Dokuz kadın örgütünden Hülya Alökmen ile dayanışma

HDP Amed Eşbaşkanı Hülya Alökmen’in 10 yıl 6 ay ceza verilip gözaltına alınması dokuz kadın örgütü tarafından kınandı. Ortak açıklamada, “Ne Hülya Alökmen ne de biz kadınları baskı, gözaltı ve tutuklamalarla sindiremeyeceksiniz” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen’in hakkında 10 yıl 6 ay hapis cezası verilip tutuklama kararı doğrultusunda gözaltına alınması kadın örgütleri tarafından kınandı.

Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisleri, Demokratik Bölgeler Partisi Kadın Komisyonu, Demokratik Toplum Kongresi Kadın Meclisi, Kadınların Kurtuluşu, Sosyalist Dayanışma Platformu Üyesi Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kadın Meclisi ve Yeşil Sol Kadınlar yayımladıkları ortak açıklamada Kürt kadınların mücadelesine dönük saldırılara tepki gösterdi.

AKP-MHP erkek ittifakının, kadınlara ve kadın kazanımlarına yönelik saldırılarına her gün bir yenisini eklediğine vurgu yapılan açıklamada, “Kadın mücadelesi yürüten aktivistleri elektronik kelepçe uygulamasıyla evlere hapseden ya da para cezaları veren erkek iktidar, dün Diyarbakır İl Eşbaşkanımız Hülya Alökmen Uyanık’a verilen hapis cezasıyla bir kez daha kadın düşmanlığını göstermiştir” denildi. 

‘ASLA GERİ ADIM ATMADI’

Hülya Alökmen Uyanık’ın sendikal hakları koruduğu ve kadın özgürlük mücadelesi yürüttüğü için mesleğinden ihraç edildiğine değinilen açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:

“Daha sonra halkın iradesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçildiği halde mazbatası elinden alınarak seçilme hakkı gasp edilmiştir. Uyanık, tüm bu saldırı ve baskı politikaları karşısında asla geri adım atmamış aksine HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığına seçilerek Kürt bir kadın olarak kendi topraklarında halkının ve kadınların özgürlüğü için siyaset yapmaya devam etmiştir. Ancak, AKP-MHP erkek ittifakı, mücadelesinden korkmuş olacak ki saldırılar karşısında yılmadan direnen Hülya Alökmen Uyanık'ı bir kez daha hedef haline getirmiştir.

‘SALDIRILAR NAFİLE’

Uyanık, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı yaptığı süreçte yine haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmış ve aylarca rehin tutulduktan sonra 23 Mart 2021 tarihinde tahliye edilmiştir. Özgür kadın duruşuna tahammülü olmayan AKP-MHP erkek ittifakı, bu kez İl Eşbaşkanımızın SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı olduğu dönemde katıldığı eylem ve etkinliklerini ‘suç’ göstererek 10 yıl 6 ay hapis cezası vermiştir. Verilen cezanın ardından İl Eşbaşkanımız hakkında erkek yargı tarafından apar topar gözaltı kararı çıkarılmış ve gözaltına alınmıştır.

Bizler bu saldırıların temelinde kadınlara ve kazanımlarının, kadın ve Kürt düşmanı politikaların olduğunu çok iyi biliyoruz. Saldırılar, HDP’nin kadın özgürlük çizgisine, eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkesinedir. Saldırı aynı zamanda, Kürt kadınların özgürlük mücadelesine yönelik intikam politikasının bir parçasıdır. Ancak saldırılar nafile!

‘ALANLAR DA SOKAKLAR DA BİZİM’

Bizler haklarımızdan ve kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyeti her yerde savunmaya ve her mekanizmamızda işletmeye devam edeceğiz. Sendikal mücadelemizden ödün vermeyeceğiz.

Kadınları baskı ve zor aygıtları kullanarak evlere kapatmak isteyen erkek ittifakına duyuruyoruz. Alanlar da meydanlar da sokaklar da bizimdir. Ne Hülya Alökmen Uyanık ne de biz kadınları baskı, gözaltı ve tutuklamalarla sindiremeyeceksiniz. Hülya onca baskı ve zulüm karşısında susmadı, susmayacak!  Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’ni hep birlikte sahiplendiğimiz gibi irademizin rehin alınmasına karşı hep birlikte ses çıkarmaya devam edeceğiz. Kadın düşmanı iktidar şunu çok iyi bilsin ki kadın mücadelesi bitmeyecek, kadınların haklı mücadelesi sizi bitirecek, iktidarınızı yıkacak!”