Almanya’da kadınlar 'ırkçılığa, cinsiyetçiliğe hayır' dedi

Kadınlar, “Faşizme, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe hayır-devletsiz, ataerksiz bir dünya” mesajı verdi. Başkent Berlin’deki yürüyüş için siyahi bir kadının ırkçı bir saldırıya uğradığı yer olan Marzhan tercih edildi.

Başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın Duisburg , Mannheim ile Trier kentlerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir yürüyüşler düzenlendi.

BERLİN


Almanya'nın başkenti Berlin'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüş, Alliance of internationalist feminists-Enternasyonalist Feminist İttifakı tarafından organize edildi.

Bu yıl 25 Kasım için, Berlin'de eylem alanları olarak bilinen Alexandrplatz, Brandenburg, Postdamer gibi merkezi yerler tercih edilmedi. Eylem saat 18.00'da Marzhan semti tren istasyonu önünde başladı. Kadınlar ırkçılığa karşı sembolik bir anlam taşıması amacıyla Marzhan'ı tercih ettiler. Yıl içinde Marzhan'da siyahi hamile bir kadın ırkçı bir saldırıya maruz kalmıştı. Bu nedenle Alman, Kürt, Türkiyeli, İranlı, Afrikalı, Latin Amerikalı birçok kadın örgütünün içinde yer aldığı ittifak aylardır yürüttüğü tartışma sonucu Marzhan'da karar kıldı.
Eylem, "Faşizme, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe hayır-devletsiz, ataerksiz bir dünya" ana sloganıyla düzenlendi.

Eylemde İttifak adına ortak hazırlanan açıklama okundu.
Dest-Dan Kadın Meclisi, Women Defend Rojava'nın da içinde bulunduğu yürüyüş kortejinde, "Kadınlar güç artık sizde", "Sessizliğini boz, sistemi alt et", "Nazilere karşı el ele" gibi pankartlar taşındı.

Cadı kıyafeti giyen kadınlar "Geri döndük, direniş" yazılı pankart taşıdı. Trompetler, düdüklerle ses çıkararak erkek şiddeti protesto edildi.

Geçtiğimiz aylarda Alexandraplatz'da bedenini ateşe veren trans kadına da dikkat çekildi.

Eylemde, 27 Kasım Cumartesi günü, saat 12.00'da Hermanplatz'da düzenlenecek PKK yasağına karşı yürüyüşe ilişkin el ilanları da dağıtıldı. 

DUISBURG

Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin de bünyesinde yer aldığı Duisburg Avrupa Kadın Dayanışması öncülüğünde kadınlar gün dolayısıyla bir araya geldi.

Saat 16.00 da Duisburg Hauptbahnhof ta başlayan yürüyüş, miting ile sona erdi.,

Ortak bildirinin okunduğu eylemde sık sık "jin jiyan azadî" "Kadın kırımına son" sloganları atıldı.

Sonrasında sanatçı Narinxan'ın seslendirdiği şarkılarla kadınlar halay çekti.

MANNHEIM

Kadına yönelik şiddetin protesto edildiği yerlerden biri de Mannheim’di.

Ronahi Berivan Kadın Meclisi, Die Linke, SDS Mannheim, SKB, DaMigra-DIDFJugenal-Frauen gegen Rechts, Links jugend solid, Yeni Yaşam ve Yeni Kadın örgütleri öncülüğünde saat 18.00’da Schloss meydanında bir araya gelen kadınlar, kentin işlek merkezi Markplatz’a kadar yürüdü.

Burada bir konuşma yapan Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut, Türkiye ve Kürdistan’da erkek şiddetine karşı çıktıkları için Türk devletinin kadınlara yönelik zulmüne dikkat çekti.

Eylemde TJK-E’nin Türk devletinin işgal ettiği Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de uyguladığı kadın kırım politikalarına ve Kürdistan’ın her tarafında mücadele veren kadınlara yönelik saldırılarına dikkat çeken bildirisi de okundu.

Miting, atılan “Jin jiyan azadî” ve “Kadına şiddete hayır” sloganlarıyla sona erdi.

TRIER

Almanya’nın Trier kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bilgilendirme standı açıldı.

Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin kadına yönelik şiddete dair hazırladığı bildiriler dağıtıldı.

Daha sonra Alman ve göçmen kadınların da katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmalarda şunlar vurgulandı. “Dünyanın her yerinde olduğu gibi aile içi şiddet, iş yerlerinde, sokakta şiddet Avrupa'da da günlük hayatın bir parçası haline geldi. Çünkü kadına yönelik şiddet küreseldir. Her 7 dakikada bir kadın şiddete maruz kalıyorsa, baskı ve şiddetin kırım düzeyinde olduğunu belirtmek gerekir. Kadına şiddet dönemsel değil, sistematik ve ideolojik olarak yürütülüyor. Avrupa'da Kürt kadın hareketi olarak güçlü bir geçmişimiz var. Biz Sakine Cansız’ın varisleriyiz; en zor koşullarda verdiği mücadeleyle tarih yazan öncümüz Paris'te katledildi. Biz gücümüzü ondan alıyoruz. Özgürlüğün mücadeleyle kazanılabileceğini öğrendik.”