Cinsel şiddet haberleri için görsel arşiv

CŞMD, cinsel şiddet haberlerinde kullanılmak üzere hazırlanan görsel arşivi erişime açtı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), basın mensuplarının cinsel şiddet haberlerinde hak temelli görsel kullanmalarını teşvik etmek ve görsellere ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla csgorselarsiv.org sitesini kullanıma açtı.

CŞMD, hak temelli görsellerin az oluşu, imaj bankalarından, gazetelerin görsel havuzlarından alınan temsili görsellerin cinsel şiddete dair yanlış inanışları yeniden ürettiğini belirtti. Açıklamada, haberlerde kullanılan görsellerin şiddete maruz bırakılanın haklarını gözetmediği, önceki haberlerin aynı şekilde tekrarlanmasıyla aynı yanlışların yapıldığı eleştirilerinin dikkate alındığını, böylece bir görsel arşiv sitesi oluşturma fikrinin doğduğunu söyledi.

"16 fotoğrafçının katkısıyla bu arşivi hayata geçirme imkanımız oldu" denilen açıklamada, "Cinsel şiddet sosyal yollarla inşa ediliyor" vurgusunda bulunuldu.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Açıklamada, cinsel şiddet haberleri yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar da şöyle sıralandı:

"*Cinsel şiddet haberleri nötr, eyleme çağıran, tetikleyici ayrıntılara yer vermeyen ve failin ceza alması yolunda otoriteleri harekete geçiren bir yerden verilmeli.

*Haberlerde özellikle şiddeti erotikleştiren bir dilden kaçınılmalı, sansasyon yaratarak gereksiz röntgenci bir hazza hizmet edecek detaylara yer verilmemeli ve olaya magazinsel içerikler yüklenmemeli.

*Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin şiddeti hak ettikleri imasından kaçınılmalı ve yaşanılan şiddetin sorumluluğu faile yüklenerek haber yapılmalı.

*Haberde topluma doğru ve net bilgi aktarılmalı. İddialar gerçekmiş gibi yansıtılmamalı.

*Cinsel şiddete maruz bırakılan kişinin suçlanmasına, yalnızlaşmasına, utanmasına neden olacak görseller kullanılmamalı.

*Kullanılan görseller kişileri çaresiz hissettirmeyecek, harekete geçirecek güçlendirici görseller olmalı.

Görsel arşiv sitesine csgorselarsiv.org adresinden ulaşabilirsiniz. Siteye girdikten sonra fotoğraf indirmek için üye olmanız gerekiyor. Fotoğraf desteğinde bulunmak isteyenler de üye olarak fotoğraf ekleyebilecek."