Birçok ülkede 3 devrimci kadın anıldı

Paris'te katledilen Kürt kadın devrimciler birçok ülkede anılmaya devam ediyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) anılmaya devam ediyor. 

OSLO

Katledilen kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Norveç'in başkenti Oslo'da yürüyüşle anıldı.

Kürdistanlılar ve dostları, Oslo merkezinden Youngstorget'e kadar yürüdü.

Yürüyüşte 3 kadının posterleri taşındı, "Katil Erdoğan" sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından Ey Raqip Marşı eşliğinde miting başladı. Mitingde Oslo Kadın Platformu'nun bildirisi okundu, Erdoğan'ın yargılanması istendi.

BERLİN

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Dest-Dan Kadın Meclis’inin çağrısıyla Alexanderplatz'da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve Alman enternasyonalist kadın, Paris'te katledilen devrimci Kürt kadınları andı.

Anmadaki konuşmalarda katliamın tetikçisinin Erdoğan olduğu vurgulandı.

FED-KURD Eşbaşkanı Mehtap Erol, "Paris katliamının sorumlusu sadece Erdoğan değildir. Avrupa’nın ortasında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katili aynı zamanda Avrupa devletleridir. Paris katliamı açığa çıkarılmadığı, üstü örtüldüğü için yeni katliamlara kapı aralanıyor" dedi.

Êzidî Kadın Meclisi adına konuşan Nure Alkiş "Fransa devleti soruşturmanın üstünü örttü. Bugün Şengal'de kadınlar direniyorsa, bu Sakine, Fidan ve Leyla’nın kadın mücadelesini getirdikleri noktadır. Diktatörler Sakine Leyla ve Fidan’ı katledebilirler ama kadın baharının önüne geçemezler" dedi.

Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş, katliamın TC-MİT işbirliği ile olduğunu, Fransız yetkililerinin haberi olmadan bunun yapılmayacağını dile getirdi. 8 yıl geçmesine rağmen hala katilamın aydınlatılmamasını da kınadığını belirtti.

HDP Amed eski Milletvekili Sibel Yiğitalp, 8 yıl geçmesine rağmen Kürt kadınlarının katledildiği Paris'te hala elle tutulur bir yargılamanın olmadığı ve bizlerin bu katliamlar ile sindiremeyeceklerini bilmelerini dile getirdi.

Yürüyüşte sürekli "Sara, Rojbin, Ronahi Jin Jiyan Azadi, Katil Erdoğan, Faşizme karşı omuz omuza, Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

Yürüyüş Brandenburg Tor'da bulunan Fransa Büyükelçiliği önünde son buldu.

OLDENBURG

Almanya Oldenburg'daki Aurich Marktplatz'da da miting düzenlenerek Kürt kadın devrimciler anıldı.

Kürdistanlıların yanı sıra Alman enternasyonalistler de eyleme katıldı.

Mitingde okunan bildiride, katliamın faili Erdoğan'ın yargılanması istendi.

Aynı zamanda Alman devrimciler, 3 kadının resimlerinin bulunduğu büyük bir pankartı Al Hambra isimli yapıya astı.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, YJK-B öncülüğünde devrimci Kürt kadınlar anıldı.

Eylemde Siyasetçi Filiz Koçali ve TJK-E ile SKB adına konuşmalar yapıldı.

Katliamın talimatının Erdoğan tarafından verildiğinin vurgulandığı konuşmalarda, Avrupa'nın sorumluluğuna dikkat çekildi.

Eyleme birçok Belçikalı da katılırken, yine "Stop Erdoğan" kampanyasının bileşenlerinden Impac grubu da pankartlarıyla eyleme katıldı.

AMSTERDAM

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde bulunan Türkiye Başkonsolosluğu önünde bir araya gelindi.

TJK-Hollanda tarafından düzenlenen eylemde Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız, acıların yaşanmaya devam ettiğini belirtti. Dem-Ned eşbaşkanı Rojda Rengin de başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine tepki gösterdi, "demokrasiyi uygulayın" diye seslendi.

Arjantinli kadınlar da eyleme destek verdi.

Eylemde Paris Katliamı'na ilişkin İngilizce bildiriler okundu, "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

BARCELONA

Katalunya’nın başkenti Barcelona’da da Cansız, Doğan ve Şaylemez, 8 ve 9 Ocak’ta düzenlenen eylemlerle anıldı.

Dün yapılan eylemde her üç devrimcinin devrim mücadelesi anlatılırken, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına ilişkin de değerlendirmeler yapıldı.

Bugün ise saat 12.00’da bir eylem düzenlendi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı yürüyüşte halk, Fransız konsolosluğuna kadar yürüdü.

Konsolosluk önünde ise konuşmalar yapılı, şiirler okundu ve şarkılar seslendirildi. Cansız’ın değerlendirmelerinden kesitler de okundu.

Kadın hakları ve özgürlüğü için mücadele eden Brezilyalı Marielle Franco, Honduraslı Berta Caceres, Rojavalı Hevrin Xelef’in de anıldığı konuşmalar ardından eylem saygı duruşu ve sloganlarla sona erdi.

ERİVAN


Paris şehitleri Ermenistan'ın başkenti Erivan'da da anıldı.

Mala Gel'de düzenlenen etkinlikte Özgür Kadın Birliği üyeleri Asya Kalaşyan ve Çiçek Rızgar konuştu.

Kalaşyan, "Biz kadınlar Sakine arkadaşı söylem ve pratiği ile kendimize rehber almalıyız. Mücadele ve başarı kadınsız olmaz. Bu bilinçle mücadele etmeli ve büyütmeliyiz. Kadın, mücadelenin öncü gücüdür. Faşist Türkiye devleti bunu bildiği ve kadından korktuğu için kadını hedef almaktadır" dedi.

Rızgar da "Bu saldırı sadece Türkiye devleti tarafından yapılmadı. Buna zemin ve ortak olan kapitalist komplocu güçlerdir. Bu temelde bu güçleri de lanetliyoruz. Biz kadınlar Sakine arkadaştan direnişçi olmayı öğrendik ve mücadelemiz bu temelde olacaktır” diye belirtti.

Ayrıca toplantıda KNK üyesi Jenya Kadır, Kurdıstan Komite Eşbaşkanı Sılo Dırboyan ve Şewra Gele Kurd Eşbaşkanı, Parlamenter Kinyas Hasanov da söz aldı.