İsviçre’de kadınlar isyandaydı: Ayrımcılığa son verin!

İsviçre’de yaşayan kadınlar, 14 Haziran Ulusal Kadın Grevi kapsamında ülke genelinde alanlara indi. “Saygı, daha fazla maaş, daha fazla emekli maaşı” temel talebi altında greve giden on binlerce kadın, ayrımcı politikalarda ısrar eden yetkilileri uyardı.

Eşit haklar talebiyle en son 14 Haziran 2019 yılında ulusal greve giden İsviçreli kadınlar, aradan geçen 2 yıla rağmen talepleri dikkate alınmadığı için bugün ülke genelinden tekrardan greve gitti. Sendikalar ve kadın örgütleri öncülüğündeki ulusal grev kapsamında iş bırakan kadınlar, bulundukları kentlerde alanlara çıkarak, yetkilileri ayrımcı politikalara karşı harekete geçmeye çağırdı.

AYRIMCILIĞA, ŞİDDETE VE ATAERKİL SİSTEME ÖFKE

“Saygı, daha fazla maaş, daha fazla emekli maaşı” temel sloganı altında greve giden kadınlar, sabah saatlerinden itibaren bulundukları kentlerde düzenlenen eylemlere katıldı. Kadın-erkek arasındaki maaş eşitsizliği grevin temel argümanı olsa da, ülke genelinde düzenlenen eylem ve etkinliklerin merkezinde, kadınların cinsiyetlerinden kaynaklı birçok alanda maruz kaldıkları ayrımcılığa, şiddete ve ataerkil sisteme duyulan öfke vardı.

Kadınların birçoğu saat 15.24 itibariyle iş bırakarak greve katıldı. Erkek ile kadın arasındaki fark gözetilerek, bu saatten itibaren kadınların ücretsiz çalıştıkları kaydediliyor.

‘DİRENİŞ TEK ÇAREMİZ’

Grev kapsamında gün boyunca düzenlenen etkinlerin ardından akşam saatlerinden İsviçre’nin bütün kentlerinde on binlerce kadın yürüyüş düzenledi. Ulusal ve kantonal düzeyde görev yapan kadın milletvekillerinin de katılım gösterdiği yürüyüşlerde kadınlar hep bir ağızdan “Eşit iş, eşit ücret”, “Kadınlar durursa dünya durur”, “Grev, grev, grev feminist”, “Ataerkil sisteme son”, “Benim bedenim, benim seçimim”, “Cinsiyetçi topluma ve politikalara son”, “Yaşasın kadın direnişi, direniş tek çaremiz” sloganlar attı.

YETKİLİER BİR KEZ YİNE UYARILDI

14 Haziran 2019 yüzbinlerce kadının katılımıyla gerçekleştirilen ulusal kadın grevinin ardından, ayrımcı politikalarda hala ısrar edildiğine dikkat çeken kadınlar, yetkilileri tekrardan uyardı. Kapitalist, neoliberal ve ataerkil politikalara karşı büyük bir öfkenin olduğu yürüyüşlerde, bu politikalar devam ettikçe kadınların alanlarda olmaya devam edeceğinin mesajı verildi.

KÜRT KADINLARI: KADIN DİRENİŞİ ÖZGÜRLEŞTİRİR

Göçmen kadın örgütlerinin de güçlü bir şekilde destek verdiği yürüyüşlerde, Kürt kadınları da kendi renkleriyle yerini aldı. Birçok kente yürüyüşler sonrası düzenlenen mitinglerde söz alan Kürt kadınları, Kürt kadınlarının özürlük mücadelesine dikkat çekerek, “Kadın direnişi özgürleştirir” mesajı verdi. Göçmen kadın örgütleri adına yapılan konuşmalarda ise, göçmen kadınların hem kadın kimliği hem de göçmen olmasından kaynaklı iki defa mağdur edildiği belirtildi.

BERN: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Grev kapsamında düzenlenen eş zamanlı yürüyüşlerin merkezlerinden birisi de başkent Bern’di. Bern’in en işlek caddelerinde bir araya gelen yaklaşık on bin kadın, buradan İsviçre Federal Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kenti kadının mor rengine boyayan kadınlar, yürüyüş boyunca attıkları sloganlar ve taşıdıkları pankartlarla taleplerini haykırdı. Yürüyüş ardından parlamento önünde düzenlenen mitingde kadın örgütleri adına yapılan konuşmalarda, yetkililerin ayrımcı politikalarda ısrar ettiğine dikkat çekildi. Konuşmalarda, kadınların eşit haklar elde edinceye ve cinsiyetlerinden kaynaklı yaşadıkları mağduriyetlere son verilinceye kadar mücadeleye devam edeceğine vurgu yapıldı.

Covid-19 önlemlerine rağmen, Ulusal Kadın Grevi kapsamında bütün kentlerde yürüyüşler düzenlenirken, yürüyüşlerin en kitlesel geçtiği yerler ise Bern, Cenevre, Lozan, Basel ve Zürih kentleri oldu.