Almanya’nın 5 kentinde 8 Mart etkinlikleri yapıldı

Almanya’nın Frankfurt, Saarbrücken, Trier, Hannover ve Dresden kentlerinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları Almanya’nın çeşitli kentlerinde devam etti.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle çeşitli kadın örgütleri ortaklaşa bir yürüyüş düzenledi.

Saat 16.00’da Alte Oper Meydanı’nda dünya kadın özgürlük mücadelesinde sembolleşmiş Rosa Luxemburg, Clara Zetkin ve Sakine Cansız’ın fotoğrafları ile değişik zamanlar ve yerlerde katledilen kadınların resimleri de sergilendi.

Yapılan konuşmalarda erkek egemen sisteme karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Kadın cinayetlerinin politik olduğuna da vurgu yapılan konuşmalarda kadın bedeni üzerinden yürütülen her türlü pazarlamaya karşı mücadele şekilleri ele alındı.

Konuşmaların ardından kadınlar sloganlarla Haupwache’ye doğru yürüyüşe geçti.

Kürt kadınlar ulusal kıyafetler ve YJK bayrakları ile katıldıkları yürüyüşte sık sık, “Jin, jîyan, azadiî” sloganları attı.

Yürüyüş boyunca “Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza” kampanyası kapsamında da imzalar toplandı.

Eyleme, Amara Kadın Meclisi, Women Defend Rojava, Iran Kadın Derneği, Migrantenverein, Miranda, Frauen Solidarität, Zora, Autofaction, Internationale Jugend, Black Power ve gençlik örgütlerinin organize ettiği yürüyüşe Mainz ile çevresi, Hanau, Offenbach Kürt kadın meclis üye ve aktivistleri de yoğun bir şekilde katıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de 8 Mart kutlandı. Devlet tiyatrosu önünde bir araya gelen kadınlar 8 Mart’ı kutladı.

Alman kadın örgütleri ile ortaklaşa organize edilen eylemde bildiriler dağıtılırken, Saarbrücken DKTM adına Remziye Eke bir konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra çekilen halaylar ve “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Yaşasın kadın direnişi” sloganlarıyla eylem sona erdi.

TRIER

Almanya’nın Trier kentinde de 2 ayrı etkinlik gerçekleştirildi. Palastgarten önünde bir araya gelen genç kadın örgütleri bir grev pikniği yaptı.

Piknikte Kürt Kadın Hareketi hakkında bir sunum da yapıldı.

İkinci etkinlik ise Porta Nigra’nın önünde gerçekleşti. Kürdistanlılar burada da konuşmalar yaptı. Eylem, “Jin, jîyan, azadî” sloganları ve ahlaylarla sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde ise 5 koldan yıldız yürüyüşü ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

“Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma zamanı”  şiarıyla Kürt kadınları bir koldan yürüdü. Hannover’deki bütün kadın kurumlarının katıldığı yürüyüş coşkulu bir şekilde devam etti.

Konuşmalarda Kürt kadınlarının direnişine vurgu yapılırken, “Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza” kampanyasını desteleyen konuşmalar yapıldı.

Yürüyüş tüm kollarının bir alanda buluşması ile de miting düzenlendi. Mitingde katılımcı örgütlerin bildirileri okundu. Bildirilerde kadın direnişi ve dayanışması çağrıları yapıldı. Eylem “Jin, jîyan, azadî”, sloganları ile sona erdi. 

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde de Uta Amara Kadın Meclisi, Alman kadınlarla ortaklaşa Elbe Nehri’nin kenarında 8 Mart etkinliği düzenledi.

Bilgilendirme standının da açıldığı etkinlikte “Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza” hamlesi kapsamında imza da toplandı.

Eylemde sık sık, “Jin, jîyan, azadî”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.