İsveç ve Finlandiya'da kadın-erkek eşitsizliği arttı

Kadın-erkek eşitliğinde dünyada ilk sıralarda yer alan İsveç ve Finlandiya'da yayımlanan istatistikler salgının kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliği arttığını gösterdi. Milletvekili Evin İncir, konuyu AP'nin gündemine getirerek önlem almasını istedi.

Kadınlar, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamaya hazırlanırken küresel ve ülkeler bazında yapılan araştırmalar salgından en fazla kadınların zarar gördüğünü ve kadınlar arasındaki işsizliğin erkeklere kıyasla daha fazla artış gösterdiğini ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl 11 Mart 2020 günü Dünya Ticaret Örgütü (WHO), koronavirüsün dünyadaki tüm ülkeleri olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.

Bugüne kadar çoğunluğu gelişmiş ülkelerde 2 buçuk milyon insan koroavirüsten yaşamını yitirdi. Salgın pek çok ülkenin ekonomisine ağır darbe vurdu. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nden sadece birkaç hafta önce Birleşmiş Milletler'in çalışma organı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), salgının kadınları nasıl etkilediğini gösteren bir rapor yayımladı.

MİLYONLARCA KADIN İŞİNİ KAYBETTİ

Rapor, işsizliğin erkeklerden daha çok kadınları etkilediğini ve milyonlarca kadının işlerini kaybettiğini gösteriyor. Kamboçya ve Bangladeş'te tekstil sektöründe çalışan yüzbinlerce kadın işten atıldı. Dünyada sağlık sektöründe çalışanların %70'ini kadınlar oluşturuyor. Koronavirüsten sonra bu sektördeki kadınların çalışma koşulları daha da güçleşti.

Sadece geri bırakılmış ülkelerde değil İsveç ve Finlandiya gibi yaşam standartlarının yüksek olduğu ülkelerde de en fazla kadınlar salgından olumsuz etkilendi. Koronavirüsün Finlandiya'da geçtiğimiz yılın Mart ayında görülmesinden sonra geçen 3 ay içinde kadınlar arasındaki işsizlik iki kat arttı. Kadın ve erkekler arasındaki gelir eşitsizliği daha da arttı.

ERKEKLER KADINLARA KIYASLA YILDA 7 İLA 10 BİN EURO DAHA FAZLA ÜCRET ALIYOR

Finlandiya'da Tammerfors Üniversitesi'nin yaptığı 9 yılı kapsayan bir araştırma, erkeklerin kadınlara kıyasla yılda 7 ila 10 bin Euro daha fazla ücret aldıklarını gösterdi. Araştırma sonuçlarının ortaya çıkardığı bir başka gerçek de ücret farklılıklarının yaş arttıkça kadınlar aleyhine daha da artması.

Araştırma sonuçları 40 yaşındaki erkeklerin sermaye gelirlerinin aynı yaştaki kadınlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Cinsler arasındaki gelir farklılıklarının artması emekli aylıklarını da etkiliyor. Kadınlar erkeklerden %20 oranında daha az emekli aylığı alıyor. Hükümet ve kurumlar, kadın ve erkekler arasındaki ücret adaletsizliğini azaltmak için kadınlara erkeklerin hakim oldukları sanayi, inşaat gibi iş kollarında çalışmalarını öneriyor.

Ancak yapılan araştırmalar erkeklerin yoğun olarak çalıştıkları sektörlerdeki kadın ve erkekler arasındaki ücret adaletsizliğinin daha fazla olduğunu gösterdi. Tüm veriler kadın ve erkekler arasındaki gelir adaletsizliğinin daha da artacağı yönünde.

KADIN İSTİHDAMI AZALDI, İŞSİZLİK ARTTI

Kadın haklarında örnek ülkeler arasında gösterilen İsveç'te de durum farklı değil. İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (LO) Kantar Sifo adlı kamuoyu araştırma kurumuna yaptırdığı araştırma, kadınlar ve erkekler arasındaki gelir farklılıklarının arttığını ve kadınların işsizlikten daha fazla etkilendiklerini gösterdi.

Araştırma sonuçları en fazla kadın işçilerin koronavirüsten zarar gördüklerini ve kadın işçiler arasında işsizliğin arttığını gösteriyor. LO'da uzman olarak çalışan Joa Bergold, araştırma sonuçlarını, "Salgın sırasında en fazla kadınlar arasında istihdam azaldı ve işsizlik arttı" diyerek özetledi.

Koronavirüsün yaygınlaşmasından hemen sonra işten atılmaların önüne geçmek için kısa gün çalışma uygulamasına geçildi. Ancak raporu hazırlayan uzmanlar, uygulamanın önemli olduğunu ama kadın işçilere yardımda bulunmadığı görüşünde.

KADINLAR İŞ YÜKÜNÜN ARTMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Kadın işçiler özellikle de sağlık sektöründe çalışanlar, salgından sonra iş yükünün artmasından şikayetçi. LO Başkanı Susanna Gideonsson, salgının neden olduğu krizin işçilerin ve kadınların üzerine yıkılmasına tepkili.

İsveç'in korona ile mücadele stratejisinin orta sınıflar temel alınarak belirlendiği değerlendirmesini yapan Gideonsson, "Toplumun işlemesini sağlayan işçiler salgın sırasında yüksek bedel ödüyor. Kadın işçilerin durumu daha önce de kötüydü. Şimdi toplum bir kez daha onların altındaki halıyı çekti" diyerek İsveç'in salgın politikasına tepki gösterdi.

EVİN İNCİR: SALGININ BEDELİNİ KADINLAR ÖDÜYOR

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Avrupa Parlamenteri Evin İncir de salgının en fazla kadınlara zarar verdiğini birkaç kez parlamento gündemine getirdi ve önlem alınmasını talep etti. Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Evin İncir, salgının sonucu çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini ve milyonlarca insanın sağlığını ve işini kaybettiğini söyledi.

Salgın gibi krizlerin daha çok toplumun en alt kesimlerini vurduğuna dikkat çeken İncir, “Toplumuz alt tabakalarında yer alan kadınlar pandemilerin bedelini ödüyor. İşlerini kaybediyor. Kadınlar arasında işsizlik artıyor ve krizden en fazla kadınlar olumsuz etkileniyor” değerlendirmesini yaptı.

Kadınların salgından çok farklı şekilde etkilendiklerini söyleyen İncir, “Özellikle de sağlık sektöründe çalışan kadınlar pandeminin olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. Ben bu konuyu Avrupa Parlamentosu'nun gündemine birkaç kez getirdim. Sonuç olarak pandemi tüm kadınları küresel bir şekilde olumsuz etkiledi. Yoksulluğun artmasından toplumun en alt katmanlarındaki kadınlar olumsuz etkileniyor” dedi.

SALGIN KADINLARIN CİNSEL SÖMÜRÜSÜNÜ ARTIRDI

Salgının tüm dünyada kadınların daha fazla cinsel sömürüsüne de neden olduğuna dikkat çeken İncir, “Bu konuyu bundan iki hafta önce Avrupa Parlamentosu'nda tartıştık. İnsanların ve daha çok kadınların cinsel olarak kullanılmalarının pandemi dönemlerinde daha da artıyor” şeklinde konuştu.