Avrupa’da 25 Kasım: Dünyayı değiştirecek sihirli formülü bulduk

Avrupa kentlerinde alanlara çıkan kadınlar, “Dünyayı değiştirecek sihirli formülü bulduk. Ne kadınsız bir yaşamı ne de özgürlüksüz bir yaşamı kabul edeceğiz. Kadın devrimi için Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla yürüyoruz” dedi.

Avrupa’nın birçok merkezinde kadınlar,25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokaklara aktı.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen miting ve yürüyüşle kadına yönelik şiddet protesto edildi.

Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi'nin içinde olduğu Duisburg Kadın Platformu tarafında  gerçekleştirilen eylem, saat 15.00’da Dellplatz’da gerçekleşti.

Erkek ve devlet şiddeti sonucu katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından kadın hareketleri adına konuşmalar yapıldı.

Ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına "Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla kadın devrimine yürüyoruz” başlıklı basın metni okundu.  

Eylem sonrası kadınlar hep birlikte Linke Centrum’da Şengalli kadınların DAİŞ’e karşı mücadelesini konu alan HÊZA filmini izledi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kenti merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen kadınlar,  hayatları, özgürlükleri ve haklarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Yürüyüş Amara Kadın Meclisi ve Jin Jiyan Azadî Bündnis tarafından organize edildi.

Paris’te 2013 ve 2022’de katledilen Kürt kadın devrimciler şahsında katledilen tüm kadınlar anısına saygı duruşunda bulunan kadınlar, yürüyüşe geçti.

Dev TJK-E bayrağının ve Paris şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüş boyunca “Jin jiyan azadî”, sloganı atıldı.

Miting, kadın kurumlarının verdiği mesajlar ardından sona erdi.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) öncülüğünde bir araya geldi.

Sık sık “Jin Jiyan Azadî” sloganı atan kadınlar, “Mit Jin Jiyan Azadî auf zur Frauenrevolution” (Jin jiyan azadî ile kadın devrimine) yazılı büyük pankart açtı.

Kadınlar, İran devleti tarafından katledilen ve Jin Jiyan Azadî serhildanlarının sembolü haline gelen Jîna Emînî’nin fotoğrafını taşırken, erkek şiddetini kınayan ve kadın haklarına dikkat çeken dövizler açtı. Ayrıca Özgürlük Mücadelesi saflarında farklı tarihlerde şehit düşen Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Nagihan Akarsel, Jiyan Tolhildan, Sakine Cansız, Ekin Wan (Kevser Ertürk), Hevrîn Xelef, Evîn Goyî’nin fotoğraflarını alanda sergiledi.

Almanca yapılan açıklamalardan sonra kadınlar, erbaneler ve Jiyan Jiyan Azadî sloganı eşliğinde halay çekti.

PARİS

Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı 25 Kasım eylem günü nedeni ile Fransa’nın başkenti Paris başta olmak üzere ülkenin 78 noktasında kadınlar “şiddete hayır” dedi. 

25 Kasım için başkent Paris’te kadınlar Nation meydanında saat 14.00’da bir araya geldi. Mor rengi ile dolan alanda, ellerinde eğitimden, sağlığa, yargıdan aile içi yaşama uzanan tüm alanlardaki şiddete karşı tepkilerini dile getiren flama ve dövizler taşıdı.

Saat 14.30'da  start alan eylemin en önünde öldürülen kadınların aileleri vardı. “Macron iktidarı boyunca 873 kadın öldürüldü” diyen aileler yargıyı ve iktidarı ölümleri durdurması yönünde göreve çağırdı.

Ailelerden sonra Kürt ve İranlı kadınlar, “jin, jiyan, azadi” diyerek birlikte Evîn, Sara, Rojbîn, Ronahî, Jîna ve Amita’nın fotoğrafları ile taleplerini haykırdı: Siyasi kadın kırımına son”, “İntikamımız Kadın Devrimi olacak!”

Kürt Kadın Hareketi TJK-F,  Demokratik İran Kadın Federasyonu yol boyunca ülkelerinde yaşanan devlet şiddetine dikkat çekerken, her türlü şiddete karşı birleşik mücadele çağrısını yineledi. Başta Kürt, İran, Afgan, Kolombiya, Filistin ve İsrailli  kadınların yer aldığı enternasyonal kortejde yol boyunca direniş sloganları, jin jiyan azadî sesi ve Kurdistan ve Ortadoğu direniş şarkıları susmadı.  

Enternasyonal kortejden sonra Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonun öncülük ettiği kadın dernekleri ve devamında Fransa Genel İş Sendika Konfederasyonu CGT, Solidaires, UNSA, FSU gibi sendikalar kortejde yerini aldı. Ülkedeki sağlık, eğitim, hukuk ve birçok alandaki şiddete karşı daha güçlü alanlarda olmayı hatırlatan kadın hareketleri, iktidara seslenerek, şiddeti meşrulaştıran ve koruyan yasalardan arınma talebini yineledi. 

