Amed’de kadın seçim bürosu

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran seçim kampanyasına son hız devam ediyor.

Kürdistan ve Türkiye’de aralıksız devam eden seçim kampanyası kapsamında her gün neredeyse onlarca seçim irtibat bürosu açılışları yapılıyor. Bu açılışlarda en çok ilgiyi kadın seçim büroları çekiyor. Amed’de de açılışları yapılan kadın seçim büroları, HDP’li ve mahalleli kadınların emekleri ile inşa ediliyor.

Amed’in Yenişehir ilçesinde açılan kadın seçim bürosunun hazırlıklarının yaklaşık 10 gün sürdüğünü belirten HDP Kadın Meclisi Üyesi Ceylan Aslan, “Gerek ilçe örgütlerinden gerek TJA’dan gerekse de mahalleli kadınların destekleriyle inşaat olan bir alanı kadın emeğiyle bir seçim bürosuna dönüştürdük. Çevrenin çok olumlu tepkilerini aldık. Özellikle kadınlardan yoğun ilgi görüyoruz” dedi.

KADIN İRADESİNİN TUTSAK EDİLMESİNE TEPKİ

Gündüzleri esnaf ve halk ziyaretleri, akşam iftardan sonra ise kıraathane ve ev ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Aslan, şunları kaydetti: “bunların yanı sıra büro açılışları yapıyoruz. Ev ev, sokak sokak kadın örgütlenmesi düzeyinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımıza karşı çok ciddi bir heyecan ve ilgi var. 7 Haziran 2015 seçimlerini hissettiriyor bizlere. Kadınlar ‘Siyaseti eril dilden arındırmaya ve kurtarmaya geliyoruz’ diyorlar. Güvencesiz çalıştırılmaya, kadın emeğinin görünür hale getirilmesine dair kadınlar çok yoğun bir taleple geliyorlar bize. Bizde bu durumdan heyecan alıyoruz. Amed özel bir yer ve halkı da politik bir halk. Kadın iradesinin tutsak edilmesine çok büyük bir karşı duruş var. Kadınlar, tutsak edilen kadınların iradesinin sesi olmak için sandıklara sahip çıkacaklarını ve koruyacaklarını dile getiriyorlar.”

‘HALKTA İNANÇ VE DURUŞ NET’

Seçim çalışmaları yürütürken karşılaştıkları zorlukları da anlatan Aslan, bölgede olağanüstü hal değil de sıkıyönetim şartlarında seçime gittiklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “7 Haziran’dan farkı da bu olmalı. En basit bir seçim irtibat bürosu açtığımızda bile ‘güvenlik güçleri’nin yoğun müdahalesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Çevredekilerin rahatsız olacağını, çocukları ders çalışan ailelerin olduğunu söylüyorlar. Bizi enerjimizi ve coşkumuzu sindirmeye çalışıyorlar. Ama halkta öyle bir sıkıntı yok ve daha olumlu yaklaşıyorlar. Buna rağmen halkta ki inanç ve duruş net olduğu için biz her halükarda açılışlarımızı yapıyoruz. O coşkuyu asla yitirmiyoruz. Bu baskıların hiçbiri halkın coşkusunu ve inancını etkilemiyor. Kadınların zılgıtını da etkilemiyor.”

SİYASETİ ERİL DİLDEN KURTARACAĞIZ

24 Haziran’da kadınların sandığa sahip çıkacağını ve kadın iradesinin ciddi anlamda sandığa yansıyacağını vurgulayan Aslan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Mecliste de kadın iradesinin yoğun bir şekilde yansıyacağına inanıyoruz. Kadınlar meclisi de mora boyamaya geliyorlar. Böyle bir inancımız var. Siyaseti eril dilden kurtaracağız. Bu anlamda tekrardan iradesi tutsak edilen kadın arkadaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Dışarıda onların sesi olmaya çalışıyoruz.”