Almanya’nın birçok kentinde Paris katliamı protestosu

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Paris katliamını yıldönümünde protesto etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahi) katlediliş yıldönümünde Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar alanlardaydı.

HALLE

Almanya’nın Halle kentinde de Paris katliamı bir miting ile protesto edildi.

Soli Grupları adına konuşmaların da yapıldığı eylemde Halle’den Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılan Leyla Şaylemez’in yaşam hikayesinin yanı sıra PKK kurucularından Sakine Cansız’ın rolü, Fidan Doğan’ın KNK faaliyetleri de anlatıldı.

FED-KURD adına konuşan Menderes Canbek, “Katliamın faillerini biz ne kadar biliyorsak Almanya ve Fransa devletleri de biliyor. Eğer Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne halen bağlıysanız o zaman failleri yargılayın. Avrupa’nın merkezinde yaşanan bir katliamın üstü örtülemez” dedi.

Eylem, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Paris şehitleri anıldı.

Rojbin Kadın Meclisi’nin organize ettiği yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüş öncesinde Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında Kürdistan şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Leyla Kaya, “Devrim uğrunda şehit düşen Sara, Rojbin ve Ronahi Kürt kadın özgürlük mücadelesinde sonsuza kadar yaşayacaklardır. Katiller bulununcaya kadar elimiz yakalarında olacak” dedi.

Yazan Anja Flach da konuşmasında Sara ve yoldaşlarının uğruna mücadele ettikleri ideallerin bugün Rojava’da hayat bulduğunu söyledi.

KKP Kadın Meclisi adına konuşan sanatçı Leman Stehn ise kadın kırımı gerçekleştiren tüm zihniyetleri kınadıklarını belirtti.

Sık sık, “Sara, Rojbin, Rohani”, “Jin, jiyan, azadi”, “Yaşasın kadın mücadelesi”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarının atıldığı yürüyüşte çok sayıda pankart ve fotoğraf da taşındı.

Türk Konsolosluğu’nun da bulunduğu Damtor semtine kadar yapılan yürüyüş ardından bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, katliamın üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen, Cansız ve arkadaşlarının hayal ve özlemlerinin kadın mücadelesinde hayat bulduğunu belirtti.

“Onları unutmadık, unutturmayacağız” diyen Özdemir Fransa devletinin katilleri ve arkasındaki güçleri açığa çıkarması gerektiğini de söyledi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde ise eylem YJK-E Hessen tarafından organize edildi. Frankfurt, Darmstadt, Mannheim, Giessen, Offenbach’tan Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı yürüyüşün toplanma adresi Frankfurt HBF önüydü.

Yürüyüş kortejinin en önünde Cansız, Doğan ve Şaylemez için “3 Kürt kadın devrimciyi unutmadık, unutturmayacağız, Paris katliamının katili Erdoğan’dır” yazılı pankart taşındı.

Sık sık, “Katil Erdoğan”, “Paris katliamını unutmadık, unutmayacağız”, “Sara, Rojbin, Ronahi, em bir nakin” sloganları eşliğinde Haupwache’ye kadar yürüdü.

Haupwache’de ise bir miting düzenlendi.

Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Paris katliamının Türk devleti eliyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

YJK-E’den Mürşide Cizre ise konuşmasında “Paris katliamını kınamak için buradayız. 3 Kürt kadın devrimci alçak bir komplo ile katledildi. Yıllardır sömürgeci Türk devleti katliam yapıyor. Avrupa’nın ortasında 3 Kürt kadın katledildi, Avrupa bu duruma sessiz kaldı. Bu alçakça katliam Sakine Cansız şahsında Kürt halkına yapıldı, Sara’nın şahsında 2. Dersim katliamı yapıldı. Bizler bu katliamın hesabını soracağız” dedi.

Yeni kadın, JXK, Women Defend Rojava, FEDA Kadın Meclisi adına da konuşmalar yapıldı.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde de Paris ve Silopi şehitleri anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Women Defend Rojava, Tevgera Jinen Azad ile enternasyonalist örgütleri temsilcileri konuşma yaptı.

Katliamlara karşı kolektif çalışmanın güçlendirilmesi çağrısının yapıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ile cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevi direnişleri de selamlandı.

Eylemde sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Şehid namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Hallplatz’da düzenlenen anmaya Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterlerinin taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda katliamın tetikçisinin Erdoğan olduğu dile geldi.

Eylemde sık sık, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde suçlarından dolayı Erdoğan’ın yargılanması çağrısı da yapıldı.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de Paris’te katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Bremen HBF önünde başlayan yürüyüş, Eyalet Parlamentosu önüne kadar devam etti.

Parlamento önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin tetikçiliğinde bazı devletlerin ortaklığı ile üç Kürt kadının katledildiğinin artık gün yüzüne çıktığı belirtildi.

“Biz Kürt kadınları, katliamın azmettiricileri adalet önünde hesap verinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajının da verildiği eylemde her üç devrimcinin posterleri taşındı.