Cinsel sömürü, işkence, sürgün, hapis, devlet suikastları, kimyasal silah saldırıları, zorla evlendirmeler, tecavüz ve namus cinayetleri, sendikaları ve direnişleri köktendinci ve faşist rejimler tarafından sistematik olarak bastırılan milyonlarca kadının günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar dile geldiği eylem République meydanında üç saatlik yürüyüşün ardından son buldu. République meydanında Fransa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, direniş çağrısı yinelenirken siyasi kadın kırımı konusunda daha güçlü alanlarda olmak gerektiğinin altını çizildi. 

ROTTERDAM

Kürt Kadın Hareketi’nin de içinde yer aldığı Hollanda Kadın Platformu, erkek devlet şiddetine karşı Rotterdam’da ortak bir miting düzenledi.
Mitingde Türk devletinin Rojava ve Bakurê Kurdistan’da yaptığı kadın katliamlarına dikkat çekilerek, ortak örgütlenmenin daha fazla büyütülmesi gerektiği belirtildi.

Mitingde “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” pankartının yanı sıra Mirabel Kardeşler ve katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu yelekler giyildi.

TJK-E adına yapılan konuşmada, “bizim mücadelemiz evrenselleşirken dünya kadınları ve insanlık için umut haline gelmiştir. Rêber Apo’nun kadın özgürlük projesi Rojava’dan, bütün dünyaya yayılarak ilham kaynağı olmuştur” denildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde kadınlar Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Canebiere meydanında toplandı.  

Yürüyüş öncesi kadın mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşuna geçildi. Arin Mirkan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Eylem Doğan, başta Mirabel Kardeşler olmak üzere kadın mücadelesinde şehit düşen kadınları anarak şunları söyledi: “Kürt Hareketi olarak büyük bedeller ödeyerek bugüne geldik. Saralar başta olmak üzere Evîn Goyî, Nagihan Akarsel, Jîna Emînî ve Rosaların direniş ve mücadelesini selamlıyorum. Kürt kadınlar olarak ataerkil sisteme karşı özsavunma, özgür eş yaşam modelimizle umut olduk, örnek olduk” ded, ve Kürt kadınların bugün dünyada yükselen sesinin mimarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı. Devamla ise, "Bugün Önderliğimiz 25 yıldır rehine ise bu, uluslararası güçlerin Önderliğimizin kadın eksenli paradigmasından korktukları içindir. Biz de Kürt kadınlar olarak diyor ki, bizden korkun, çünkü mücadele ve direnişimiz evrenselleşiyor" diye vurguladı.

Fransız kadın örgütlerinin de katıldığı yürüyüşte ‘Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.
Yürüyüş jin jiyan azadi sloganlarıyla devam etti.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Alevi, devrimci sosyalist kadın hareketlerin bir araya gelerek oluşturduğu Londra Kadın Dayanışma Platformu üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi.

Sık sık “Jin jiyan azadî, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadına yönelik şiddet dur diyoruz”, “Güvenli sokaklar istiyoruz” sloganları atan kadınlar, ellerinde “Patriarkaya karşı isyanı büyütüyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. 

Londra Kadın Dayanışma Platformu adına yapılan açıklamada kadınlara yönelik şiddete karşı öfkenin her geçen gün bilendiği vurgulandı.

Mücadeleyi sokaklara taşıyacaklarını ifade eden Kadın Platformu, her yıl milyonlarca insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığının altını çizerken, savaş ve yoksulluk sonucu göç eden kadın ve çocukların yollarda yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Dünya’da her saatte 5 kadının katledildiği ve bunun yüzde 56’sının aile içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Kadın Platformu, “Bir milyonu aşkın kadının şiddet gördüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu durum ve koşullar bizi ilgilendirmiyor, bu koşulların dışındayız, diyemeyiz.

Çünkü yeryüzünün şu ya da bu bölgesinde toplumun içindeyiz, bu toplumda yaşıyoruz. Bu nedenle isyan ediyoruz. Milliyetimiz, dinimiz, rengimiz, mezhebimiz ne olursa olsun patriarkal sisteme karşı haykırmaya, isyanda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kadınların eylemi, “Jin jiyan azadi” sloganları ile sona erdi.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Uta Kadın Meclisi, Women Defend Rojava ve birçok feminist grup ile birlikte yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Öğlen saatlerinde Altmarkt-Galerie önünde başlayan yürüyüşte erkek egemen devlet sistemine karşı mesajlar verildi. Kadınlar olarak eril zihniyet sistemine karşı Ortadoğu ve dünya kadınlarına ilham olan “Jin Jiyan Azadî “ felsefesi ile mücadele edileceği vurgulandı.

Yürüyüş boyunca “Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana jinan”, “Jin jiyan azadî “ sloganları yankılandı.

STRASBOURG

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde Zin Kadın İnisiyatifi’nin de içerisinde olduğu Colleges Feministe Strasbourg’un çağrısıyla Place de l’universite’de bir araya gelen kadınlar, “Asla susyamacağız”diyerek erkek ve devlet şiddetine karşı yürüdü.

“Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” pankartının taşındığı eylemde iki Paris katliamında şehit düşen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Evîn Goyî’nin yanısıra işgalci Türk devletinin katlettiği Nagihan Akarsel, Garibe Gezer, Hevrin Xelef; işgalci İran devletinin katlettiği Şirin Elemhuli’nin dövizleri taşındı.

