Bilgin için 'rehineliğe devam' kararı

TJA aktivisti Zelal Bilgin'in duruşmasında 'rehineliğe devam' kararı verildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Zelal Bilgin'in "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bilgin'in tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmaya, avukatları Sidar Gümüş ve Diyar Çetedir katıldı.

Daha önce hakkında açılan davaların görülen dosyayla birleştirildiği davanın duruşmasında savunma yapan Bilgin, Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) Amed Eşsözcüsü olarak yer aldığını söyledi. KJA ve TJA içerisinde de aktif olarak kadına şiddete karşı, çocuk istismarının önlenmesine dönük çalışmalar yaptığını ifade etti.
Bilgin, gizli tanığın kendisi aleyhine verdiği beyanların doğru olmadığını ve verdiği bilgilerin herkesin açık kaynaklardan ulaşabileceği bilgiler olduğunu söyledi.
İddia makamının Bilgin'in tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirdiği duruşmada savunma yapan Bilgin'in avukatı Sidar Gümüş, "Dosyanın esasına bakıldığında yalnızca gizli tanık beyanları vardır. Bu beyanlar da itibar edilebilir nitelikte değildir" şeklinde konuştu.
Bilgin'in avukatlarından Diyar Çetedir, şunları söyledi: "Gizli tanık beyanlarının tamamı açık kaynak araştırmalardan edinilen bilgilerden oluşturulmuş soyut beyanlardan ibarettir" dedi.
Mahkeme, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı iddiasıyla Bilgin'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Duruşma 2 Eylül'e ertelendi.