İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi Londra’da protesto edildi

Londra Kadın Dayanışma Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesini protesto ederek, “Yaşama hakkımızdan, haklarımızdan, eşitlikten vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi.

Londra’da düzenlenen Newroz etkinliği öncesi Londra Kadın Dayanışma Platformu AKP-MHP iktidarının feshettiği İstanbul Sözleşmesi’ne bir basın açıklaması yaptı.

Kürt kadınların ulusal kıyafetleri ile dikkat çektiği eylemde, sık sık, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” şeklinde sloganlar atıldı.

Platform adına yapılan ortak açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararını tanımadıklarını vurgulayarak, “Londra’da yaşayan kadınlar olarak Türkiye’deki kadınların kararlı mücadelelerini selamlıyoruz ve asla yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. Bizler burada tüm olanaklarımızı kullanarak, Türkiye’deki baskı ve şiddeti, İngiltere kamuoyuna duyuracağımızı ve teşhir edeceğimizi buradan ilan ediyoruz” dedi.

Erkek şiddetinin evrensel ve politik olduğunu vurgulanan açıklamada, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetle mücadelenin yolunun şiddeti önleme, kadınların şiddete karşı koruma, failleri cezalandırma ve şiddete karşı politikalar üretilmesi ve yürütülmesiyle mümkün olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak bunlar hiçe saydığı ve şiddetle mücadelede devletin yükümlülüklerini tanımama ve kadınları şiddete mahkum etme anlamına gelmekte olduğu vurgulandı.

Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesinin kadın mücadelesiyle kazanılmış bir hak olduğu kaydedilerek, Milyonlarca kadını yok sayamazsınız, haklarını bir gecede alamaz, evlere kapatıp meydanlardan ve sokaklardan silemezsiniz. Yaşama hakkımızdan, haklarımızdan, eşitlikten vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından kadınlar erbaneler çalarak halaya durdu.