BM Cenevre Ofisi’nin başına ilk kez bir kadın atandı

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin başına ilk kez bir kadın atandı.

BM Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre BM Cenevre Ofisi Genel Direktörlüğü görevine 61 yaşındaki eski bir gazeteci ve Rus diplomat Tatiana Valovaya getirildi.

Ekonomi doktorası sahibi Valovaya, 2013’den beri genel direktör olan Danimarkalı Michael Moller’in yerine geçti.

Daha önce 1993 ve 2011 yılları arasında başka Rus temsilciler de ofisin başına geçmişti ancak, ilk kez bir kadın atanıyor.

Mevcut durumda Moskova’daki BM Ekonomi Komisyonu’nda entegrasyon ve makroekonomiden sorumlu olan Valovaya, kariyerine 1980’li yıllarda ekonomi gazetesi “Gazette”te gazeteci olarak başladı. Daha sonra, 1989 ve 1994 yılları arasında Avrupa Birliği nezdinde Rus daimi temsilciliğinin üçüncü ve ikinci sekreterliğini yaptı.

RUS ETKİSİ ARTIYOR, ABD’NİNKİ AZALIYOR

Tatiana Valovaya, sonra da 2012 yılına kadar Rusya Uluslararası İşbirliği Departmanı’nı yürütürken, en son BM Ekonomi Komisyonu’na dahil oldu.

Valovaya’nın atanması Rusya’nın Cenevre’deki BM nezdinde etkisini arttırdığı, ABD’nin etkisinin ise giderek azaldığı bir döneme denk geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısı nedeniyle, Cenevre’deki BM faaliyetlerinde ABD giderek daha az aktif hale geldi.

Washington yönetimi halen de BM nezdindeki Amerikan misyonunu yürütmek için bir elçi atamış değil. Trump yönetimi ayrıca, “çok taraflı” olarak değerlendirdiği İnsan Hakları Konseyi’nden de çekildi.