Amed ve Dersim’de kadınlardan 25 Kasım yürüyüşü

Kuzey Kürdistan’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için alanlardaydı.

Erkek-devlet şiddetine karşı alanlara çıkan kadınlar, şiddete karşı özgür bir toplum yaratacaklarını söyledi.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında erkek-devlet şiddetine karşı alanlara çıktı. Kadın cinayetlerine karşı isyanlarını dile getiren kadınlar, sokakları da meydanları da terk etmedi.

AMED

Rosa Kadın Derneği öncülüğünde, Şiddet ve Mücadele Ağı ile Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çatısı altında bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında "Gece Yürüyüşü" düzenledi.

Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı’na iki ayrı yoldan yürüyerek gelen kadınlar, eyleme yöresel kıyafetleriyle katıldı. Kadınların Gece Yürüyüşü’ne Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Amed Milletvekili Saliha Aydeniz, TJA aktivisti Ayşe Gökhan, Ayla Akat, HDP’li ilçe belediye eşbaşkanları il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Ofis Kavşağı’nda bir süre bekledikten sonra İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar, yürüyüşe başlarken polis aramasından geçirildi. Daha sonra yürüyüşe geçen kadınlar, Kürtçe, Kirmançkî, Türkçe, “Kadın konuşacak katiller hesap verecek”, “Hayatımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın kırımına hayır”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Biji berxedana Rojava” dövizlerinin yanı sıra, “Kadın yaşamdır yaşam direniştir”, “Devlet şiddetine karşı ayağa kalk ve örgütlen”, “Jin, Şoreş, Sosyalizm” pankartları taşıdı. Yürüyüşte kadınlar sık sık, “Kadın yürüyor devrim büyüyor”, “Rojava’da direnen kadınlara bin selam” sloganları attı.

İstasyon Meydanı’nda yürüyüşlerini sonlandıran kadınlar, burada 25 Kasım’ın önemine değinen bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Bedriye Aydın, kadınların yaşamlarına müdahale eden anlayışa karşı çıktıklarını söyleyerek, “Tartışılması gereken, erken yaşta ve zorla evliliklerle etkili ve sonuç alıcı mücadele yöntemleridir. Tartışılması gereken, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin medyada yer alış şeklidir” diye belirtti.

Otoriter, milliyetçi, militarist, cinsiyetçi ve yasakçı politikalara karşı sokaklarda olacaklarını kaydeden Aydın konuşmasının devamında şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayırımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa, kadınları ve kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı değişim ve dönüşüm iddiasıyla eylemde olacağız.”

GÜVEN: KATLİAMLARLA DOLU BİR YAŞAMI KABUL ETMİYORUZ

Aydın’dan sonra HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven de kısa bir konuşma yaptı. Hergün birçok kentte kadınların katledildiğini ifade eden Güven, kadın cinayetlerinin politik olduğunu belirterek, “AKP ve MHP bloğu bu zihniyeti en üste taşımıştır. Biz katliamlarla dolu bu yaşamı kabul etmiyoruz. Savaşlarda kadınlar öldürülüyor. Mirabel kardeşlerden Sara’ya Sêvê’ye, Avesta, Leyla Kasım’a farketmiyor her gün baskıcı sisteme karşı direniyorlar. Kadınlar faşizm karşısında mücadele diyorlar. Rojava’da DAİŞ’e karşı bir mücadele var. Çeteler, Êzidîi kadınları köle olarak sattı. Kadınlara bu yapılanlara karşı, kadınlar ellerine silah alıp DAİŞ’e karşı savaş açtı” diyerek Rojava’daki direnişe dikkat çekti.

Kadınların barış istediklerini belirten Güven son olarak, “Yasta değil isyandayız. Söz veriyoruz. Şiddete karşı özgür bir toplum yaratacağız” dedi.

Konuşmalardan sonra kadınların yürüyüşü çekilen halaylarla sona erdi.

DERSİM

Dersim'de kadınlar, Dersim Kadın Platformu öncülüğünde, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü"ne ilişkin Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkalım" pankartı açan kadınlar adına Dersim Kadın Platformu Üyesi Şükran Yılmaz yaptı.

Kadın emeği, bedeni ve kimliğine karşı saldırıların arttığına işaret eden Yılmaz, neredeyse günde 2 kadının katledildiğini, katillerin genellikle de kadınların en yakınındaki erkekler olduğuna işaret ederek, son 17 yılda 15 binin üzerinde kadının katledildiğini kaydetti.

Kadına yönelik her türlü şiddeti önleyen, kadını koruyan yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini dikkati çeken Yılmaz, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını önererek, kadınların diğer taleplerini şöyle sıraladı: “İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı, kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek, güvencesiz, kayıt dışı ve taşeron çalıştırmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, eşit işe eşit ücret sağlanmalı, kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı."

Açıklamanın ardından kadınlar zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

Dersim Belediyesi Kadın Meclisi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Komisyonu da kadın çalışanların bir günlük regl izni verme kararı aldı. Komisyon kadın çalışanların kendileri tarafından belirlenen bir günde 'regl' izni kullanması yönünde karar aldı. Karar, belediye meclisince kabul edildi.