Afgan kadınlar hakları için Kabil'de gösteri yaptı

Afgan kadınlar, ülkede kadınların özgürlüklerine getirilen kısıtlamaları protesto etmek için sokaklara döküldü. Ancak Taliban, gösteriyi dağıtmak için anında saldırdı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 20 kadın, Taliban hükümetinin kadınların özgürlüklerine getirdiği kısıtlamaları protesto etmek için"Ekmek, iş, özgürlük" sloganıyla  gösteri yaptı. 

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan kadınlar “Eğitim benim hakkım! Okulları yeniden açın!" sloganları attı. 

Kadınlar, gösteriyi dağıtmaya gelen sivil giyimli Taliban tarafından durdurulmadan önce birkaç yüz metre yürüdü. Yürüyüşten sonra bir katılımcı, “Bir bildiri okumak istedik ama Taliban buna izin vermedi ” dedi. Bazı kadınların cep telefonlarını aldılar ve protestomuzun fotoğraflarını veya videolarını çekmemizi de engellediler " diye ekledi.

Taliban sivil topluma, çoğu kadınları köktenci İslam anlayışlarına boyun eğdirmeyi amaçlayan bir dizi kısıtlama getirdi. Kadınları büyük ölçüde kamu istihdamından dışladı, seyahat haklarını kısıtladı ve kız çocuklarını  kolej ve liseden men etti.

En son kısıtlama , hükümetin, Taliban ve Afganistan'ın Dini Lideri Hibatullah Ahundzada tarafından onaylanan ve kadınların kamusal alanda yüzlerini tamamen örten peçe takmasını zorunlu kılan bir kararname oldu. 

Ayrıca, kadınların dışarı çıkmak için acil bir nedenleri olmadıkça, “evde kalmalarının onlar için daha iyi” olduğunu salık verdi.