İstanbul Sözleşmesi davası: Onur mücadelesi veriyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı görülen duruşma sonrası açıklama yapan kadınlar, “Sözleşmeyi yazan kadınlardır. Rafa kaldıracak olan da sadece kadınlardır. Yaşam hakkının kaldırıldığı bu ülkede sözleşme devam edecek” dedi.

AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan davalara ilişkin ikinci grup başvuruların duruşması Danıştay'da görüldü.

Duruşması sonrası kadın örgütleri Danıştay önünde açıklama yaptı.

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada, sık sık, "Korkmuyoruz, susmuyoruz itaat etmiyoruz", "Sözleşme bizim kazanacağız" sloganları atıldı.

GÜLBAHAR: ONURUMUZU KİMSEYE EZDİRMEYECEĞİZ

Açıklamada ilk olarak söz alan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Üyesi Selin Napıkoğlu, "Bir kişinin 'çekildim' dediği karar karşı davalarımızı açtık. 14 Haziran'da yine buradayız. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

EŞİK'ten Avukat Hülya Gülbahar da "Eşit bir hayat için mücadele edeceğiz, dolayısıyla her anımızda İstanbul Sözleşmesi'ni savunacağız. Onur mücadelesi veriyoruz, onurumuzu kimseye ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

KATLEDİLEN KADINLARIN AİLELERİ KONUŞTU

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına söz alan Avukat Müjde Tozbey, "Sözleşme sayesinde yaşamını yitirmeyen kadınlar için de buradayız. Bugün 20 aileyle geldik" diyerek ailelere söz verdi.

İzmir'de katledilen Remziye Tüysüz'ün kardeşi Mutlu Can Tüysüz, "Kız kardeşim erkek şiddetine kurban gidenlerden biri ama bunun son olmayacağını yürütülen devlet politikalarından görüyoruz. Biz katledilen kadınların aileleri olarak mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtti.

Amed’de katledilen Remziye Yoldaş'ın kardeşi Asiye Tura da söz alarak, "Kardeşim koruma kararına rağmen katledildi. Remziye bugün yaşayabilirdi  Ama kayıtsız kalındı ve katledildi. Danıştay'ın hepimizi mutlu edecek bir karar vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BAŞER: SÖZLEŞMEYİ KADINLAR YAZDI, ANCAK KADINLAR YIRTAR

Açıklamada söz alan Avukat Şenel Sarıhan da "Bugün sadece kadın örgütleri değil baro ve siyasi partilerin temsilcileri de vardı.14 ve 28 Haziran'da duruşmalar devam edecek. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Karar ne olursa olsun kadınlar kazanmıştır. Biz kadınlar tarihi yazma noktasında kararlıyız. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diye vurguladı.

Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, "Kadınlar bu yolları kolay kat etmedi. Tırnaklarıyla kazıya kazıya hakları kazandı. Sözleşmeyi yazan da kadınlardır. Sözleşmeyi rafa kaldıracak olan da sadece kadınlardır. Eşit, özgür, laik bir ülke kurunca  bu sözleşmeyi ancak o zaman kadınlar yırtar. Yaşam hakkının kaldırıldığı bu ülkede sözleşme devam edecek. Sözleşmeyi savunmaya, birbirimize sahip çıkmaya, yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Hep birlikte yaşamı savunmaya devam edeceğiz" dedi. 

SÖNMEZ: SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMİYORUZ

EŞİK Üyesi Berrin Sönmez ise "Emeğimiz devam edecek. Karar ne olursa olsun biz sözleşmeden vazgeçmiyoruz. Çünkü hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarıyla son buldu. Kadınlar son olarak, 14 ve 28 Haziran'da görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.