‘Adalet için 9 Ocak’ta Paris’te olalım’

Paris Katliamının 8’inci yılında da çıkar ilişkilerinin adalet arayışının önüne geçmemesini isteyen Fransız Solidaires Sendikası, tüm emekçileri 9 Ocak’taki adalet eylemine çağırdı.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in MİT tetikçisi Ömer Güney tarafından katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçti. Katliam sonrasında başlatılan soruşturma yıllar alırken, davanın tek sanığı Güney mahkemenin başlamasından hemen önce cezaevinde ölmüştü.

Aradan geçen 8 yılda Fransız yargısının adalet arayışına kayıtsız kalmaya devam etmesi tepki çekerken, siyasi ve ekonomik çıkarlar adına konunun hiçbir şekilde devletin gündeminde olmadığı da biliniyor.

‘KATLİAM EMRİNİ VERENLER 8 YILDIR CEZASIZ KALIYOR’

Buna tepki gösteren ülkenin önde gelen sendikalarından Solidaires, 9 Ocak’ta Paris’te yapılacak eyleme güçlü katılım çağrısı yaptı. Cansız, Fidan ve Şaylemez’in açıkça Türk MİT’iyle bağlantılı bir tetikçi tarafından katledildiğinin hatırlatıldığı sendikanın açıklamasında, “8 yıldır Ailelerin adalet arayışı görmezden geliniyor; 8 yıldır ‘duruşmalarından birkaç gün önce ölen’ katile emir verenler cezasız kaldı” denildi.

Şimdiki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve selefi François Hollande döneminde Erdoğan ile birçok kez görüşmelerin olduğu hatırlatılan açıklamada, her iki cumhurbaşkanının da bu konuyu bir kez olsun gündeme getirmedikleri vurgulandı.

‘SİYASİ VE EKONOMİK ÇIKARLAR ADALETİN ÜSTÜNDE’

Katliama devlet düzeyinde sessiz kalınmasına tepki gösterilen açıklamada, “Söylemek gerekir ki, Fransa’nın ekonomik ve siyasi çıkarları adaletin çok çok üstündedir” denildi. Açıklamada, tüm bunlar olurken Erdoğan’ın Rojava, Karabağ ve Libya dahil birçok yerde paralı askerlerini savaştırdığı dile getirilirken, aynı anda Güney Kürdistan dağlarında sivilleri katlettiği ifade edildi.

‘PKK TEK MUHATAP OLARAK KABUL EDİLMELİ’

‘Adaletin yerini bulması’ için aynı zamanda PKK’ye yönelik ‘terörizm’ suçlamasının da artık son bulması gerektiği vurgulanan açıklamada, Belçika yargısının aldığı kararın takip edilmesi istendi.

PKK’nin Kürt sorununun çözümünde uluslararası alanda muhatap kabul edilmesi çağrısı yapılan açıklamada, Türkiye’nin de artık ülke dışında Kürt militanlara saldırılarının son bulması için bunun gerekli olduğunun altı çizildi.

9 Ocak 2021 günü Paris Gare du Nord’da düzenlenecek protesto eylemine katılım çağrısı yapılan açıklamada, diğer tüm emekçi sendikalarının da kortejleriyle eylemde yerlerini almaları istendi. Açıklamada, bu yıl Covid-19 yasakları nedeniyle diğer ülkelerden katılımın mümkün olamayabileceği belirtilirken, bundan dolayı da Paris ve çevresindeki tüm oluşumların katılımın önemine işaret edildi.