Afgan kadınlara Reqa’dan destek

Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, Afganistanlı kadınların direnişine destek vermek amacıyla Reqa’da bir eylem düzenledi.

Eylem “Örgütlen, diren, özgürleş” hamlesi kapsamında gerçekleşti. Neîm Kavşağı’nda yapılan eyleme Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Sîham Dawûd, partinin Kadın Meclisi üyeleri ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri katıldı.

Kadınlar eylemde sık sık “Taliban ve DAİŞ birdir”, “Kadınların katledilmesine yeter!”, “Kadınların köleleştirilmesine hayır” yazılı pankartlar açtı.

Taliban, ağustos 2021’de iktidarı ele geçirdikten sonra kadın düşmanı politikalarını hızla uygulamaya başladı. Kamusal işlerde kadın neredeyse tamamen dışlanırken, seyahat kısıtlamaları getirildi ve kara çarşaf dayatıldı. Kız çocukları eğitimden de uzaklaştırıldı.

Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Semîre El-Ezîz, eylemciler adına açıklamayı okudu.

Açıklamada, “Kadınlara yönelik şiddet, çalışma, eğitim, güvenlik hakkından yoksun bırakma ve kamusal yaşamdan dışlama dayatılmaktadır. Kadınları peçe takmaları için çaresiz bıraktılar, ancak bunun bütün Afganistan üzerinde etkisi olacaktır” denildi.

Kadınlara yönelik tırmanan baskıları hatırlatan El-Eziz, “Temel ilkelerimiz ve kutsal hedeflerimize olan inancımız temelinde kadın davası nerde olursa olsun, bütün dünya kadınlarıyla birlik içinde olmalı ve onları desteklemesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun içinde Afganistan’daki mücadelelerini ve direnişlerini sürdürmeleri için kadın davasını desteklemek için ahlaki görevimizdir. Çünkü onların bugünkü huzursuzluğunu biz DAİŞ döneminde yaşadık” diye belirtti.