Amed'de 8 Mart mitingi başladı

DAKP öncülüğünde İstasyon Meydanı’ında yapılan 8 Mart mitingi kadınların zılgıtlarıyla başladı.

Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla organize edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği İstasyon Meydanı’nda (5 Haziran Meydanı) başladı. Etkinliğe DAKP bileşenleri, Tevgera Jınen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, Rosa Kadın Derneği, Kadın Akademisi ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı. HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ ve kentte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri de destek verdi.
İstasyon alan sarı, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz renklerden oluşan flamalarla süslenirken, birçok yerde, “Kadın cinayetleri, tacizler ve tecavüzler politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz”, “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

POLİSTEN PROVOKASYON

Meydana çıkan Akkoyunlu ve İstasyon caddelerindeki tüm girişler polis bariyerleriyle kapatıldı. Alanın dört farklı girişinde yüzlerce polis, onlarca gözaltı araçları ve zırhlı araçlarla alanı ablukaya alan polis, alana giriş yapmak isteyenlerden Hayat Eve Sığar (HES) kodu istedi. Kodla alana giriş yapanların yanlarında getirdiği su, dezenfektan, kalem gibi ihtiyaç ve araçlara engel olundu.
Polis alan giriş yapan gazetecilere ise sıkı bir şekilde üst araması yaptıktan sonra bilgisayar, fotoğraf ve kamera gibi araçlarının çalışıp çalışmadığını da kontrol etti.

KADINLAR ALANA GELMEYE DEVAM EDİYOR

Yöresel kıyafetleriyle alana giriş yapan yüzlerce kadın, “Direne direne kazanacağız”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” ve “Kadın yaşam özgürlük” dövizler taşıyarak, sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganlarını attı.
Kadınlar alana gelmeye devam ediyor.