Yürüyüş boyunca Paris’te katledilen devrimci Kürt kadınlarının ismi sloganlaştırıldı. “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganı eşliğinde yürüyen kadınlar erk ve devlet şiddetine dikkat çekmek ve protesto amacıyla gürültü eylemi yaptılar.

Yürüyüşün son bulduğu Adalet Sarayı’nda ise Colektif üyeleri “Kürdün Gelini’ parçasını söyledi. Yürüyüş sonrası düzenlenen mitingde ise konuşmalar yapıldı.

Zin Kadın İnisiyatifi adına konuşan Helena Dersim, kadınlara dönük şiddetin, katliamların giderek arttığına dikkat çekerek, tüm bu şiddet ve katliamların temel nedeninin erk ve iktidara dayanan ulus – devlet zihniyeti olduğunu vurguladı.

“Jin, jiyan, azadî”nin sadece bir slogan değil bir felsefe olduğunu belirten Dersim, bu felsefenin Kürt kadınlarının büyük mücadelesiyle ortaya çıktığını ve dünyadaki kadınların kurtuluşunu esas aldığını ifade etti.

Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine dönük başta Türk devleti olmak üzere işgalcilerin saldırılarının siyasi cinayetlerle devam ettiğinin altını çizen Helena Dersim, Paris’te düzenlenen iki katliamda da öncü devrimci Kürt kadınlarının hedef alındığını belirtti. Paris katliamlarının Türk devleti tarafından işlendiğini, faillerinin yargılanmamasının temel nedeninin ise ulus devletlerin özgürlüklere karşı olan ortak siyasetinden geçtiğini ifade etti.

Türk devletinin Rojava’dan Avrupa’ya özgür Kürt kadın mücadelesini hedef aldığına dikkat çeken Helena Dersim, “Kürt kadınları demokratik konfederal sistemi esas alarak devrimi büyütecek ve kadınların özgürlüğünü sağlayacaktır” dedi.

Kadınlara dönük şiddet ve katliamlara karşı örgütlenerek karşılık vereceklerini ifade eden Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrite de dikkat çekti. “Tecrit özgürlük mücadelemize vurulan prangadır” diyen Dersim kadınların tecride, şiddete karşı “susmayacaklarını” ifade etti. Eylem slogan ve zılgıtlarla sona erdi.

MULHOUSE

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla eylemlerin düzenlendiği diğer bir Fransa kenti ise Mulhouse oldu. Collektif Feministe du 68’in çağrısıyla bir araya gelen feminist gruplar “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) koordine ettiği  yürüyüşte kadınlara dönük katliam ve şiddete dikkat çeken dövizlerin yanı sıra Paris katliamlarında katledilen devrimci Kürt kadınların dövizleri taşındı.

Place de la Bourse’da başlayan yürüyüşte sık sık “Jîn, jîyan, azadî ; Sara, Rojbin, Ronahi” sloganları atıldı.

Kitlesel katılımın gözlemlendiği yürüyüş boyunca Kürt kadın mücadelesinin marşları çalındı. Yürüyüş sonrası konuşmalar yapıldı. Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Hunermend Zarife Zerin, erkek ve devlet şiddetine karşı kadınların örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yaptı. “Rojava devrimi kadın devrimidir ve savunacağız” diyen Hunermend Zarife Zerin, Türk devletinin Kürt kadın mücadelesine dönük saldırılarını özetledi.

“Her türlü şiddete karşı birlik olmak, ataerkilliğe ve ulus devletin kadın katliamlarına karşı örgütlenmeliyiz” diyen Zarife Zerin,  jin jiyan azadî felsefesi etrafında bir araya gelerek mücadelelerini büyüteceklerini ifade etti.

Eylem zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

KÖLN

Almanya Köln'de Kürt, Alman, Türkiyeli ve İranlı kadınların içinde yer aldığı ve 17 kadın organizasyonunun oluşturduğu 25 Kasım Platformu, kadına yönelik şiddete karşı bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Kadın organizasyonlarının konuşmalar yaptığı yürüyüş, "Kadınlar şiddete, savaşa ve sermayeye karşı dünyanın her tarafında mücadele ediyor" sloganıyla yapıldı ve saat 15.00'da Wienerplatz'da başladı.

Pankart, flama ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık erkek egemen zihniyete dönük atılan sloganlarla kadına dönük şiddet teşhir edildi. "Jin Jiyan Azadî",  "Aşk yüzünden kadın öldürülmez", "Bijî berxwedana Rojava",  "Kadınlar şiddete, savaşa ve sermayeye karşı mücadele ediyor" gibi sloganların atıldığı yürüyüşte davul ve zurna eşliğinde govend çekildi.

Kadınlar ayrıca Las Tesis dans performansı da sergiledi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle Wasserturm’da bir miting gerçekleştirildi.

Mitingi Ronahi-Berivan Kadın Meclisi, Yeni Kadın, Göçmen Kadınlar Birliği ve diğer feminist kadın grupları organize etti.

Yoğun yağış ve soğuk altında gerçekleştirilen eylemde Paris’te katledilen Kürt kadınların fotoğrafları ve “Jin jiyan azadî” yazılı pankart taşındı. Ardından katılımcı kadın kurumları mesajlarını verdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Enternasyonalist Feministler İttifakı bir yürüyüş düzenledi.

