BM, İran’da kadın karşıtı yeni yasanın iptalini istedi

Birleşmiş Milletler (BM), İran’da kadınlara yönelik baskıları daha da sertleştiren yeni kıyafet yasasının iptal edilmesini istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Ravina Shamdasani, "hapis cezalarını önemli ölçüde arttıran ve zorunlu kıyafet kurallarına uymayan kadın ve kız çocukları için çok ağır para cezaları öngören" yeni yasa tasarısına tepki gösterdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün Cenevre'deki olağan basın brifinginde konuşan sözcü Shamdasani, bu tasarının "uluslararası hukuka açıkça aykırı olduğunu" kaydederek, bundan vazgeçilmesini istedi.

Shamdasani, katı İslami kıyafet kurallarına uymayanlara karşı daha önce en fazla iki ay olan hapis cezasının artık 10 yıla kadar çıkabileceğini belirtti.

Sözcü, daha önce 11 dolar olan para cezalarının da artık 8 bin 500 ABD dolarına (360 milyon riyal) kadar çıkabileceğini ifade etti.

İran parlamentosu yasa tasarısını çarşamba günü onayladı, ancak yürürlüğe girmesi için hala Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

Parlamentonun tasarıyı kabul etmesi, Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinin birinci yıldönümünden dört gün sonrasına denk geldi. Emini, “başını iyi örtmediği” gerekçesiyle katledilmiş ve ülke genelinde benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı.

Shamdasani, "bu yasa ne yazık ki öncekinden daha kötü ve Mahsa Amini'nin (Jina Emini) öldürülmesinin yarattığı öfkeye rağmen ne yazık ki pek ilerleme kaydedildiğini görmedik, bu da İran'da kadın hakları konusunda durumun iyileşmediği anlamına geliyor" vurgusunda bulundu.

Sözcü Shamdasani, tam adı "İffet ve tesettür kültürünü teşvik ederek aileyi destekleme tasarısı" olan yasa tasarısının "hem baskıcı hem de aşağılayıcı" olduğunu söyledi.

Sözcü, "Kadınlara ve kız çocuklarına ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmamalıdır. Yetkililer tüm İranlıların haklarına saygı göstermek, korumak ve eşit bir şekilde güvence altına almakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı.