ABD’de yüzbinlerce kişi kürtaj hakkı için yürüdü

ABD’de muhafazakarların hedef aldığı kürtaj hakkını savunmak için yüzbinlerce kişi cumartesi günü sokaklara çıktı.

1 Eylül’de Texas’ta yürürlüğe konulan bir yasa, bu geniş eyalette kürtajı neredeyse tüm koşullarda yasaklıyor.

Yasaya karşı yargı nezdinde ve Kongre’de kapsamlı bir mücadele başlatıldı.

Şimdiye kadar yoğun sokak eylemleri yapılmadı ancak, hakem rolünü oynayacak olan Yüksek Mahkeme’de duruşmaların hafta başında başlamasından önce 200’e yakın örgüt ülke genelinde sokaklara çıkmaya çağırdı.

Washington’da 10 bin dolayında kişi, yaklaşık 50 yıl önce Amerikalıların kürtaj hakkını tanıyan Yüksek Mahkeme’ye kadar yürüdü. Mahkemenin geri adım atabileceği belirtiliyor.

Eski Başkanı Donald Trump’ın yeniden düzenlediği Yüksek Mahkeme, Texas yasasına acilen müdahale etmeyi reddetti. Yüksek Mahkeme’nin, içtihat yasasını değiştirmek için Mississippi'deki kısıtlayıcı bir yasanın gözden geçirilmesinden yararlanabileceği belirtiliyor.

Muhafazakarların yönetimindeki iki eyalet başkenti olan Austin ve Jackson da dahil olmak üzere 600’ü aşkın kentte protesto eylemleri gerçekleşti. Bu eylemlere yüzbinlerce kişi katıldı.

2017’de cinsiyetçilikle suçlanan Donald Trump’ın yemin töreninden hemen sonra ilk “Kadın Yürüyüşü” düzenlenmiş ve milyonlarca kişi sokaklara çıkmıştı.

Trump’ın Yüksek Mahkeme’ye kendisine yakın üç muhafazakarı yerleştirmesinden sonra, yerel muhafazakar seçilmişler kürtaj hakkına savaş açtı. 1 Ocak’tan bu yana 19 eyalette kürtaj hakkını kısıtlayan 63 yasa kabul edildi.