Cumartesi Anneleri’nin 26. yıldönümünde Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakıldı

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 26’ıncı yılında Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları eylemin 26’ncı yıldönümü ve 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası vesilesiyle Beyoğlu’nda bulunan Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı.

Karanfil bırakmaya Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Dilşat Canbaz Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Karanfil bırakılacak Galatasaray Meydanı’nın çevresinde ise yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İlk olarak söz alan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, Cumartesi Anneleri’nin 26 yıl önce bugün “Sağ aldınız sağ istiyoruz” diyerek Galatasaray Meydanı’na çıktıklarını ifade etti. Tosun, “Bizler de onların evlatları olarak, mücadele arkadaşları olarak 26 yıl sonra bu meydandayız. Çünkü onlara adalet sözümüz var. Bu meydandayız çünkü sevdiklerimizin mezarlarını çiçeklerle donatma sözümüz var. 26 yıldır söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Bir devlet politikası olarak binlerce insan katledildi ve kaybedildi. Bu ülkeyi yönetenler failleri açıklamak yerine baskı ile şiddet ile bizleri bastırmaya çalışıyor. Biz yaşadığımız sürece bu gerçeği görünür kılmaya devam edeceğiz. Kayıplarımızın akıbetini bulana ve faillerden hesap sorana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

BULDAN: MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Ardından söz alan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, annelerin yıllarca bu meydanda çocuklarını aradığını, adalet çağrısı yaptığını ve faillerin bulunması için çağrı yaptığını ifade ederek, “O anneler babalar şu an burada değil. O anneler babalar göç ettiler. Yaşamlarını yitirdiler. Ancak onların bize bıraktığı çocuklarımızı arama ve bulma mirası her geçen gün engellemelere rağmen, zorluklara rağmen devam ediyor, devam edecek. Belki o anneler babalar burada değil ama onların çocukları ve torunları burada. Mücadele mirasını devraldılar ve sürdürmeye devam edecekler. Bu meydanı bizlere yasaklayanlar bilsin ki adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Kayıplar bulunana kadar, failler cezalandırılıncaya kadar bu meydan bizim meydanımız olmaya devam edecek. Hiçbir güç bu meydanda oluşumuzdan bizi alıkoyamayacak” ifadelerini kullandı.

Bütün itiraflara rağmen kayıpların kimler tarafından katledildiği çok açık ve net bir şekilde bilinmesine rağmen halen yargının ve ülkeyi yönetenlerin seyirci olmaya devam ettiğine dikkat çeken Buldan, “Üç maymunu oynamaya devam ediyorlar. Körler, sağırlar ve dilsizler. Ama biz bütün bunlara rağmen adalet mücadelemizi devam ettireceğimizi özellikle iade etmek istiyoruz. Kayıplar bulunana, failler yargılanana kadar bu mücadele devam edecek. Bu bizim annelerimize , babalarımıza sözümüzdür. Kayıplar bulunana kadar da bu sözümüzü tutmaya devam edeceğiz” dedi.

EREN: GERÇEKLERİ BİLMEK HAKKIMIZ

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, gözaltında kaybetmenin insanlık suçu olduğunu belirterek, bu suçu işleyenlerden 26 yıldır bu meydanda hesap sorduklarını söyledi. Eren, hesap sormaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Kaybettiğiniz sevdiklerimiz için adalet aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Gerçekleri bilmek hakkımız. Bu hakkı alana kadar, sevdiklerimizi katledenlerle yüzleşene kadar bu meydandan ayrılmayacağız. Benim anneme sözüm var. 26 yıl değil 126 yıl da geçse, benden sonra gelecek kuşaklar da Elmas annelerine, Berfo annelerine söz verdiler. Bu mekan bizim sevdiklerimizle buluşma mekanımızdır. Bu ülkenin vicdanıdır. Bu ülkeye demokrasi gelecekse bu meydandan geçecektir. Hayrettin Eren’in katili Gayrettep Emniyet Amirliği’ndeki Mehmet Ağar’dır. Mehmet Ağar bizlerle yüzleşene kadar bu meydanda oturmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Galatasaray Meydanı’nın geçmişle yüzleşme ve hesap sorma meydanı olduğunu vurgulayarak, “Bu meydan bir taziye meydanıdır. Bir yas meydanıdır. Bizim de annelere sözümüz var. biz bu yasları bitireceğiz. Bu katillerden mutlaka hesap soracağız. O günler uzak değil. Hesabını soracağız ve bu yası, bu taziyeyi bitireceğiz” dedi.

MİKAİL KIRBAYIR: VAZGEÇMEK YOK

Son olarak söz alan gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, Galatasaray Meydanı’nın kayıpları ile buluşma mekanı olduğunu belirterek, “Aynı zamanda annelerimiz için musalla taşıdır. Çünkü aramızdan ayrılan analarımız ile burada helalleştik. Bu anlamda ne Galatasaray Meydanı’ndan ne bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından eylem sona erdi.