AKD: Aysel Tuğluk derhal serbest bırakılsın!

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD), hasta tutsak Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yazılı bir açıklama yapan AKD, “Aysel Tuğluk, HDP'nin (Halkların Demokratik Partisi) eş genel başkan yardımcılığını yaparken, 28 Aralık 2016’da ‘silahlı terör örgütünü yönetmek’ suçlamasıyla tutuklandı. ‘Örgüt yöneticiliği’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi hapishanesinde tutukludur” diye hatırlattı.

Aysel Tuğluk’un tutuklanmasından 1,5 yıl sonra 78 yaşındaki annesi Hatun Tuğluk, 13 Eylül 2017’de Ankara’da hayatını kaybettiğini de hatırlatan AKD, “Aysel Tuğluk’un özel izinli katıldığı törene, faşist bir grubun saldırması sonucu, cenaze defnedildiği mezardan çıkarılıp memleketi Dersim’de toprağa verildi. Oysa annesinin vasiyeti idi Ankara’da toprağa verilmek. Annesinin cenazesine düşmanca saldırı sonrası Tuğluk: ‘Beni ikinci kez yaktılar, Madımak gibi’ demişti” ifadelerini kullandı.

“Bu olaydan sonra Aysel Tuğluk ta, annesine bir mezarın çok görülmesini ve yaşananları unutmak istercesine, demans hastalığı görülmeye başlandı” diyen AKD,  şunları ekledi:

“Aysel Tuğluk unutkanlık, yaşadıklarını - konuşacağı kelimeleri hatırlayamama, tekrar tekrar sorma veya anlatma, kıyafetlerini ters giyme, yürürken denge bozukluğu gibi çok belirgin hafıza kayıpları yaşamasına rağmen serbet bırakılmamaktadır.”

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı kadın örgütlerinin bileşeni olan Avrupa Kadın Dayanışması,  “Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılarak tedavilerinin ailelerinin yanında sürdürülmesini” talep etti.

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Faşist AKP-MHP iktidarı, işçilerin, emekçilerin, kadınların, LGBTQIA+’ların, gençlerin kısacası tüm muhalif kesimin adresi olan HDP’ye ve onun vekillerine, üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama, yıldırma terörünü ve Kürt halkına yönelik yok sayma politikalarını yıllardır uyguladı. Bugün Aysel Tuğluk’a yapılanlar bu saldırıların bir parçasıdır ama aynı zamanda, ‘belirlediğim sınırlara uymazsanız sonununuz bu olur’ şeklinde kadınlara da bir mesaj verilmek istenmektedir.

Avrupa’da bulunan farklı uluslardan tüm kadın örgütlerini ve yerli – göçmen demokratik kitle örgütlerini, AKP-MHP faşizminin insanlık dışı uygulamalarını protesto etmeye, “Aysel Tuğluk ve Tüm Hasta Tutsaklar İçin Özgürlük” şiarını yükseltmeye çağırıyoruz.”