Beyrut’ta Suriye Kadın Kongresi

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Konseyi, Lübnan’ın başkenti Lübnan’da Suriye kadın hareketlerinin bir araya geldiği bir kongreye öncülük etti

Kongre, “Suriye kadın hareketlerinin ortak çalışmasına doğru” sloganı ile gerçekleşti.

Bir otelde yapılan kongre iki gün sürdü. Kongreye Suriye’deki sivil, siyasi, toplumsal ve hukuki kadın mücadele örgütlerinden 200 temsilci katıldı.

Suriye’deki kadın yöneticiler arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımının amaçlandığı kongrenin açılış konuşmasını BM İnsani Yardım Konseyi Kadın Bürosu Başkanı Hiba Kasas yaptı.

Hiba, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekerek, dünya kadınlarının büyük bölümünün yaşadığı yerlerde kötü muamele, çocuk yaşta evlilik, ekonomik baskı, şiddet ve savaş koşullarına maruz kaldığını söyledi. Hiba, kadınların kurdukları örgüt ve hareketler ile mücadele ettiğini ve mücadeleleri ile yeni bir yaşam kurduklarını ifade etti.

Altı farklı başlık altında yapılan oturumlarda başta Suriye’de ulusal mücadele olmak üzere birçok konuda kararlar alındı.

Kongreye katılanlar Suriye’de kadın mücadelesi ve taleplerinin yerine getirilmesi için mücadele etme kararlılığını ifade etti.

Oturumlarda ayrıca kadınlara yönelik saldırı, katletme, kaçırma ve cinsiyetçi yaklaşımlara karşı yasaların değiştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Kadınlara küçük ve orta ölçekli proje sunabilecek bir bankanın da kurulması ihtiyacına da vurgu yapılan kongrede, ayrıca her siyasi alanda kadınlara en az yüzde 30’luk bir kotanın ayrılması ve kadınların yeni anayasa çalışmalarında aktif rol alması kararlaştırıldı.