Anne Frank'ı Nazilere ihbar eden zanlı teşhis edildi

İkinci dünya savaşı sırasında Anne Frank ve ailesinin saklanma yerini kimin ihbar ettiğine dair gizemin çözüldüğü iddia ediliyor.

Bir Yahudi noteri, eski bir FBI ajanı tarafından yönetilen bir soruşturma ekibi tarafından Anne Frank ve ailesinin Nazilere ihbarının baş şüphelisi olarak seçildi.

1950'de ölen Arnold van den Bergh, altı yıllık araştırmaya ve savaşın sonunda Amsterdam'a döndükten sonra Anne'nin babası Otto Frank tarafından alınan isimsiz bir nota dayanılarak suçlandı.
Notta, Almanların Yahudileri kurmaya zorladığı bir idari organ olan Yahudi konseyinin bir üyesi olan Van den Bergh'in Frank ailesinin saklandığı yeri ve saklananların kullandığı diğer adresleri verdiğini iddia ediyor.

Emekli FBI dedektifi Vince Pankoke ve ekibi tarafından toplanan araştırmaya dayanarak, Rosemary Sullivan'ın bir CBS belgeseli ve beraberindeki Anne Frank'in İhaneti adlı kitabında önerildi. 

Pankoke, Van den Bergh'in kendisini başlangıçta Yahudi olmayan olarak kategorize etmeyi başardığını, ancak daha sonra bir iş anlaşmazlığından sonra Yahudi olarak yeniden adlandırıldığını öğrendi.

Sanat eserlerinin Hermann Göring gibi önde gelen Nazilere satılmasında noterlik yapan Van den Bergh'in, saklanma yerlerinin adreslerini ailesinin bir tür hayat sigortası olarak kullandığı ileri sürüldü. Zira ne o ne de kızı Nazi kamplarına sürüldü.

Anne Frank , 4 Ağustos 1944'te babası, annesi, Edith ve kız kardeşi Margot ile birlikte yakalanmadan önce Amsterdam'ın Jordaan bölgesindeki bir kanal kenarındaki deponun üstündeki gizli bir ek binada iki yıl saklandı.

Genç günlük yazarı, Westerbork transit kampına ve Auschwitz toplama kampına gönderildi ve sonunda Bergen-Belsen'e gönderildi ve burada Şubat 1945'te 15 yaşında, muhtemelen tifüsten öldü. 

Yayınlanan günlüğü, saklandığı 1942 ile 1 Ağustos 1944'teki son girişi arasındaki dönemi kapsıyor.
Bir dizi soruşturmaya rağmen, Nazileri ek binaya kimin götürdüğü gizemi çözülmedi. 

1980 yılında vefat eden Otto Frank'in, ihanetçinin kimliğini bildiğine dair güçlü şüpheleri olduğu düşünülüyordu, ancak bunu asla kamuoyuna açıklamadı.

Ekip, Otto Frank'e gönderilen ve Arnold van den Bergh'i ailesinin ihanetçisi olarak tanımlayan isimsiz bir notun bir kopyasını buldu.

Araştırma, Kanadalı yazar Rosemary Sullivan'ın Anne Frank'ın İhaneti adlı kitabında Salı günü yayınlanacak.