Avrupa’da kadınlar 8 Mart’ı coşkuyla karşılıyor

Stuttgart, Paris ve Zürih’te düzenlenen miting ve buluşma eylemleriyle “8 Mart büyük yürüyüşüne hazırız” mesajı verildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm Avrupa ülkelerinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde “Diren, örgütlen, özgür yaşa!” şiarıyla eylemleri karşılanıyor.

Kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenledikleri mitingde, fırsat eşitsizliğine, emek sömürüsüne, fiziki kırıma dikkat çekerken, gönderdikleri kartpostallarla tutsak kadınlara dayanışma mesajlarını iletti. Fransa’nın başkenti Paris’te kadın buluşması, İsviçre’nin Zürih kentinde ise binlerin katılımıyla yürüyüş ve miting düzenlendi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya Kürt Kadınlar Birliği (Yekîtiya Jinên Kurd ên li Elmanya-YJK-E) öncülüğünde çok sayıda kişinin katılımıyla Schlossplatz’da bilgilendirme standı açıldı, bir de miting düzenlendi. 

Efrîn ve Şengal’de kadın kırımını simgeleyen çok sayıda döviz ve pankart kullanılan eylem, büyük ilgi gördü.

Kadınların her alanda yaşadığı fırsat eşitsizliğine, emek sömürüsüne, fiziki kırıma dikkat çekilen eylemde, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin 8 Mart vesilesiyle hazırladığı mesajı da okundu.

Patriarkal sistemi yenmenin öz örgütlülüğü sağlamaktan geçtiği belirtilen mitingde mücadeleyi yükseltme kararlılığı dile getirildi.

Müzik eşliğinde uzun süre halay çeken kadınlar “8 Mart’a hazırız” mesajı verdi. 

Mitingde aynı zamanda TJK-E öncülüğünde başlatılan Tutsak Kadınlarla Dayanışma Kampanyası kapsamında stant açılarak Şakran hapishanesindeki kadın tutsaklara kartpostallar yazıldı.

Miting, Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla coşkuyu zirveye taşımak için 8 Mart günü Stuttgart'ta gerçekleştirilecek enternasyonal yürüyüşüne güçlü katılım çağrısı yapıldı.

PARİS

1-8 Mart tarihleri arasında Paris’in çeşitli bölgelerinde eylem planlayan Kürt Kadın Hareketi’nin etkinlikleri devam ediyor. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Evry Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir kadın buluşması organize edildi. 

Buluşma, TJK-E’nin 8 Mart mesajının okunmasıyla başladı.

Buluşmaya Meral Alkan seslendirdiği türkülerle katılırken, tiyatrocu Kewê'nin stand-up gösterisi sundu. Kadınlar stand-up'tan büyük keyif alırken daha sonra müzik eşliğinde birlikte halaya durdu. Sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı. 

ZÜRİH

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İsviçre’nin Zürih kentinde alanlara çıkan binlerce kadın, “Geleceğimiz için cinsiyet eşitliği sağlayın” çağrısında bulundu.

Kadın kırımına, savaşa, ekolojik yıkıma ve kadın emeğinin sömürüsüne karşı “El ele, ortak mücadeleye” sloganıyla aralarında Berîtan Kadın Meclisi ile İsviçreli ve göçmen kadın kurumlarının yer aldığı kadın  platformlarının çağrısıyla  binlerce kadın Bahnhofplatz'ta bir araya geldi.

Yoğun polis ablukası altında bir araya gelen kadınlar, burada sloganlar ve şarkılarla yürüyüşe geçti.

Kentin önemli merkezlerinde durarak kadın kurumları adına bildiriler okundu. Geçtiğimiz hafta Basel kentinde 60 yaşında bir kadının katledilmesi ve bu yılın başından bu yana ikinci kadın cinayetinin işlenmesine tepki gösteren kadınlar, erkek ve devlet şiddetine karşı uzun süre slogan attı.

Berîtan Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada "Biz Kürt kadınları olarak 'Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı” hamlesi temelinde ‘Diren, örgütlen, özgür yaşa!” sloganı ile 8 Mart'ın startını veriyoruz. Kadın kırımına, kadın emeğinin sömürüsüne, ekolojik sistemin yıkımına ve savaşa karşı Kürt kadınları olarak mücadeleden geri adım atmayacağız. Kendi örgütlülüğümüz ve gücümüzle kadın mücadelelesini ortaklaştırarak mücadelemizi sürdüreceğiz' denildi.

Konuşmalar ardından kadınlar, Ni Una Menos (Helvetiaplatz) alanına kadar yürüyüp, miting düzenledi.

İsviçre kentlerinde 8 Mart etkinlikleri 12 Mart'a kadar sürecek.