Adana’da 8 Mart mitingi

Adana Kadın Platformu öncülüğü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Adana’daki yürüyüşe Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana Barış Anneleri Meclisi, kentteki birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kadın örgütleri katıldı.

Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya gelen kadınlar Uğur Mumcu Meydanı'na kadar "Eşit özgür şiddetsiz bir dünyayı kadınlar kuracak!" şiarıyla yürüdü.

Yürüyüşte "Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı isyandayız", "Özgür kadınla, özgür topluma", "Birlikte değiştireceğiz, şimdi HDP zamanı”, Yaşasın 8 Mart”, "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Semra Güzel irademizdir", "Gülistan Doku nerede" yazılı pankartlar dikkat çekti.

Yürüyüş ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan mitingde Adana Kadın Platformu’nun basın metni okundu.

Açıklamada, “Ev içi emek sömürüsü, bakım emeği yükü, erkek şiddeti ve ölümler arttı. Evin içinde psikolojik şiddet çeşitli biçimlerle derinleşti, normalleştirildi ve bizlere dayatılmak isteniliyor. İstanbul Sözleşmesi tekrar imzalansın ve 6284 sayılı kanunla birlikte etkin şekilde uygulansın. Her yerde kadınların güvenle gidebileceği danışma merkezleri ve sığınaklar açılsın” denildi.

Başta Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların durumuna dikkat çekilen açıklamada “Kadınların iradesinin önünde kendi kirli/hukuksuz siyasetleriyle durmak istiyorlar. Milletvekili Semra Güzel hakkında yürütülen karalama kampanyasını kınıyoruz. İrademize dokunamazsınız. İçeride ve dışardaki bu dayatmalara karşı ses çıkaracağız, adil bir yaşam için mücadele edeceğiz" diye belirtildi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kürt siyasetçi kadınların polis tarafından alana girmesinin engellenmesine tepki gösterdi.

Deniz Poyraz ve Gabriye Gezer’i öldürenin erkek devlet zihniyeti olduğunu belirten Kemalbay, “Kadınların katledilmesi, şiddete maruz kalması, istismar edilmeleri en büyük sorunların başında geliyor. Kadınlar özgürleşmeden Türkiye demokratikleşemez, barış gelemez. Kadınlar olarak kadın ittifakını kurarak nasıl bir yaşamın inşa edileceğini gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise eşit haklar için kadınlar olarak omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.