Celîla Osman 33 yıldır mücadele ediyor

Şehit düşen kuzeni Rûbar sayesinde PKK ile tanışan Celîla Osman, 1989’dan beri mücadelenin içinde. Yekîtiya Star’ın temelini atanlardan olan Celîla, şimdi ise Kongra Star yöneticilerinden.

Amûdêli Celîla Osman, 1988’de kuzeni Rûbar’ın (Abdulkerim) yoldaşları ile evlerini ziyaret etmesiyle PKK’yi tanıdı ve 1989’dan beri Kürdistan Özgürlük Mücadelesi içinde yer alıyor.

ANF’ye konuşan Celîla Osman, PKK ile tanışmasını şöyle anlattı: “Apocu Hareketi önceden duymamış ve tanımıyorduk. 1988’de halamın oğlu Rûbar (1991’de şehit düştü) yoldaşları ile yanımıza geldi. Önder Apo’yu, Mahsum Korkmaz’ı, Kemal Pir’i ve Hayri Durmuş’u bize tanıttı. PKK’yi anlattı ve böylece PKK ile tanıştık.”

PKK ile Kürtlüğün bilincine vardıklarını belirten Celîla, böylece 1989’dan itibaren çalışmalara katıldığını söyledi. Celîla, o günleri şöyle paylaştı: “Rejimden dolayı rahat hareket edilmiyordu, kadro arkadaşlar olmazsa bile çalışmalarımızı aksatmıyor, ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalışıyorduk. Öncelikle Amûdê’ye gelen arkadaşları ailelerle tanıştırmakla çalışmaya başladım. Bu şekilde hem tanımadığımız ailelerle tanışıyorduk hem de kime güveneceğimizi biliyorduk. Zor da olsa kesinlikle broşürleri Amûdê’ye ulaştırıyorduk.”

PKK İLE KENDİMİ TANIDIM

PKK ile kendisini tanıdığını, yaşamında birçok değişim olduğunu, rejimini ve toplumun baskısına rağmen mücadeleye ara vermediğini belirten Celîla, şunları ifade etti: “PKK’nin bir gerçekliği vardı. Kendi çıkarları için mücadele etmiyor, kendisini bir parçayla sınırlandırmayıp dört parça için mücadele ediyordu. Temiz ve dürüst bir hareket olduğunu biliyorduk. Ne kadar zorlansak da kendimizi örgütledik ve Apocular ile birlikte mücadele ettik.”

SURİYE'NİN BASKILARI

Celîla, Apocu Hareket ile aktif bir şekilde çalışmalarda yer alan bir Kürt olduğu için BAAS rejimi tarafından birçok kez gözaltına alındığını ve tehditlere maruz kaldığını; özellikle 2004’te saldırılarını arttırdığını hatırlattı.

YEKÎTIYA STAR’IN KURULUŞUNDA

Yekîtiya Star’ın 2004’te örgütlenmesinde olduğu gibi 2005’te Yekîtiya Star’ın resmi ilan edilmesinde de yerini alan Celîla, şunları kaydetti: “Yaklaşık 10 kadın vardık. Eğer diğer hareketler gibi olsaydı şimdi çoktan bırakmıştık, en fazla bir iki yıl birlikte çalışma yürütürdük, sonrası olmazdı ama PKK diğer hareketler gibi değildi. Bir başladın mı bırakamıyordun, çünkü dürüst bir hareketti. Eğer bugün Yekîtiya Star’dan Kongra Star’a ulaşabildiysek Bêrîtan ve Saraların verdiği mücadelenin filizidir. Binlerce kadın şu an örgütlenme çalışmalarında yer alıyor.”