Avrupa’daki 8 Mart etkinlikleri sürüyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri devam ediyor.

Hollanda’nın Den Haag, Arnhem, Avusturya’nın Innsbruck, Viyana, Almanya’nın Duisburg, Mönchengladbach ve Grevenbroich, Münih kentlerinde 8 Mart vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde TJK-E öncülüğünde 8 Mart için bir etkinlik düzenlendi. Den Haag DKTM’de düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.

Haagse Stadts Partij Den Haag Beledyesi encümeni Fatima Fait ile 50 gündür Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevi direnişinde olan Hüseyin Yıldız ile Hasbi Çakıcı da katıldı.

Hüseyin Yıldız, etkinlikte yaptığı konuşmada 8 Mart’ı kutladı. Hasbi Çakıcı da yazdığı şiirleri okudu ve 8 Mart’ı kutladı. Leyla Güven’in direnişine ilişkin bir tiyatro gösteriminin de yapıldığı kutlama, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

ARNHEM

Hollanda’nın Arnhem kentinde de Fatoş Sağlamgöz Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile “Kadına karşı şiddet politiktir, O sen de olabilirdin” kampanyası kapsamında bir panel düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan panelde HDP 24. Dönem Milletvekili Çilem Küçükkeleş, ile HDP PM üyesi Zarife Atik konuşmacı olarak katıldı.

İlk sözü alan Atik, 8 Mart’ı kutladı. Kürdistanlı kadınların faşizmi yıkma, yerle bir etme mücadelesinde rolünü daha aktif oynaması gerektiğini söyledi.

Atik’ten sonra söz alan Küçükkeleş de Leyla Güven şahsında direnen tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Kadınların büyük bir mücadele ederek kazandığı kadın iradesinin bütün direncin korunarak, her günü, her anı direniş gününe çevirmek gerektiğini söyledi.

Panel değerlendirmeler ardından sona erdi.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck’ta da 8 Mart vesilesiyle düzenlenen etkinlikte DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.

Etkinlikte Amara Kadın Komünü, Yeni Kadın, Mor Kızıl Kolektif, ADKH Kadın Kolları ve AABF Kadın Kolları yer aldı.

8 Mart’ın tarihine ilişkin yapılan konuşmadan sonra, Amara Kadın Komünü adına bir konuşma yapan Zarife Koçgiri, Leyla Güven’in Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla başlattığı açlık grevi direnişine dikkat çekti.

Etkinlik, müzik dinletisi ardından sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da 8 Mart vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Mödling Volkshochschule salonunda yapılan etkinlik saat 14.00 başladı. Koma Arin, Koma medya müzik gruplarının yanı sıra folklor grubu sahne aldı.

Strasbourg’ta açlık grevinin 84. gününde olan Nurgül Başaran da kutlamaya videolu bir mesaj gönderdi.

Etkinliğe, Viyana’da 37 gündür açlık grevi direnişinde olan Sultan Yiğit ile Şivan Ağaoğlu da katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan açlık grevi direnişçisi Şivan Ağaoğlu, Öcalan’ın özgürlüğünün, Kürt halkının özgürlüğü anlamına geldiğine dikkat çekerek, tecrit sona erinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da etkinlikte bir konuşma yaptı. Açlık grevi direnişlerini sahiplenmenin her yurtsever insanın görevi olduğunu belirten Göksungur, Öcalan’a uygulanan tecridin tüm Ortadoğu halklarına uygulandığını vurguladı.

MÖNCHENGLADBAHC / GREVENBROICH

Almanya’nın Mönchengladbach ve Grevenbroich kentlerinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kapsamında “Kadın direnişi özgürleştirir” şiarıyla paneller düzenlendi. Panellere konuşmacı olarak katılan HDP 26'ncı dönem milletvekili Besime Konca 8 Mart'ın tarihsel sürecine değindikten sonra DTP Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde bir çok ülkede devam eden açlık grevi direnişlerini değerlendirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağır tecridin tüm Türkiye halklarına uygulandığını söyleyen Konca “bu hukuk dışı tecridi ancak birlikte mücadele ederek, şu anda devam eden haklı direnişlere güçlü bir şekilde sahip çıkarak kırabiliriz. Biz kadınlar o denli güçlüyüz ki bunu başarabiliriz. Yeter ki kendi gücümüzün farkında olalım” diye konuştu.

Panellere Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyati, Neuss Kadın Komünü, Grevenbroich Tijda Ekecik Kadın Komünü ve Grevenbroih Kadın Komünü üyeleleri katıldı.

DUISBURG

Duisburg kentinde de bir panel düzenlendi. Açlık grevi direnişlerinin selamlandığı panelde Jineoloji Komitesi adına Zilan Diyar bir konuşma yaptı.

“Kadınların Rojava’da erkek egemen sistemin zirvesi olan DAİŞ’i yendiğini, aynı zamanda faşizmin en karanlık döneminde Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevlerinin öncüsüdür” diyen Diyar Kürt kadınlarının ideolojik ve pratik olarak kapitalizm karşısındaki mücadeleye öncülük ettiğini söyledi.

Etkinlikte Koma Şehit Welat, Koma Evîna Sarya, Koma Evîna Sorya Folklor grubu sahne aldı.

8 Mart etkinliklerini 3'üncü gün etkinliklerine Duisburg DKTM de 57 gündür açlık grevinde bulunan Mustafa Tuzak da bir konuşma yaptı. Tuzak'ın konuşması sık sık kesilerek" Biji berxadana zindanan", “Berxwedan jiyane", “Biji Serok Apo" sloganlarıyla direnişi dile getirdiler. Halay ve sloganlarla etkinlik sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de 8 Mart vesilesi ile Nuda Kadın Meclisi tarafından bir gece düzenlendi.

Freiburg şehir merkezinde bulunan bir salonda kutlanan geceye Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi de destek sundu. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sonrasında tertip komitesi adına açılış konuşması yapıldı.

Nuda Kadın Meclisi'ne bağlı genç kadınlar tarafından oluşturulan Sê Gulên Azad folklor ekibi folklor gösterimi yaptığı gecede Seher Stran, Serhat Çarnewa ve Koma Can Welat da sahne aldı. Gece halaylarla sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir etkinlik yapıldı. Sara Kadın Komünü tarafından organize edilen etkinlik saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmalarda ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişine dikkat çekildi.

TJK-E’nin mesajının da okunduğu etkinlikte sanatçı Narin Xan, Taybet Xan sahne aldı.