Binlerce kadının katıldığı yürüyüşte, Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu ve DEST-DAN Kadın Meclisi’nin de içinde olduğu birçok feminist grup yerini aldı.

TJK-E adına yapılan konuşmada, "Jin Jiyan Azadî ile Kadın devrimine yürüyoruz" sloganı ile erkek egemen sistemine karşı, uluslararası çapta kadına yönelik şiddete karşı durma çağrısı yapılarak, “Kadın direnişi ve mücadelesi belli günlere, sınırlara ve zamanlara hapsedilmez. Özgür günler ve özgür yarınlar ile ördüğümüz ağı, Jin Jiyan Azadî felsefesiyle büyütelim. Rojava Kadın Devrimi ile kadın yaşam alanları oluşturuldu. Eril devlet sistemi ve şiddetinden korunmanın tek yolu olan öz savunmamızı yaşamın her alanında geliştireceğiz” vurgusu yapıldı.

“İşgale karşı tutum alarak kadın devrimini koruyalım” şeklinde son bulan açıklamadan sonra kadınlar “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî” sloganları ile Hermannplatz’a kadar yürüdü.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover şehrinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş ve miting düzenlendi.

Ronahi Kadın Meclisi, TekoJIN Hannover, Gemeinsam Kämpfen, FemMigra, FemRat, AFK, ProChoice, Lila Hilfe ve RL kadın gruplarının ortak düzenlediği yürüyüşte, kadına yönelik her türlü şiddet, cinsiyetçilik ve erkek devletlerin kirli savaş politikaları protesto edildi.
Sakine Cansız, Evîn Goyî, Jiyan Tolhildan, Nagihan Akarsel, Mirabel Kardeşler, Ivana Hoffman ve Andrea Wolf’un da aralarında bulunduğu birçok katledilen kadın mücadelesi öncülerinin dövizleri taşınarak politik kadın katliamları protesto edildi.
Almanca “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” pankartı ile yürüyen kadınlar uluslararası kadın dayanışması vurgusu yaptı.
Eylem, “Jin Jiyan Azadî” sloganının atılmasıyla sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde düzenlenen miting ve yürüyüşle kadına yönelik şiddet protesto edildi.

Nuda Kadın Meclisi’nin de içinde olduğu Freiburg Kadın Platformu tarafından gerçekleştirilen eylem, saat 14.00’da Augustiner Platz'ta başladı.

Erkek ve devlet şiddeti sonucu katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından çeşitli kadın hareketleri adına konuşmalar yapıldı.

Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına "Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla kadın devrimine yürüyoruz” başlıklı basın metni okundu. 

Ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş Konzerthaus'en önünde bildirilerin okunması ve Lysistrata Grubu’nun “barış" dansıyla son buldu.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde de TJK-E ve Alman sosyalist kadın örgütlerinin organizesiyle kadına yönelik her türden şiddet, yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

Am Stern’de saat 17.00’da başlayan yürüyüş, “Jin Jiyan Azadî” sloganı, halay ve müzikle sürdü.

Yürüyüşün sona erdiği Elf der Frauen Platz da örgütler adına konuşmalar gerçekleştirildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde feminist kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla miting düzenledi. Saat 19.00’da Europa Galerie önünde yapılan mitinge Kürt kadınlar da katıldı. Mitingde kadına yönelik şiddete karşı mücadele mesajları verildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Marienplatz’da gerçekleşen eyleme yaklaşık 500 kadın ve çok sayıda genç erkek de katılarak  dayanışma gösterdi.

Eylem, saat 16.00’da açılan stantlar, dağıtılan el ilanları ve açılan pankartlarla başladı.

Stuttgart 8 Mart Kadın Eylem ittifakı bileşenleri olan Ver-Di Sendikası, ADKH (Avrupa Demokratik Kadın Hareketi),  Die Linke Stuttgart, Rahai Zan (Iran kadın örgütü), Alın Teri, SKB, Yaşanacak Dünya, YJK-E (Almanya Kürt Kadınlar Birliği), Zusammen Kämpfen Stuttgart, ANKA Alevi Kadınlar birliği, DİTİP, Partizan gibi grupların ortak düzenlediği miting ve yürüyüşte, her inisiyatif yaptığı konuşmalarla, 25 Kasım’ın tarihçesine, yürütülecek kampanyalar ve mücadelesine vurgu yaptı.

Miting ve yürüyüşte, “İsyanımız bitmedi, büyüyor”, “İstanbul Sözleşmesini koru”, “Birimize saldırı hepimize saldırıdır”, “Paragraf 218 kaldırılsın”, “Kadının kendi karar vermesi suç sayılamaz”, “Kadına şiddet güncelleşti”, “Biz kadınlar suskunluğu kırıyoruz” ve “Kadına şiddete hayır” yazılı pankartlar taşındı.

