Mersin’de 8 gündür gözaltına tutulan 4 kişi tutuklandı

Mersin’de 8 gündür gözaltında tutulan HDP Mersin önceki dönem il ve ilçe eşbaşkanları katıldıkları basın açıklamaları ve partilerinin başlattığı yardım kampanyaları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında yapılan ev operasyonlarında gözaltına alınan 8 kişi bugün hâkim karşısına çıkarıldı. 8 günlük gözaltı süresinin dolmasının ardından tutuldukları İl Emniyet Müdürlüğü’nden adliyeye sevk edilen 8 kişiden 4’ü “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanırken, 4 kişi ise yine aynı suçlamayla adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Mersin İl eşbaşkanları Zelal Önen, Mustafa Işık ile Akdeniz ve Toroslar ilçe eşbaşkanları Münir Güzel ve Cabbar Karabey ile parti üyeleri Zozan İlgen, Rafiye Erkul, Güvencesiz İşçiler Derneği (GİY-DER) Başkanı Abdülselam Kutlu ve TJA aktivisti Beritan Önen emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılık tarafından ifadeleri alınan Zelal Önen, Zozan İlgen, Rafiye Erkul ve Abdülselam Kutlu adli kontrol şartıyla Sulh 1. Ceza Hâkimliği’ne sevk edilirken, Mustafa Işık, Münir Güzel, Cabbar Karabey ve Beritan Önen ise tutuklanma istemiyle aynı mahkemeye sevk edildi.

Gözaltına alınanlar, telefon konuşmaları, 2019 yılındaki açlık grevi sürecinde katıldıkları basın açıklamaları ve salgın sürecinde HDP Genel Merkezi’nin başlattığı yardım kampanyasına katılma gibi nedenlerle “öğüt üyeliği” ile suçlandı.

Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınan Özgür Kadın Hareketi-Tevgera Jinen Azad (TJA) Beritan Önen, Mustafa Işık, Cabbar Karabey ve Münir Güzel “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, Zelal Önen, Zozan İlgen, Rafiye Erkul ve Abdülselam Kutlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.