Düsseldorf’ta işgale karşı yürüyüş

Almanya’nın Düsseldorf kentinde YJK-E öncülüğünde düzenlenen bir yürüyüşle Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Düsseldorf’ta, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Almanya Demokratik Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) NRW öncülüğünde gerçekleşen yürüyüş için Kürdistanlılar saat 17.30’da Düsseldorf HBF karşısındaki DGB Haus önünde toplandı. 

“Avaşin, Zap, Metina Bijî Berxwedana gerilla” sloganlarıyla başlayan eylemde ilk olarak Almanya Sol Parti Die Linke NRW temsilcisi Hannes Draeger konuştu. 

ALMANYA LİSTEYİ GÖZDEN GEÇİRMELİ 

Draeger, Türk devletinin Kürtlere dönük savaşında en büyük desteği Alman devletinin verdiğine dikkat çekerek, “Alman devletine çağrı yapıyoruz. Kürtler üzerindeki baskıya, işgale ortak olmamalı. Alman Hükümeti Türkiye’ye silah satışını durdurmalı. Bir savaşta ilk ölen gerçeklerdir. Almanya’nın terör tanımına göre Erdoğan terör listesinde olmalı, PKK listeden çıkmalı. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemiz hep birlikte devam edecek” dedi. Draeger, Nürnberg ve dün de Stuttgart’ta gerçekleşen baskın ve tutuklamaları da kınadı. 

KRİMİNALİZE POLİTİKASIYLA İŞGALE DESTEK VERİYOR

Ardından YJK-E adına Ayten Kaplan söz aldı. Kaplan, Türk devletinin içeride antidemokratik uygulamalarla her kesime baskıyı yoğunlaştırdığını kadın siyasetçileri tutukladığını belirterek şunları söyledi: “Diğer yandan da işgal operasyonlarıyla imha politikasını sürdürüyor. Bunu batı, NATO ve özelde de Almanya Hükümeti’nin desteğiyle yapıyor. Almanya Türk devletine Kürdistan işgalinde verdiği desteği burada da Kürt halkını mücadelesini kriminalize ederek, tutuklayarak sürdürüyor. Almanya bu konuda artık Kürtlerin haklı mücadelesinin karşısında aldığı pozisyonu terk etmeli. Türkiye’de demokrasi ve özgürlüklerin hakim kılınmasında rolünü oynamalıdır. Binlerce şehidi olan Kürt halkına karşı savaşı onaylama yerine ona karşı tutum almalıdır.”

Konuşmalar ardından kitle sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık Almanca "Bütün işgalciler Kürdistan'dan defolun", "Türk ordusu Kürdistan'dan çık", Faşizme karşı uluslararası dayanışma" ile “Bijî berxwedana Gerilla” sloganları attı. Yürüyüş Cornaliusplatz’da sona erdi.