YJK-E temsilcisi, konuşmasında kadın mücadelesine dikkat çekti; devamla ise şunları söyledi: “Jin Jiyan Azadî… Bu üç kelime ile erkek hakimiyetine ve şiddetine hayır diyoruz. Bu mücadelede yer alan Mirabel kardeşler gibi Sakine, Zîlan ve Bêrîvan’ı selamlıyoruz. Türkiye, Afganistan, İran ve diğer islam ülkeleriyle şu an yürütülen savaş bölgelerinde de daha da kötüye giderek, artan kadına şiddet, katliam ve sömürü var. Verilen istatistik bilgilerine göre, dünyada 2022 yılında 98 bin kadın katledildi. Bu durum bizim birlikte mücadelemizin daha güçlü olarak enternasyonal düzeyde güçlenmesini ve eril/partriarkal sistemlere karşı mücadele etmemizi gerektiriyor. Kendi öz savunmamızı gerçekleştirmek ve güçlendirmek zorundayız. Bu mücadele olmasaydı, bugünkü Rojava kadın özgürlük devrimi gerçekleşemezdi. Kadınsız yaşam, yaşamsız kadın olmayacağını tekrarlıyor, Jin Jiyan Azadî diyoruz.

LIMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi öncülüğünde "Jin Jiyan Azadî” başlığıyla panel düzenlendi.
Limasol'da bulunan Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kürt kadınları ile Kıbrıs'ta bulunan kimi siyasi partilerin kadın temsilcileri, feminist ve anarşist kadınlar, "Jin Jiyan Azadî" felsefesini tartıştı.
Kürt kadın ve devrimci kadın direnişçilerinin resimlerinin yer aldığı salonda, erkek ve devlet şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlar anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Panelde Kürt Kadın İnisiyatifi Üyesi Fatma Doğan ile Kıbrıs Halk Meclisi Eşbaşkanı Gülistan Akşahin birer konuşma yaptı.
Panele, Jin Jiyan Azadî felsefesinin mimarı olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlük ideolojisi damgasını vururken, panel "Bijî Serok Apo" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları ile son buldu.

PAVIA

 

İtalya'nın Pavia şehrinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle Radio Aut, Heyva Sor a Kurdistan İtalya ve Kurdistan Enformasyon Bürosu (UIKI) tarafından bir etkinlik düzenlendi.

"Rojava’da Feminizm” konulu etkinlikte Gazeteci Alessia Manzi ve UIKI adına Serkan Xozatlı sürece dair birer konuşma yaptı. Rojava'da kadın mücadelesi ve güncel durum değerlendirmesi sonrası Rojava’da bulunan Jinwar kadın köyünden Zozan adlı konuşmacı etkinliğe online katıldı.
Jinwar’ın kuruluşu, işleyişi hakkında detaylı bilgi aktaran Zozan, salonda bulunan katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.

Geç saatlere kadar süren etkinlik soru cevap şeklinde devam etti.

Etkinlikte ayrıca Heyva Sor a Kurdistan İtalya tarafından Maxmur’da bulunan Şehîd Rûstem Cûdî Mülteci Kampı için başlattığı 150 kişilik anaokulu projesini tanıttı. Etkinlikte elde edilen gelir projeye aktarılmak üzere Heyva Sor üyesine teslim edildi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde düzenlenen miting ve yürüyüş ile kadına yönelik şiddet protesto edildi. Saat 14:00'da Lendplatz'da toplanan kitle, kent merkezine (Erzherzog Johann Alle) doğru yürüdü. 

Jin Jiyan Azadî yazılı pankartın arkasında yürüyen eylemciler, sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganını attı.

Eylemde kadın hareketleri adına konuşmalar yapıldı. Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına "Jin Jiyan Azadî sloganıyla kadın devrimine yürüyoruz” başlıklı basın metni okundu.

ULM

Almanya’da Demokratik Kadın Platformu Ulm bileşenleri, şehir merkezinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eylem düzenledi.

“Kadın ve çocuklara karşı şiddete hayır! Emperyalist savaşa Hayır!” ve “Çevre katliamına hayır!” yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar, günler öncesinden yayınladıkları bildirileri dağıttı. 

Geçtiğimiz yıl “erkeklerin eylemde yer alıp almaması” konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle, iki ayrı eylem gerçekleştirilmişti. Bugün kadınlar tek eylemde anlaştı. Eylemde sosyalist ve feminist kadınlar yer aldı. Hirschstrasse’de gerçekleştirilen eylem, büyük ilgi gördü. Yapılan konuşmalarda, kadın şiddetinin sistem sorunu olduğu ve her alanda sürdüğü belirtilirken, başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyadaki kadınlarla dayanışma içinde olmaya devam edileceği belirtildi. 

Eylem, atılın “Jin, jiyan, azadî” sloganı ve çekilen halayla son buldu.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında alanlara çıkarak erkek-devlet şiddetini ve savaş politikalarını protesto etti. 

Georg-Freun-Dorfer Platz’da erkek ve devlet şiddeti sonucu katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından kadın hareketleri adına konuşmalar yapıldı.

Eylemde, Türk devletinin farklı tarihlerde katlettiği Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Nagihan Akarsel, Jiyan Tolhildan, Sakine Cansız, Ekin Wan, Hevrîn Xelef, Evîn Goyî’nin ve Türk hapishanelerinde rehin aldığı siyasetçi kadınların fotoğrafları taşındı. 

Kent merkezine doğru yapılan yürüyüş boyunca “Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana YPJ ”, “Jin jiyan azadî “ sloganları yankılandı. 

