Şengal’de Kadın ve Savunma Çalıştayı

Şengal’de Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde ‘Kadın ve Savunma’ adıyla çalıştay düzenleniyor.

Şengal’in DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin yıl dönümünde Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) ‘Kadın ve Savunma’ adıyla bir çalıştay düzenleniyor.
Çalıştay bugün saat 10.00’da Şengal Halk Meclisinde 150 kadının katılımıyla başladı.

'ÖNDER APO VE GERİLLA SAYESİNDE ÖZGÜRÜZ'

TAJÊ Sözcüsü Riham Hico, açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Şengal’in özgürleştirilmesinin yıl dönümü Önder Apo, şehitlere, YBŞ ve YJŞ güçleri ve Şengal’in özgürleştirilmesinde emeği geçen herkese kutlu olsun. KDP ve Irak güçlerinin ihaneti nedeniyle Şengal’de büyük bir katliamla yüz yüze kaldık. Şengal neden savunulmadı? Çünkü savunma güçleri, Şengal’in kendi öz savunma güçleri değildi. Şengal’in özgürleştirilmesi ve katliamdan kurtarılmasında emeği olan savaşçılar ve gerillalardı. Şengal’in her taşının altında şehitlerin kanı vardır. KDP, yarın çıkıp Şengal’de 600 şehit verdik diyecek. Kimmiş bu şehitler? Niçin tek bir gün bu şehitler için anma töreni düzenlenmiyor? Bizler, Şengal’in kimler tarafından özgürleştirildiğini biliyoruz. DAİŞ’in işbirlikçileri, DAİŞ’le anlaşarak Şengal’den Êzidîleri çıkarmak istediler. Ancak bizler kendi kanımızla Şengal’i özgürleştirdik ve kanımızla da savunacağız. Bizler, kendi kaderimiz hakkında kendimiz karar vereceğiz. Biz kadınlar, gerektiğinde asker olacak ve Şengal’i savunacağız. Kimsenin bizler hakkında karar almasına izin vermeyeceğiz. Buradaki tüm güçler, artık kendi güçlerimizdir. Şengal’den 3 Ağustos’ta kaçanlar, meşru savunma güçlerimiz değildir. Her gün Şengal’de meşru olmayan güçlerin olduğunu iddia ediyorlar. Asıl 3 Ağustos’ta kaçıp gidenler meşru değildir.”

Riham Hico, “Önder Apo’nun fikirleri sayesinde burada Arap ve Êzidî kadınları olarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizler özerk ve özgür bir Şengal'i inşa etmeden mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Çalıştayda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın ve savunma konulu perspektifi bir sinevizyon gösterisiyle dinletildi.

Çalıştayda YJŞ güçleri, Özerk Yönetim ve şehit aileleri adına konuşmalar yapılması bekleniyor.

Konuşmaların ardından 3 oturum düzenlenecek.