İsviçre’de 8 Mart kitlesel bir şekilde kutlandı

İsviçre’nin 6 kentinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart’ı kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak isteyen kadınlar İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli ve göçmen kadın platformlarının öncülüğünde İsviçre'nin Basel, Luzern, Lugano, Bellinzona, Cenevre ile Lozan kentlerinde etkinlikler düzenledi.

BASEL’DE 8 MART FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ İLE KUTLANDI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak isteyen İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli ve göçmen kadın platformlarının öncülüğünde Basel kentinde feminist gece yürüyüşü düzenlendi.

Salgın kısıtlamaları ve yürüyüşü engelleme çabası içerisinde olan Basel kanton polisinin kurmuş olduğu barikatlara rağmen kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganıyla yürüdü.

Yüzlerce kadın Theatherplatz’da bir araya gelerek sık sık kadın emeğini sömüren kapitalist sisteme, erkek egemen devlet sisteme karşı sloganlar atarak kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu. 

Kanton polisi tarafından yürüyüş güzergahları kapatılan kadınlar yolları uzun süre trafiğe kapatarak burada kurumlar adına açıklamalarda bulundu. 

Kanton Parlamentosu, kadın cezaevleri başta olmak üzere önemli merkezlerde duran kadınlar buralarda bildiri okudu. “Bizleri Korona değil sizin erk zihniyetiniz katlediyor” mesajının verilerek yürüyüşünü sürdüren kadınlar tüm dillerde 'Kadın, yaşam, özgürlük sloganları attı. 

Yapılan konuşmalarda özellikle kadın mücadelesi açısından bugün için Rojava'daki kadın devrimi örnek alınarak kapitalist devlet sistemi ile erk devlet sisteminin yıkılabileceğine belirtildi.

İsviçre'de Ocak ayından bu yana 6 kadının erkekler tarafından katledilmesi, Avrupa'da kadına yönelik şiddetin salgın ile artığına ve devletlerin kadını koruyucu önlemler almamasına tepki gösterilen konuşmalar sonrası kadınlar yürüyüşlerini Basel Üniversitesi kampüsünün olduğu alanda sloganlarla sonlandırdı.

LOZAN

Lozan kentinde düzenlenen etkinlikte 8 Mart kutlamasına Kürdistanlı kadınlar kendi renkleriyle katıldı. Açtıkları 8 Mart standında Türkiye zindanlarındaki kadın tutsaklara gönderilmek üzere kartlar hazırlanırken ayrıca “Diktatörün yargılanması için 100 neden, 100 bin imza” kampanyası kapsamında imzalar toplandı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Jineoloji üzerine yaptığı değerlendirmelerin tanıtımı yapıldı.

LUZERN

Luzern kentinde Unia, Collective, Kürt kadın Meclisi, İsviçre Kadın Grevi, İklim Grevi ve Resolut kurumlarının öncülüğünde kent merkezinde bir saat boyunca bisiklet turu düzenlendi. Ardından Vögeligartli alanında düzenlenen mitingle 8 Mart kutlaması yapıldı. 

CENEVRE/LUGANO/BELLINZONA

Cenevre kentinde de Rousseu adasında kadın inisiyatifleri öncülüğünde bir miting düzenlendi.

İsviçre'nin İtalyanca konuşulan Lugano ve Bellinzona kentlerinde de kadınlar alanlara çıkarak 8 Mart'ı kutladı.