Bakırköy Cezaevi’nde Kürtçe kitap yasak

Hasta tutsak Fatma Tokmak, salgın ile birlikte Bakırköy Cezaevi’nde baskı ve keyfi uygulamaların arttığını, 1 yıldır Kürtçe kitap verilmediğini ve iki hafta önce koğuşlarına giren gardiyanların eşyalarını dağıttığını anlattı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan kalp hastası Fatma Tokmak’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Pazartesi günü ziyaretine gittiğim Tokmak, her ne kadar beni güler yüzüyle karşılasa da, renginin soluk olduğunu gözlemledim. Salgın nedeniyle 1 yıldır hastaneye gidemeyen Tokmak, kalbi kan pompalamadığı için vücudunda morluklar oluştuğunu anlattı. Sık sık nefes darlığı çektiğini ve şiddetli kalp çarpıntıları olduğunu belirten Tokmak, bu rahatsızlıklarından ötürü havalandırmaya dahi çıkmadığını söyledi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen Tokmak, sadece ayda 1 kere cezaevi revirine gidip kan verdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlar kullandığını anlattı. 

HASTANEYE SEVK EDİLEN HİYEM YOLCU VİRÜSE YAKALANDI

Bu süreçte hastaneye sevklerin çok riskli olduğunu dile getiren Tokmak, Hiyem Yolcu isimli siyasi tutsağın hastaneye sevk edildikten sonra koronavirüse yakalandığını ve 15 gündür kendisinden haber alamadıklarına dikkat çekti. Tokmak, “Cezaevinden hastaneye sevkler çok riskli. Bunu kimse göze alamıyor. 4 gün önce voleybol oynarken arkadaşımız Dilek Öz ayağını kırdı ancak bu koşullarda hastaneye gitmek istemediği için alçı yapılamadı. Koğuşta biz ayağını sardık” dedi. Bu koşullarda tedavinin mümkün olmadığını vurgulayan Tokmak, acil bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. 

1 YILDIR KÜRTÇE KİTAP VE YENİ YAŞAM GAZETESİ VERİLMİYOR

Salgınla birlikte baskı ve keyfi uygulamaların da arttığına işaret eden Tokmak, iki hafta önce arama adı altında koğuşlarına giren gardiyanların eşyalarını dağıttığını aktardı. Daha önce yasak olmayan Kürtçe kitapların bir yıldır verilmediğini anlatan Tokmak, defalarca dilekçe vermelerine rağmen Yeni Yaşam Gazetesi’nin de verilmediğine dikkat çekti. Ayrıca Tokmak, İmralı tecridine karşı dönüşümlü ve süresiz açlık grevlerinin ikişer kişi şeklinde devam ettiğini belirterek duyarlılık çağrısı yaptı.