminin iptali istemiyle açılan 10 davaya dair Danıştay 10’uncu Dairesi’nde duruşma başladı. Danıştay’ın 550 kişilik konferans salonunda görülen duruşmaya, ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce avukatın yanı sıra davacı kurumların temsilcileri ile çok sayıda kadın örgütünden isimler katıldı. Dava için 70’in üzerinde barodan bine yakın avukat katılım için yetki belgesi sundu.
 
KADINLAR SALONA SIĞMADI

Salon dolduğu gerekçesiyle farklı şehirlerden gelen çok sayıda avukat ve kadın salona alınmadı. Mahkeme başkanı tarafından boş yerler dolana kadar herkesin içeriye alınması yönünde talimat verildi. Bunun üzerine çok sayıda kişi içeri alındı ancak yerlerin dolmasından dolayı çok sayıda kişi salon dışında kaldı. Salonda bulunan çok sayıda kişi de merdivenlerde oturdu.
 
Ankara Barosu, Amed Barosu, Erzurum Barosu, Antep Barosu, Tekirdağ Barosu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Serap Yazıcı, Gelecek Partisi, 29 Ekim Kadınları Derneği, Büşra Marangozoğlu olmak üzere toplam 10 ayrı duruşma gerçekleştirilecek.  
 
MAHKEME BAŞKANI KALABALIĞA ŞAŞIRDI

Duruşmayı başlatan mahkeme başkanı, “Danıştay tarihinde ilk defa bu kadar kalabalık bir salonla karşı karşıyayız” dedi.
 
Duruşmaları bugün görülecek davacı kurum ve kişiler şöyle: “29 Ekim Kadınları Derneği, Ankara Barosu, Serap Yazıcı, Gelecek Partisi, Büşra Marangozoğlu, Diyarbakır Barosu, Tekirdağ Barosu, Antep Barosu, Erzurum Barosu, SES, Tekirdağ Barosu."
 
Duruşma 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Avukat Şenel Sarıhan’ın savunmasıyla devam ediyor.
 
'SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMİYORUZ'

Duruşmalardan önce Danıştay önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı, Avukat ve eski Milletvekili Şenal Sarıhan okudu. Sarıhan, “Danıştay’ın vereceği karar, Türkiye’de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacak” dedi. Sarıhan’ın konuşması sık sık “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla kesildi.
 
İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirten Sarıhan, “EŞİK olarak 20 Mart 2021 Cumartesi günü yayımladığımız bildiride, kararın ‘hukuksuz ve hükümsüz’ olduğunu ilan etmiş, Meclis iradesinin ve Anayasa’nın hiçe sayıldığını vurgulayarak, “Milletin iradesiyle Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamaz. Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez. Anayasa’nın 90. Maddesi uyarınca yasaları bile yürürlükten kaldırma özelliği olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerden tek kişilik kararlar ile çıkılamaz dedik” şeklinde konuştu.
 
Toplumun güvenini boşa çıkartmadıklarını belirten Sarıhan, şöyle konuştu: "Çok çeşitli kadın örgütleri olarak davaları açtık ve üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Kadınlar mücadeleye devam edecek. Bugün Türkiye tarihinde dönemeçtir. İstanbul Sözleşmesi'nden de toplumsal cinsiyet eşitliğinden de hukukun üstünlüğü ilkesinden de vazgeçmiyoruz.”
 
'İSTİSMARCILAR, GASPÇILAR, ŞİDDET UYGULAYANLAR ÇIKILMASINDAN YANA'
 
Avukat Hülya Gülbahar ise İstanbul Sözleşmesi’nden sonra sıranın çocukları koruyan Lozante Anlaşmasında olduğunu belirtti. Gülbahar, “Yapılan Anayasaya aykırıdır. İstanbul sözleşmesinden kim çıkmayı istiyor? Çocuk istismarcılarına af gelsin diyenler, kadının ev içi emeğini gasp edenler, kadınlara ekonomik şiddet uygulamak isteyenler bunlar İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını isteyenlerdir” ifadelerinde bulundu.
 
Gülbahar’ın konuşmasının ardından kadınlar ve avukatlar duruşmaya katılmak için Danıştay binasına giriş yaptı. İçeri alınmayan kadınlar, Danıştay kapısı önünde “Aç aç, barikatı aç” sloganı attı.
 
KADINLARA SALDIRI
 
Açıklamanın hemen ardından alana gelen çevik kuvvet ekipleri, duruşmaya girmek için bekleyen kadınlara şiddet uyguladı. Bir kadın yaralandı. Polisler kadınların etrafını sararken, kadınlar da oturma eylemine başladı. Saldırı sırasında kadınlara karşı polis biber gazı kullandı.
 
Kadınlar ardından Danıştay binasına girdi.