Afrika’da koronavirüse karşı en ön saflarda kadın yer alıyor

Afrika’da koronavirüs pandemisine karşı mücadelenin en ön saflarında kadın doktorlar ve hemşireler yer alıyor.

Afrika basını, kadın doktor, hemşire ve sağlık bakanlarının koronavirüs pandemisine karşı yürüttüğü mücadeleyi mercek altına aldı.

HASTAYI İKİ KİLOMETRE TEKERLEKLİ SANDALYE İLE TAŞIDI

Uganda’da Doris Okudinia isimli hemşire, 11 Nisan günü Ediofe sağlık ocağından iki kilometre ötedeki Arua hastanesine, bir hastayı tekerlekli sandalye ile götürdüğü görüntüler bütün ülkenin sosyal medyasında gündem oldu. Ambulansın gelmemesi üzerine hemşire Doris hastayı “Tekerlekli sandalyeyi kullanmamıza izin verir misiniz” diyerek iki kilometre mesafedeki hastaneye götürdü. Okudinia’nın yaptığını Uganda gazetesi sütunlarına taşıdı.

“Tekerlekli sandalyeyi isterken de kendi kendime ambulans gelirse bizi yolda görür ve alır diye düşündüm” diyerek o anları anlattı. Daha öncesinde ise sağlık ocağı hastaları Arua’daki hastaneye götürebilmek için “Boda boda” isimli motosiklet-taksiyi çağırdıklarını ancak, hayata geçiremedikleri de belirtiliyor.

Uganda Sağlık Bakanı ise twitter hesabından “Doris gerçek bir kahraman, onu ve bütün sağlık sektörü çalışanlarını saygı ile anıyorum. Onlar hayatlarını feda ederek, binlerce hayat kurtarıyorlar, her gün” açıklamasında bulunmuştu.

ETİYOPYA’DA KADINLAR EN ÖN SAFLARDA

Etiyopya’da ise koronavirüse karşı mücadele stratejisi sağlık sektörü profesyonellerine bağlanmış durumda. Devasa kentlerden tutalım en uzaktaki küçük ve karantinaya alınmış köylerde hem sağlık hizmeti vermek, Covid-19’a yakalanmış hastalarla ilgilenmek, hijyen sorununu çözmek ve koronavirüse ilişkin kulaktan duyma bilgiler yerine doğru bilgileri aktarabilmek için 40 bin sağlık sektörü çalışanı kadın görev alıyor.

Etiyopya Sağlık Bakanı Temesgen Ayehu ise, “Bu kadınların yıllardır oluşturduğu güven ağı, topluma daha erken ulaşmamızı sağlıyor” açıklamasında bulundu.

MISIR’DA ÜÇÜNCÜ SAVUNMA HATTI

Mısır’daki Ulusal Kadın Konseyi ise Nisan ayı başında kadın doktor ve hemşireleri andı. Konsey, kadınların koronavirüs ile mücadele sürecini devrim süreci ile karşılaştırdı.

13 AFRİKA ÜLKESİNDE SAĞLIK BAKANI KADIN

Kenya’da yayın yapan Capital FM ise kıta genelinde 13 ülkenin sağlık bakanının kadın olduğuna dikkat çekti. Angola, Burkina Faso, Kongo, Mısır, Eritre, Etiyopya, Eswatini, Gine Bissau, Liberya, Mozambik, Somali, Tanzanya ve Uganda’nın sağlık bakanı kadın.

Basın ayrıca kadınlar tarafından yönetilen ülkelerde pandimiye karşı mücadelenin daha düzenli, örgütlü olduğuna da dikkat çekiyor.