Bazên Zagrosê Hamlesi’nin öncü gücü: YJA-Star

Türk ordusunun 23 Nisan’da Avaşin alanında başlattığı işgal operasyonuna karşı gerçekleştirilen eylemlerin birçoğunda YJA-Star gerillalarının imzası var. Bu kadınların inanç ve iradeleri üzerinde yükseliyor Bazên Zagrosê Hamlesi.

Kadın gerillalar Avaşin’de ağır silahlı eylemlerden suikaste, sızma eylemlerinden darbelemeye en aktif şekilde çatışma içerisindeler ve belirleyici role sahipler. Kadın gerillaların eylemlerinde şimdiye kadar Türk askerleri ağır darbeler aldı.

Kadın gerillaların hem yaşamdaki duruşu hem de çatışma sahasındaki eylemleri, günlüklere de yansıdı.

Gerilla günlüklerinin birinde “Operasyonun başından beri enerjileri, moralli katılımları ve her şeyi göze alarak büyük fedakarlıklarla öncülük yaptı kadın arkadaşlar” ifadeleri dikkat çekiyor.

“Özellikle şehit kadın arkadaşların direnişlerdeki belirleyici rolü hepimiz için yol gösterici oldu” diyor bir gerilla.

Direnişin ilk günlerinde Ruken ve Sarya adlı kadın gerillaların yüksek moralli duruşlarına vurgu yapılan bir günlükte, “Son dakikaya kadar da kaygısız katılımları Mamreşo’yu Mamreşo yapan en önemli etkenlerden biriydi örneğin” diye belirtiliyor.

Aynı günlükte şu ifadeler yer alıyor: “Arisfaris’ta Amara ve Diyanaların şahsında fedailiğin eylemle bütünleşmesi, Mervanos’da Kobralarla savaşan Ekinlerin cesareti, operasyonun başından beri ağır silah eylemlerimizin bel kemiği olan Viyan arkadaşın enerjisi ve morali, Ronahilerin, Nesrinlerin, Marya ve Berfinlerin ilk mermi sesi duyulduğunda bedenlerini düşmanın önüne kalkan yapacak kadar iradeli duruşları ve Tolvinlerin savaşın en yaman anlarında bile bir dakika eksik etmediği sımsıcak yoldaşlığı nasıl unutulabilir ki? Bu kadınlarla bu direniş adını yazdırıyor tarihe, bu kadınların inanç ve iradeleri üzerinde yükseliyor Bazên Zagrosê Hamlesi.’’

Bir başka günlükte de kadın gerillaların işgal karışışındaki belirleyici duruşuna dikkat çekiliyor: “İlk günden bu yana bu savaşın sorumluluğunu omuzlayan ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kadın arkadaşların duruşu operasyonun gidişatını belirleyecek kadar önemliydi.”

“Tüm savaşlarda böyle değil miydi zaten?” diye soran günlüğün yazarı, şöyle devam ediyor:  “Tarihteki savaşlardan ayrılan yönü bu sefer kadınlar, zaferin ardındaki gizli kahramanlar değil, zafer bayrağını en önde elinde dalgalandıran güç oldular. Yani başarının ardındaki sır değil, başarının kendisi oldular. Diğer yandan böyle acımasız bir savaşın ve yaşanan onca acının içinde yine yaşamın en güzel rengi kadın arkadaşlar oluyor. Kıyamet de kopsa bir dakika dahi moralsiz olmanın bize kaybettireceklerinin bilinciyle hep coşkulu, hep umutlu düşmanın üzerine giden güç oldu kadın arkadaşlar. Delila arkadaşın düşmanın terzihaneden çekilmesine neden olan suikast eylemleri, Diren ve Dorşin arkadaşların her gün keşif uçaklarının altında yaptıkları havan eylemleri, Ekin ve Amara arkadaşın eylemlerindeki başarıları, Adife arkadaşın sızma eylemlerinde B7 silahı ile imha ettiği mevziler hepimize çok büyük güç vermiş ve aynı zamanda düşmana ağır darbeler vurmuştu. Arkadaşlar ‘düşman Avaşin’i çetelerle doldurmuş, bunların en büyük korkusu bir kadın tarafından öldürülmek. Eğer öyleyse her gün bu korkuyla yaşayacaklar’ deyip, iddialarını belirtiyorlardı. Şimdiye kadar da bu büyük iddia ve umutla katılıyorlar savaşa. Ve özgürlük kılıcı YJA Star Avaşin’li yiğit kadınların savaşımında destanlar yazmaya devam ediyor.”