İsviçre’de 14 Haziran kadın grevi için resmi çağrı yapıldı

İsviçre’nin Biel (Bienne) kentinde toplanan 500’ü aşkın feminist, 14 Haziran’daki kadın grevi için resmen çağrı yaptı. “Daha fazla saygı, zaman ve ücret” grevin sloganı olarak belirlendi.

İsviçre'nin Fransızca dilli medyası RTS'ye göre 14 Haziran grevine üç ay kala, ülkenin her tarafından gelerek Biel’de buluşan feministler, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerle mücadele iradesini ortaya koydu.

Grevden önceki bu son ulusal kolektifler toplantısında bir araya gelen yüzlerce kadın, 17 maddelik bir çağrı yapıtılar. Bunlar arasında iş dünyasında eşitlikten kadın hijyen ürünlerine getirilen vergilerin kaldırılmasına kadar farklı talepler var.

Ortak çağrı, özellikle aynı ücretler çalışma zamanının genel olarak düşürülmesini isterken, kapitalist modelin insanların değerini düşürdüğü, gezegenin doğal kaynaklarına zarar verdiği kaydedildi.

Katılımcılar ayrıca sosyal güvenceler, annelik ve babalık izinleri, çocuk veya hasta bir yakın için izinler, kürtajın ve gebelik önlemenin ücretsiz olması, cinsiyet ve cins kimliği konusunda tercih özgürlüğü talep ediyorlar.

İsviçre’de ilk ulusal kadın grevi 14 Haziran 1991 yılında eşitlik talebiyle gerçekleşmiş ve yarım milyonu aşkın kadın katılmıştı.

Daha önce 24 Ekim 1975’de İzlanda’da yapılan benzer bir greve kadınların yüzde 90’ı katılmıştı. Kadınlar 24 saat iş durdurma eylemi yapmıştı.