Arjantin'de kürtaj yasallaştı

Arjantin Senatosu 12 saatlik görüşmelerin ardından kürtaj hakkının yasal hale getirildiği ilk Latin Amerika ülkesi oldu. Nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu ülkede, Katolik Kilisesi'nin itirazlarına rağmen Senato'da da kabul edildi.

Arjantin’de Senato’da 12 saat süren toplantının ardından kürtaj hakkını tanıdı. Bugüne dek kürtaja sadece cinsel saldırı sonucu yaşanan hamileliklerde veya annenin hayatının tehlikede olduğu durumlarda izin veriliyordu. Bu yasayı kaldıran ve kadınlara 14'üncü haftaya kadar kürtaj hakkı tanıyıp gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını öngören tasarı, Senato’da kabul edildi. Oylamada 38 senatör 'evet', 29 senatör 'hayır' derken, bir senatör çekimser oy kullandı.

Arjantin bu oylamayla, kürtaj hakkını kabul eden ilk büyük Latin Amerika ülkesi oldu. Kürtaj Latin Amerika'da Küba, Uruguay ve Meksika'nın bazı eyaletlerinde yasal. El Salvador, Honduras, Nikaragua ve Haiti'de ise kürtaj tamamen yasak. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden de, "Arjantin kadar büyük bir ülkede kürtajı yasal hale getiren bir yasanın kabul edilmesi, Latin Amerika'da kadın haklarını garanti altına alma mücadelesine ivme kazandıracaktır" açıklaması geldi. Örgüt, bölgede bir domino etkisi yaşanabileceğini belirtti.

Senato'daki oylama öncesinde hem kürtaj hakkını savunan hem de kürtaj karşıtları eylemler düzenledi. Arjantin Kongresi geçmişte kürtaj hakkının tanınmasına ilişkin yasa tasarılarını reddetmişti. Son oylamada, bu yöndeki bir tasarı ilk kez iktidardaki hükümet tarafından da destekleniyordu.