Başur’un birçok merkezinde 8 Mart çeşitli etkinliklerle kutlandı

Başurê Kürdistan’ın Hewlêr, Süleymaniye, Kerkük, Şengal, Germiyan ve bu merkezlere bağlı birçok ilçede çeşitli etkinliklerle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Başurê Kürdistan’da kadınlar birçok il, ilçe ve kasabada sokaklara çıkarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutladı. Başurê Kürdistan’ın en büyük şehirlerden biri olan Hewlêr'de Kadınların Sesi adlı kadın örgütüne bağlı bir grup kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Hewlêr'de kadınlara nergis dağıttı. Kadınların Sesi grubu adına konuşan Selwa Cevher yaptığı açıklamada, Başurê Kürdistan bölgesel başkan ve başbakanından kadına karşı şiddeti önlemesini istediklerini söyledi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolaysıyla RJAK Kerkük, Ranya, Çemçemal ve Derbendixan’da nergis dağıtarak kadınların bayramını kutladı.

ŞENGAL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Şengal’de de kadınlar tarafından büyük bir coşku ve törenle kutladı. Kadınlar, Êzidî Özgür Kadın Hareketi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için sabah saatlerinden itibaren Şengal’in Sinüni nahiyesi merkezinde toplandı. Kadınlar, "Jin Jiyan Azadi", "Biji Serok Apo" sloganları ile kutlamanın yapıldığı alana yürüdü. "Êzidî kadınların intikamı" ve "Şengal’in özerkliğini sağlayacağız" şiarıyla başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda, Êzidî kadınlarının intikamının alınacağı ve Şengal’in Özerkliğinin sağlanacağı belirtildi. Kadınlar etkinlikte, Êzidî inancına göre ve ulusal kıyafetler giydi.

MAXMUR

Emekçi Kadınlar günü 17 Temmuz'dan bu yana KDP ve Bölgesel hükümet tarafından uygulanan ambargo altında olan Maxmur Mülteci kampında da binlerce kadının katılımı ile kutlandı.

Şehid Rüstem Cudi Mülteci Kampı'ndaki kutlama Maxmur İştar Meclisi ile Genç Kadın Meclisi tarafından öncülüğünde gerçekleşti. Maxmur Mülteci Kampı'ndaki kutlamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük posteri, PKK, KCK, KJK, PAJK, YJA Star, TJA bayrakları açıldı. Ulusal kıyafetleri içinde renkli görüntüler oluşturan kadınların kutlama töreni Kürdistan Özgürlük mücadelesinde şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte konuşan İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Çiçek Cengiz Ürek, "Kadınların canlarını vererek yürüttükleri mücadele ile Kürdistan’ın dört parçasında büyük kazanımlar elde edilmiş. Rojava Devrimi bunun en iyi örneğidir. O yüzden Rojava devrimi bir kadın devrimidir" dedi.

Ürek konuşmasında verilen mücadelenin mimarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğuna altını çizerek, "Öcalan her koşul altında kadının özgürlüğü için mücadele ediyor. Onun için Maxmurlu kadınlar olarak diyoruz ki Önderimiz Abdullah Öcalan özgürleşene kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu. Konuşmaların ardından çeşitli müzik grupları tarafından mücadele içerikli türküler söylendi, halaylar çekildi.