DARMSTADT

Almanya'da kadına yönelik şiddetin protesto edildiği merkezlerden biri de Darmstadt'tı. Şehrin işlek merkezi Luisenplatz'da bir araya gelen kadınlar, TJK-E tarafından hazırlanan bildiriyi okudu ve "Jin Jiyan Azadî" sloganını attı. 

ZÜRİH

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle İsviçre’nin Zürih kentinde film gösterimi, panel ve gece yürüyüşü yapıldı.

Populaire Film Clup, Zürih Rojava Komitesi, Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Zürih Beritan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinlikte PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız’ın yaşamını konu alan ve Dersim Zêrevan tarafında çekilen Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım” belgeseli izletildi.

Ardında HDP eski Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın katıldığı “Kadına yönelik şiddet ve AKP iktidarının politikaları” konulu panel yapıldı. Ayşe Acar Başaran, AKP iktidarının kadın haklarına yönelik hak ihlallerini kronolojik olarak anlattıktan sonra kadın kazanımlarının nasıl gasp edildiğini şu ifadelerle dile getirdi: “Kayyumlar gelince bütün kadın kurumları KHK ile kapatıldı. Aslında AKP bilinçli olarak kadını yok sayan politikaları adım adım uygulamaya koydu. Kadını aile kavramının içine sokarak eve hapsetti. HDP döneminde yerel yönetimlerce oluşturulan kadın kurumları kapatılıp kadının sesi kesilmek istendi. Ancak Kürt kadın mücadelesi bütün bu baskılara karşı kendini daha da güçlendirerek kendini var etmeye devam etti” dedi.

Gece saatlerinde ise Zürih Kadın Koordinasyonu’nun çağrısı ile Kanzleistrasse’de bir arayan gelen eylemciler, yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe “Jin Jiyan Azadî” sloganı damgasını vurdu.

Polis, belirlenen güzergaha uymadıkları bahanesiyle tazyikli suyla saldırdı ancak kadınlar eylemlerini sloganlarla Helvetiaplatz’da sonlandırdı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde Plaud meydanında İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri tarafından bilgilendirme stantları ve çalışma atölyeleri oluşturuldu.

Lajin Kadın Meclisi üyeleri tarafından açılan bilgilendirme standında, Türk devleti tarafından tutsak edilen Kürt kadın siyasetçilerin portreleri sergilenirken, etkinlik alanında erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için de mumlar yakıldı. Katledilen kadınları temsilen ayakkabılar sergilendi.

Kadın kurumları tarafından açıklamalarla devam eden etkinlikte TJK-E'nin 25 Kasım'a ilişkin basın metni okundu.

Lozan Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde ise “Özgür Eş Yaşam” konulu panel düzenlendi.

BIEL

İsviçre’nin Biel kentinde ise 16 gün boyunca şiddete karşı alanlara çıkılacak.

1991 yılından bu yana 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü arasında 180'den fazla ülkede gerçekleştirilen kadına yönelik şiddete karşı 16 günlük kampanya başlatıldı.

Feminist Grev Kolektifleri tarafından düzenlenen kampanya boyunca bilgilendirme stantları, özsavunma atölyeleri, konferanslar, konser ve sanatsal gösterimleri yapılacak. Kampanyanın bu yılki teması ise "cinsiyete dayalı şiddet".

Mirabel Kardeşler Kadın İnisiyatifi tarafından akşam saatlerinde müzik etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin geliri Kuzey ve Doğu Suriye'deki Jinwar Kadın Köyü'ne aktarılacak.

İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada, “İsviçre'de işlenen cinayetlerin yarısı kadın cinayetleridir. Bu cinayetler fiziksel ve psikolojik şiddetin en uç biçimini temsil ediyor' denildi. Devamında ise etkinlik gelirinin ataerkilliğin baskıcı yapılarından uzak ve yeni bir yaşam tarzı yaratmak amacıyla Jinwar'a bağışlanacağı belirtildi.

BASEL

İsviçre’deki 25 Kasım eylemlerinin bir diğer merkezi ise Basel kenti oldu. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde “Jineoloji” konulu panel düzenlenerek kadın sorunu tartışıldı. 

Akşam saatlerinde ise Johanniterbrücke meydanında bir araya gelen feministler ve göçmen kadınlar, yürüyüş düzenledi. 

Savaşlar, krizler ve göçertilme üzerinden kadına yönelik artan erkek ve devlet şiddetine karşı sloganlar ve şarkılarla kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kadınlar kimi merkezlerde durarak açıklamalar yaptı.

Yürüyüş Theaterplatz'ta yapılan açıklama sonrası sonlandırıldı. 

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde ise eylemin adresi Placede Bel-Air oldu. Feminist kadın örgütlerin çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, bilgilendirme standı kurup bildiri dağıttı. Kadın örgütleri adına yapılan ortak açıklamada kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında olunacağı belirtildi. Kürt Kadın Hareketi adına ise ayrıca Fransızca bir konuşma yapılarak, savaşa, yoksulluğa, şiddete karşı mücadele çağrısı yenilendi.

