Berlin ve Kiel’de Êzidî soykırımı protesto edildi

Almanya’nın başkenti Berlin ile Kiel kentlerinde düzenlenen eylemlerle DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî soykırımı protesto edildi.

Berlin ile Kiel’de alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Êzidî soykırımını protesto etti.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Siwana Meclisa Jinên Êzidî’nin çağrısı ile Federal Almanya Parlamentosu önünde bir protesto eylemi düzenlendi.

Eylemde Nav-Yek, MŞE, HCÊ, HES,NÇÊ, SMGÊ ve SMJÊ adına okunan bildiride Şengal’in siyasi statüsünün, soykırımın tanınması ve Türkiye’nin saldırılarının engellenmesi biçimindeki talepler dile geldi.

Özellikle Almanya’ya çağrı yapan örgütler Almanya-Türkiye ilişkilerini eleştirdi.

Eylemde konuşan CİK Başkan yardımcısı Mele Dawud “Biz katliamlardan ders aldık. Her bir Kürt bizim için önemlidir. Kürtler artık birliğini sağlamalıdır” dedi.

Almanya’ya da “Geçmişinde soykırımlar, katliamlar olan Almanya TC ile işbirliği yapmasın” çağrısında bulundu.

Berlin Eyalet Parlamenteri Hakan Taş da eylemde yaptığı konuşmada Şengal’de Êzidîlerin DAİŞ’e karşı savunulması sürecine dikkat çekerek, “Êzidî toplumu 3 Ağustos 2014’te saldırıya uğradığında onları PKK, YPG ve YPJ kurtardı. Bugün Êzidî soykırımı tanınmalı. Şengal’in statüsü tanınmalıdır. Biji azadiya gelan! Biji azadiya Welat!”

Soykırımda katledilen yüzlerce Êzidî kadının isminin de okunduğu eylemde Koreli Kadınlar Derneği Korean Verband adına yapılan açıklamada Kore savaşında seks kölesi olarak kullanılan kadınlar için adalet istediklerini belirtildi ve “Êzidî kadınların trajedisini duyduk ve onlarla birlikte çalışacağız” denildi.

SMJÊ adına konuşan Nure Alkiş da şunları söyledi: “Kürt kadını eski kadın değil, Êzidî Kürt kadına da eski Êzidî Kürt kadını değildir. Özellikle Alman devletine sözümüz var. 3 Ağustos soykırımını tanıyın, Şengal’in statüsünü tanıyın.”

Kadın Kırıma Karşı Feminist Grup- Netzwerk adına yapılan konuşmada ise “Biz burada Şengal’den Êzidî kadınlar ile dayanışmak için bulunuyoruz. Almanya Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmeli. Türkiye’nin Başur Kürdistan’ı işgaline karşı olmalıdır” denildi.

Dest-Dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada KDP’nin Ekim 2020’de Irak ile işbirliği yaparak Şengal’in boşaltılması için anlaştığı hatırlatıldı ve Türk devletinin istediği ile yapılan bu anlaşmanın Êzidî soykırımını tekrar etmek anlamına geldiği belirtildi.

Eylemciler “Hände weg von Sengal”, “Stop NATO-Mitglied Türkei”, “Die Freiheit der Frauen in Sengal ist die Freiheit der Menschheit”, “Xweparastin mafê me ye” pankartları taşındı. Sık sık “Hoch die internationale Solidarität”, “Bijî berxwedana Şengalê”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de Êzidî soykırımı protesto eylemi düzenlendi.

 

Jîyana Jin öncülüğünde bir çadır eylemi düzenlendi. Eyleme Kürdistanlılar ve Almanlar katıldı.

Eylemde Jîyana Jin adına yapılan Almanca konuşmada 8 Haziran 2014 yılında Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetini ele geçiren DAİŞ’in, 3 Ağustos’ta Şengal’e saldırısı, saldırının ardından Şengal merkeze bağlı köy ve beldelerde katliam gerçekleştirerek 7 binden fazla Êzidî Kürdü kaçırılması, yüz binlercesinin ise göçe maruz bırakıldığı, en az 5 bine yakın insanın katledildiği hakkında bilgiler verildi.

Ayrıca DAİŞ ve Türkiye ile KDP arasındaki kirli ilişkileri hakkında da bilgiler verildi.