Özcan: Hasta tutsaklar Türkiye’nin kanayan yarasıdır

MED TUHAD-FED Onursal Başkanı Havva Özcan, iktidarın hasta tutsaklara yönelik tavrının düşmanca ve intikam vari olduğunu belirtti.

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Onursal Başkanı Havva Özcan, cezaevlerindeki hasta tutsaklar ve yaşanan son şehadetlere ilişkin ANF’ye konuştu.

Hasta tutsakların tedavilerinin yapılmadığının altını çizen Özcan, "Hasta tutsaklar gerçekten Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Edirne’de yine hasta tutsak olan Vefa Kartal yaşamını yitirdi. Ondan önce de Sabri Kaya’yı kaybetmiştik. 3 defa kalp krizi geçirmesine rağmen tahliye edilmedi. Diyarbakır’da Mehmet Emin Özkan, Bolu Cezaevi’nde Hasan Alkış, Ergin Aktaş, Avni Uçar bunlar gibi birçok isim var, sayamıyorum.

2011-2013 yıllarında infazı durdurulan arkadaşlar olmuştu, dışarı çıktılar. Ama çok acıdır ki dışarı çıkanların hiçbiri yaşamamıştı. Hepsi şahadete ulaştı. Tıpkı Sabri Kaya gibi; sabah tahliye edildi akşam şahadete ulaştı. Çabalarımıza rağmen hasta tutsaklar tahliye edilmedi. Evet belki fazla yaşamayacaklardı ama en azından kendi evlerinde, dostlarıyla şehadete giderlerdi. Ama maalesef iktidar bu konuda son derece kindar. Yani iktidar tarafından hasta tutsaklara yönelik öyle bir politika uygulanıyor ki; düşmanca, intikam alırcasına" diye belirtti.

CEZAEVLERİ BU ÜLKENİN YÜZ KARASIDIR

Cezaevlerinde koronavirüs salgını ile ilgili herhangi bir tedbir alınmadığını söyleyen Özcan, 30-40 tutuklunun bir koğuşta tutulduğunu hatırlattı. Daha önce 5 liraya aldıkları bir sabunun şimdi 40-50 liraya satıldığını vurgulayan Özcan devamla şunları belirtti: "Maske yok, eldiven yok. Mesafe desek 4 metrekarelik alanda sosyal mesafeyi nasıl koruyacaklar.

Mesela ağırlaştırılmış müebbet olan arkadaşlar var sağlık durumları kötü olduğu için yanlarında 2 ya da 3 arkadaş kalıyor. Yani cezaevleri bu ülkenin yüz karasıdır. Cezaevlerindeki sorunlar bitmez. Çünkü zaten orada hiçbir insan sağlıklı olamaz. 20 yıl yatan insan nasıl sağlıklı olacak?"

HÜKÜMET KİN VE NEFRET DOLU

Hasta tutsakların salgın sürecinde tahliye edilmeleri yönündeki çalışmalarının sonuçsuz kaldığını ifade eden TUHAD-FED Onursal Başkanı Havva Özcan, mücadele etmeye devam edeceklerini ekleyerek, "Birçok çalışma yürüttük, AKP, CHP, HDP gibi partilerle görüştük ama bir şey yapamadık. O yüzden de böyle art arda kaybediyoruz insanları.

Hükümetin yaklaşımını gerçekten tarif edemiyorum, kin ve nefret dolu. Dışarıda, içeride her yerde Kürde bir şey yapmak için elinden geleni yapıyorlar. Ama bu bizi hiçbir zaman yıldıramayacak ve vazgeçiremeyecek. Biz her zaman sonuna kadar mücadele edeceğiz. Mücadele ettikçe çoğalır ve güçleniriz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.