TJK-E’NİN 25 KASIM BASIN METNİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJKE) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü için alanlarda okunan "Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla kadın devrimine yürüyoruz” başlıklı basın metni şöyle:  

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü’nü çatışma ve savaşların gölgesinde karşılıyoruz. Filistin, Karabağ ve Rojava'da toplumlar toplu katliamlara, yerinden edilmelere ve göçlere maruz kalmaktadır. Yaşam alanları yok edilmekte ve farklı kökenlerden gelen kadınların taşıdığı kültürel ve toplumsal hafıza bilinçli olarak silinmektedir. Bu günde, kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşen ve ataerkil devletin şiddetiyle öldürülen tüm kadınları saygı ve minnetle anıyoruz.

Dinci, ırkçı ve cinsiyetçi bir zihniyetten kaynaklanan bu politika, Kurdistan'da soykırım düzeyinde devam etmektedir. Rêber Apo'nun İmralı adasında 25 yıldır maruz kaldığı insan haklarına aykırı tecrit, Bakur, Başûr ve Rojava’da öncü kadınlarımızın asimetrik savaş teknikleri temelinde katledilmesi, genç kadınları hedef alan özel savaş politikası, cinsel şiddet ve işkencenin yanı sıra cinsiyetçi saldırılar ülkemizdeki kadın düşmanlığının en somut tezahürleridir.

Bakurê Kurdistan'daki eşbaşkanlık sistemi, kadın kurumları, milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler ve aktivistler, kadın devriminin ilerlemesini durdurmak için kriminalize ediliyor ve hapsediliyor. En çok mahkûmun bulunduğu ülkeler listesinin başında yer alan Türkiye'de 13 bin 977 kadın ve 2 bin 511 çocuk hapishanelerde tutuluyor bulunuyor. Kasım ayına kadar 234 kadın cinayeti vakası resmi olarak rapor edildi.

Rojava'da milliyetçi, cinsiyetçi ve dinci fikirlerin yol açtığı kutuplaşma ve ikilemlere yenik düşmeden konfederalizme dayalı demokratik sistem yok edilmeye çalışılıyor. Kadınların yüzde 60 oranında aktif olarak yer aldığı bu sisteme yönelik en son saldırı dalgası Ekim ayında gelişti. AKP rejimi tarafından planlanan saldırılar sonucunda elektrik, su ve enerji kaynaklarının yüzde 50'si tahrip edildi. Toplamda 2 milyon yurttaşın yaşamını etkileyen bu saldırıların esas olarak kadın devrimini hedef aldığı aşikardır. Rojhilat'ta İran devleti, dünya çapında atılan Jin Jiyan Azadî sloganının etkisini, ölüm tehditlerini ve kadınlar üzerindeki baskıyı arttırarak kırmaya çalışıyor. Bu yıl 17 kadının idam edilmesi ve Temmuz ayında İran rejim güçleri tarafından kaçırılan Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) aktivisti Varishe Moradî'nin nerede olduğuna dair bilgi verilmemesi, rejimin yaymaya çalıştığı korku atmosferinin en somut örneğidir.

Başûrê Kurdistan'da dinci ve cinsiyetçi eğilimlere kapı aralayan ulus devlet, kadın cinayetleri, intiharlar ve kendini yakmalar gibi yaşamı tehdit eden saldırıların önüne geçmek için hiçbir önlem almıyor. Aksine 2014'ten bu yana DAİŞ’in soykırımına direnen, varoluş mücadelesi veren ve kendi öz yönetimlerini kuran Şengal ve Maxmur gibi bölgeler üzerindeki baskıyı artırıyor. Kurdistan'ın tüm parçalarındaki çoklu ve farklı saldırılar ve önlemler esasen kadın devriminin ilerlemesini durdurmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle kadın devrimine sahip çıkacağız. İşgale, mutlak tecride ve şiddete karşı öz savunmamızı geliştirecek ve direnişimizi sürdüreceğiz.

KADIN MÜCADELESİ SİSTEMLERİ SARSMIŞTIR

Sadece ülkemiz Kurdistan'da değil, tüm dünyada çeşitli yöntem ve tedbirlerle kadınları sisteme entegre etmeyi, direnişleriyle kazandıkları hakları kısıtlamayı ve özgürlüklerini sınırlandırmayı hedefleyen politikalar söz konusudur. Oysa şiddete, kadına yönelik soykırım politikalarına ve erkek egemen sisteme karşı küresel, bölgesel ve yerel düzeyde yönelen, yüksek bir örgütlülük ve dayanışma düzeyine ulaşan kadın mücadelesinin gelişimi sistemi sarsmıştır. Yakından bakacak olursak, kadın mücadelesinin dünya çapında yükseldiği her evrede, farklı bakış açılarını ve ideolojik çelişkileri öne çıkaran, öncelikleri ve ortaklıkları geri plana iten ya da belirsizleştiren çabalar ve pratikler söz konusudur. Bu yolla kadınların erkek egemenliğine karşı direnişleri durdurulmaya çalışılmaktadır. Kadınlara savaş ilan eden bu sisteme karşı tek yol, direnişte birlikte ilerlemektir. Bu aynı zamanda özeleştirel bir duruş olarak da görülmelidir. Bu politikalarla mücadele etmek için ayrıştıran değil birleştiren noktalara odaklanmamız gerektiği açıktır. Bu vesileyle, kadın özgürlük mücadelesi içinde yer alan tüm kadınları durumu yeniden değerlendirmeye, daha güçlü ve kalıcı ittifaklar kurmaya ve ortak mücadeleyi yoğunlaştırmaya davet ediyoruz. Diyoruz ki: yeniden ve bu kez daha kararlı bir şekilde ayağa kalkma zamanıdır.

