İsveç, Finlandiya, Yunanistan ve Kıbrıs’ta Paris katliamı protestosu

Paris katliamında yaşamını yitiren 3 Kürt kadın devrimci, İsveç, Finlandiya, Yunanistan ve Kıbrıs’ta düzenlenen eylemlerle anıldı.

9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) İsveç, Yunanistan, Finlandiya ve Kıbrıs’ta anıldı.

STOCKHOLM

Amara Kadın Meclisi, Türk devletinin PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylamez'in kateledilmesini kınamak için Stockholm il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda bir eylem gerçekleştirdi.

Saat 14.00'de düzenlenen eyleme katılanlar ellerinde katledilen Kürt kadınlarının resimlerini ve katliamı kınayan pankrat ve dövizler taşıdı. Katillerin adalet karşısına çıkarılmasını talep etti.

BORLÄNGE

İsveç’in Borlänge kentinde 9 Ocak 2013’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci anıldı.

Dalarna’daki Kupolen kapısında, Borlänge Halk Meclisi, Kürt Kadın İnisiyatifi’nin organize ettiği eylemde Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğrafları taşındı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde İsveç kamuoyu bilgilendirildi.

LAVRIO

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişinin 8. yılında Yunanistan’ın Lavrio kentinde anıldı.

Kentteki Kürt mültecilerin yaşadığı kampta Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Tevgera Jinen Kurdistan Avrupa tarafından düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Katledilen kadın devrimciler anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada kadın devrimcilerin mücadele hayatlarından kesitler içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda katliam emrini Erdoğan’ın verdiği hatırlatıldı, katliam emrini verenlerin yargılanması gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda Cansız, Doğan ve Şaylemez’in mücadelesi bugün yüzbinlerce kadının sürdürdüğü belirtildi.

Etkinlik şiir dinletisi ve tiyatro gösterimi ile son buldu.

AÇLIK GREVİ SÜRÜYOR

Öte yandan kampta 4 Ocak’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı tutsakların başlattığı açlık grevi sahiplenmek amacıyla başlatılan açlık grevi eylemi de sürüyor.

8’er kişilik gruplarla 5 günlük dönüşümlü açlık grevini bugün 8 kadın devraldı. Kampta ayrıca 13 Aralık’tan bu yana açlık grevi eylemini sahiplenmek amacıyla her cumartesi akşam 20.00’de salı günleri de saat 13.00’da ses çıkarma eylemi düzenleniyor.

LIMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde Paris'te katledilen Kürt kadın devrimci anıldı. Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma, saygı duruşu ile başladı.

Sık sık “Şehit namırın”, “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı anmanın yapıldığı salona Sara, Rojbin ve Ronahi’nin yer aldığı fotoğraf ve pankartlar asılırken, Kürt siyasetçi Lezgin Serhat ve Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan birer konuşma yaptı. 

Yapılan konuşmalarda Türk devleti ve Erdoğan’ın gayri ahlaki katliamcı politikalarına karşı Avrupa devletlerinin sessiz kalması sert bir dille eleştirildi. Sakine Cansız ve yoldaşlarının tüm dünya da kadın özgürlük mücadelesine büyük bir miras bıraktıkları ve bu miras ile Rojava’da bir kadın devriminin gerçekleştiği kaydedildi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Kürtler ve dostları Paris katliamını Fransa Konsolosluğu’nun önüne siyah çelenk bırakarak kınadı. Fransa devletinden adaleti yerine getirilmesi istendi.

Helsinki merkezde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostlarının eylemi saygı duruşu ile başladı. Eylemde açıklama yapılarak Türk devletinin karanlık güçlerinin 2013 yılında üç Kürt devrimci kadını katlettirdiği belirtildi ve Fransa’nın hala bu katliamı aydınlatmadığı vurgulandı.