Belediye Eşbaşkan adayları: Bu yıl 8 Mart’ın adı Leyla Güven

HDP İstanbul Belediye Eşbaşkan adayları bu yıl 8 Mart için, “Bu yıl 8 Mart’ın adı Leyla Güven olsun diyoruz. Leyla Güven şu an hepimizin, tüm kadınların mücadelesinin temsiliyeti. Kadınlarla birlikte kazanacağız” mesajı verdi.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Bu yıl 8 Mart, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yerel seçimlere ve Leyla Güven ile siyasi tutsakların açlık grevleriyle anılıyor. İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ilçe belediye eşbaşkanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü’ne ithafen ajansımıza konuştular.

Eşbankanları mesajları şu şekilde oldu:

‘ÖZGÜR DOĞA, ÖZGÜR KADIN VE ÖZGÜR TOPLUM’

Bağcılar Belediye Eşbaşkan Adayı Hüda Kaya: Günümüzde kadınlar gelenekçilik ve modernizm kıskacına mahkum edilmeye çalışılıyor. Bizler bu kıskaç içerisinde çözüm bulamayız çünkü sorunun kaynağı bunlardır. İnsan doğadan, doğal yaşamdan koptuğundan beri, doğaya ait değil sahip olduğunu iddia edip talana başladığından beri, bu erkekçi egemen zihniyet kadına da aynı paralel şekilde muamele etti binlerce yıldır ve hâlâ devam ediyor. Elbette güncel ve kısa vadeli sorunlara acil çözümler için mücadelemiz çok önemli ve anlamlıdır. Ancak yeryüzü özgürleşmeden, kadınların hakkıyla kadın olamayacağını, insanın hakkıyla insan olamayacağını unutmamamız gerekir. Biz erkek cinsine karşı değil erilciliğe, iktidarcılığa karşı mücadele ediyoruz. Bu anlam ve önemle sokaklarda, zindanlarda, evlerde, fabrikalarda,  dağlarda, ovalarda yaşamın var etmeye çalışan, onurunu korumaya çalışan, direnen bütün kadınları selamlıyorum. Özgür doğa, özgür kadın, özgür toplum. Yarın gün boyu kadın arkadaşlarımızla, kardeşlerimizle, dostlarımızla beraber olacağız.”

‘LEYLA GÜVEN’İN DİRENİŞİ BU YILI DAHA ANLAMLI KILDI’

Güngören Belediye Eşbaşkan adayı Zehra Dün: Bu yılki dünya emekçi kadınlar günü yine Türkiye’de kadınların katledildiği bir yıl olarak hafızalara kazındı. Buna rağmen kadınların direnişleri de oldukça önemli bir noktada. Leyla Güven’in direnişinin ruhu kadınların direnişini alevliyor. Baskıcı rejime karşı bir direniş olan bu grev, kadınların önünde duran bir kılavuz niteliğindedir. Bu anlamda ben bütün kadınların kadınlar gününü kutluyor, Leyla Güven’in direnişini bu yılki 8 Mart’ı daha da anlamlı kıldığını dile getirmek istiyorum.

KADINLARLA BİRLİKLE KAZANAĞIZ

Gaziosmanpaşa Belediye Eşbaşkan adayı Rojda Fırat: Yerel seçimler ve kadınların yaşadıkları sorunla bir noktada aynı bir noktada ise ayrı bir konumda. Kadınların yeri seçimle belirlenerek bir sorun değil. Buna rağmen bir tek bizim partimizde kadının seçimlere katılım oranı yüksek. Kadın adaylarımızın oranı ortadadır. Siyasi bir kabulü yok biliyorsunuz eş başkanlıkların ama bir sonraki süreçte bunun yasalarda da olmasını sağlayacağız. Eşbaşkanlık sistemi sadece bizim partimizde kalsın demiyoruz. Bu eşbaşkanlık sistemini hukuki olarak da olması gerektiğini taraftarıyız. Kadınlarla birlikte kazanacağız, birlikte bu sistemi çözeceğiz. Ben de 8 Mart’ı kadınlarla birlikte alanda kutlayacağız. Tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutluyorum.

BU YIL 8 MART’IN ADI LEYLA GÜVEN

Sultangazi Belediye Eşbaşkan adayı Aygül Sincar Karataş: Bu yıl 8 Mart bizim açımızdan daha da önemli. Bu yıl 8 Mart’ın adı Leyla Güven olsun diyoruz. Leyla Güven şu an hepimizin, tüm kadınların mücadelesinin temsiliyeti. Ayrıca, dünya kadınlar  baskıcı güçlere karşı hak arayışı mücadelelerinde vazgeçmiyor. Biz kadınlar olarak Leyla Güven’e destek olmalıyız. O şuan kendi adına değil tüm kadınların adına mücadele ediyor. Mücadele yerel demokrasi içindir. Bu tecrit tüm halkın ve özellikle kadınların üzerindedir. Tüm haklarımız faşist devlet tarafından elimizden alınıyor. Yerel demokrasi kadınlarla olur, kadınlar mücadelesi ile olur. Ancak ulusal mücadeleye yerel mücadele ile gider. Biz nüfusun yarısıyız ve bu mücadelede ‘biz varız’ demeliyiz. Bütün kadınları partimizi desteklemeye ve kadınlar günü içinde alanlara davet ediyorum.