TEOK YOL BİRLİKTE DİRENMEKTİR

Kadın eşitliğinin yaygın olarak kabul edildiği her durumda, farklı bakış açılarını ve ideolojik çelişkileri vurgulayan, öncelikleri ve ortaklıkları arka plana iten ya da belirsizleştiren bakış açıları ve uygulamalar söz konusudur. Bu şekilde kadınların erkek egemenliğine karşı direnişlerinin önü kesilmeye çalışılmaktadır. Kadınlara savaş ilan eden bu sisteme karşı tek yol, direnişte birlikte ilerlemektir. Bu aynı zamanda özeleştirel bir duruş olarak da görülmelidir. Bu politikalarla mücadele etmek için ayrıştıran değil birleştiren noktalara odaklanmamız gerektiği açıktır. Bu vesileyle, kadın özgürlük mücadelesi içinde yer alan tüm kadınları durumu yeniden değerlendirmeye, daha güçlü ve kalıcı ittifaklar kurmaya ve ortak mücadeleyi yoğunlaştırmaya davet ediyoruz. Diyoruz ki: yeniden ve bu kez daha kararlı bir şekilde ayağa kalkma zamanıdır.

Bizim duruşumuz ve çağrımız bu ilkelere dayanmaktadır:

"21. yüzyılı kadın özgürlük çağına dönüştürelim!" diyen kadınlar olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü daha güçlü bir şekilde örgütlenmek, ittifakları genişletmek ve kadın birliğini güçlendirmek için bir fırsat olarak değerlendirelim!

Şiddet, kadın kırımı, soykırım, savaş ve katliamlarla yaşamı gölgelemeye çalışan erkek egemen sistemin zihniyet ve uygulamalarına karşı yaşamı aydınlatmak için mücadelemizi sürdürelim!

Kadınların direniş ve mücadelesini belirli gün, sınır ve zamanlarla sınırlamak yerine, her anı kadın özgürlüğü için bir an haline getirmeliyiz.

- Kendimizi erkek devlet şiddetinden korumanın tek yolu olan öz savunmamızı hayatın her alanında geliştirelim! Kadın devrimini korumak için işgale karşı kendimizi savunalım.

- Yeniden birleşelim ve yerel, bölgesel ve küresel düzeyde kolektif eylem ve etkinliklerle dinci, ırkçı ve cinsiyetçi politikalara ve savaşlara son verelim!

- Gelin, ataerkil sistem tarafından işlenen taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı ortak ve kolektif bir mücadele yürütelim. Bize sembolik jestler olarak sunulan reformlarla yetinmeyelim, bir kadın devrimi için mücadele edelim.

- Jineoloji ve kadın ve yaşam bilimi olarak kadın kurtuluş ideolojisi temelinde bilinç araştırmalarımızı derinleştirelim!

DÜNYA KADIN KONFEDERALİZMİNİ GELİŞTİRELİM

Egemen erkeğin temel ideolojik iddiaları olan hukuk, eğitim ve medya, toplumsal cinsiyet, şiddet ve ırkçılığın her gün yeniden üretildiği ve kadınların sömürülmesi, köleleştirilmesi ve öldürülmesinin normalleştirildiği alanlardır. Bu nedenle eğitim, medya, sağlık, adalet, ekonomi, kültür, siyaset vb. alanlarda alternatif ağlar inşa edelim! Bunu başarmak için, demokratik kadınların dünya konfederalizminin gelişim sürecini ilerletelim!

Kadını toplumsal rollerle tanımlayan, aile ve ev içi işlerle sınırlayan ve bunu "kadının fıtratı" olarak sunan anlayışa karşı kadının toplumsal sözleşmesine dayalı toplumsal devrimi yükseltelim!

- Kurdistan'dan Filistin'e, Afganistan'dan Ermenistan'a tüm savaş, saldırganlık, soykırım ve kadın kırımı politikalarını yenilgiye uğratacağız. Kadın özgürlüğü mücadelesi her zaman devletlerin sınırlarıyla değil, halklar tarafından belirlenen "kapsamlı bir demokrasinin" güvencesidir. Halkların, kadınların ve ezilenlerin özlemini duyduğu demokrasinin kurucuları olalım!

Kurdistan Kadın Özgürlük Hareketi olarak öz savunmamızı ve örgütlülüğümüzü güçlendirerek kadın soykırımını durduracağız! Biz kadınlar ataerkil sisteme ve devlet sınıfı uygarlığına karşı direnişin öncüleri olacağız. Dünyayı değiştirecek sihirli formülü bulduk. Ne kadınsız bir yaşamı (Jin) ne de özgürlüksüz bir yaşamı (Azadî) kabul edeceğiz. Kadın devrimi için 'Jin, Jiyan, Azadî (Kadın, Yaşam, Özgürlük)' sloganıyla yürüyoruz!"