Bordeaux’da Zilan ve Luzern ve Duisburg’da Haziran şehitleri anıldı

Fransa’nın Bordeaux kentinde Zeynep Kınacı (Zilan) anılırken, İsviçre’nin Luzern ile Almanya’nın Duisburg kentinde de Haziran ayı şehitleri anıldı.

Fransa’nın Bordeaux kentinde Zeynep Kınacı (Zilan) anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada şehit Zilan’ın yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ardından da Zilan’ın komutanlarından biriyle 4 gün zaman geçiren bir Kürdistanlının anlatımı ile devam eden anmada sık sık, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde de Haziran 2017’de Xakurkê’ye bağlı Lêlikan’da hava saldırısı sonucu şehit düşen HPG gerillaları Devrim Brusk (Hanım Bozkur), HDP İzmir İl Binası’na düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz ile Haziran ayı şehitleri anıldı.

Demokratik Kürt Toplumu'nda düzenlenen anma, Şehit Aileleri Komisyonu- İsviçre (KOMAW) tarafından organize edildi.

Anmaya şehit yakınlarının yanı sıra çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada DKTM Eşbaşkanı Ekrem Güneş bir konuşma yaptı. Güneş, şehitleri anma ve onların mücadelelerini sahiplenilmesinin önemine dikkat çekti.

KOMAW temsilcisi Tahsin Farqîn ise konuşmasında “Kürt halkının ve Kürdistan'ın özgürleştirilmesi mücadelesinde yaşamlarını feda edenlerin mücadelesini sahiplenerek, şehitlerime yaraşır bir şekilde mücadelelerini zafere taşıyacağız” dedi.

KCDK-E adına anmada Ali Şimşek de anma şunları söyledi: “Bugün şehitlerimizin bize bıraktığı mücadele geleneğini sahipleneceğiz. İşgale ve soykırıma karşı verilen mücadele, Kürt ulusal birliğinin sağlanması, işgale ve soykırıma karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu Kürt halkı için kaçınılmaz bir gerçekliliktir.”

Kürt siyasetçi Serhat Agîrî ise Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan'da son yaşanan siyasal süreci değerlendirdi.

“Tecride, işgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina!" hamlesinin başarıya ulaşmasının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kürt halkının, Kürdistan ve tüm Ortadoğu halklarının özgürleştirilmesi anlamına geldiğini söyleyen Serhat Agîrî, “Bu yüzden bizler bulunduğumuz her yerde şehitlerimizin mücadelesini sahiplenerek direnişimizi sürdüreceğiz” dedi.

Şehit yakınlarının da söz alarak yaptığı konuşmalar ardından anma, “Şehîd namırın” sloganlarıyla sona erdi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de DKTM’de Asiye Yüksel Kadın Meclisi’nin düzenlediği bir etkinlikle, Zilan, Sema Yüce, Gulan, Leyla Agîrî ve Deniz Poyraz şahsında Haziran ayı şehitleri anıldı.

Zilan ve Sema Yüce'nin mektupları okunduğu anmada TJK-E adına konuşma yapan Besime Konca, kadın öncülüğünde gelişen özgürlük devriminin şehitlerini andı.

“Şehitlere sözümüz, borcumuz onların bizlere bıraktığı mirası başarıya ulaştırmaktır. Hem yeterince cevap olamadığımız için şehitlerimize özeleştirimizi veriyor hem de bütün dünya üzerimize geldiği halde dünya insanlığına umut olan bir devrimsel sürecin mücadelesini yürüttüğümüz için gurur duyuyoruz” diyen Besime Konca kadın devriminin ve özgürlük mücadelesinin öncüleri olan şehitlere layık olmanın Kürdistan’ı özgürleştirmek, faşizmi ve KDP etrafında gerçekleştirilen işbirlikçilik ve ihaneti yenmek, ulusal birliği sağlamak ile mümkün olacağını da belirtti.

Besime Konca, İzmir HDP’de katledilen Deniz Poyraz’ın mücadelesine ilişkin de konuştu.